U bent hier

Cahier Kotosa, ouder worden in het multiculturele Brussel

cover cahier

Kotosa laat vier vrouwen aan het woord die geboren zijn in Congo, Rwanda en Kameroen

Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. De film werd gerealiseerd in samenwerking met De Mangoboom in Bloei, een zelforganisatie van Brusselaars met Afrikaanse roots. De mangoboom staat symbool voor een gemeenschap die elkaar solidair steunt en belangrijke zaken op een democratische manier bespreekt. De ouderen, de wijzen, zowel mannen als vrouwen, hebben een cruciale rol onder de palaverboom.

Kotosa laat vier vrouwen aan het woord die geboren zijn in Congo, Rwanda en Kameroen. Zij hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector en stellen pertinente vragen. Wat betekent het om zorg te krijgen in een totaal andere context dan waar je ooit geboren en getogen bent? Hoe kijken zorgverstrekkers van Afrikaanse afkomst daar zelf tegenaan in de Brusselse context? Wat kan onze westerse zorgcultuur leren van andere culturen? Hoe kunnen we verschillen koesteren, discriminatie tegengaan en leren omgaan met diversiteit? In dit Cahier worden deze vragen verder uitgediept.

Viermaal per jaar brengen wij een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Elk Cahier komt tot stand in samenwerking met andere partners. Zo kunnen we steeds weer nieuwe inzichten en concrete praktijken tonen, die inspiratie bieden voor meer Welzijn, beter Wonen en passende Zorg voor kwetsbare bewoners in Brussel en in Vlaanderen.

Contact 

Cynthia van Thiel

cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 54
Lees ook 

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg

Een kritische documentaire over Brusselse senioren met Afrikaanse roots

Welzijn
Zorg

We ondersteunen de diversiteit van projecten en organisaties door goede praktijken te detecteren, te delen, te ondersteunen en te ontwikkelen

Welzijn
Zorg

Lees onze publicaties

Overzicht