U bent hier

Muggenstraat

Aanspreekpunt 

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40

De Muggenstraat loopt parallel met de Anspachlaan en verbindt het Fontainasplein met het Anneessensplein, niet ver van het Zuidstation in Brussel. Na twee en een half jaar jaar renovatie opent in februari 2018 een nieuw solidair woonproject met 12 woningen: drie studio’s, vier appartementen met één kamer, drie met twee kamers en twee met drie kamers.

De bewoners van dit woonproject zijn heel divers: jong en oud, met of zonder kinderen, autochtoon, Zuid-Europees, Marokkaans, Afrikaans, Centraal-Aziatisch … een afspiegeling van de buurt. Op het gelijkvloers komt later het lokaal dienstencentrum Forum – haar vestiging in de Papenvest wordt afgebroken, zij moeten dus verhuizen. LDC Forum krijgt er een grote polyvalente ruimte, enkele kleinere ruimtes en sanitair. De lift wordt doorgetrokken tot op het dak, waar een collectieve tuin komt voor de bewoners.

Verschillende partners

De LDC’s Forum, Het Anker en Miro vormen samen de organisatie LD3. Samen met Samenlevingsopbouw Brussel dachten zij na over deze collectieve woonvorm en de wisselwerking tussen het dienstencentrum en de bewoners. Zij begeleiden samen de groep kandidaat-bewoners, met bijzondere aandacht voor de bewoners als groep en wat hen verbindt. Hun verhuis is gepland in het voorjaar van 2019.

Het Kenniscentrum initieerde het project, neemt deel aan de stuurgroep solidair wonen, zette mee zijn schouders onder de realisatie van de daktuin, en begeleidt LD3 bij de erkenning van het lokaal dienstencentrum.