U bent hier

Zelftest woningaanpassing

Test hier of je woning klaar is voor jouw oude dag

Wordt u soms duizelig als u iets opraapt? Geraakt u moeilijk in of uit uw bad? Hoort u de bel niet altijd? Bent u al eens (bijna) gevallen? Of zijn er andere dagelijkse handelingen die soms moeizaam verlopen? Om aangenaam en comfortabel te wonen, moet de woning aangepast zijn aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van de bewoners. Om zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen, maken enkele kleine of grotere aanpassingen vaak een groot verschil. Ze maken het leven in huis gemakkelijker en veiliger.

Wilt u weten wat u kan doen om uw woning aan te passen voor uw oude dag? Doe hieronder de test. Klik op de ruimte die u wilt inspecteren en kies de relevante vragen. Onderaan staat een knop om uw keuzes af te printen.


Entree, hal en gang

Is er verlichting bij de buitendeur?

De aanwezigheid van voldoende licht zorgt ervoor dat u 's avonds beter het slot van de deur en eventuele obstakels kunt zien. Bij de voordeur is het aan te bevelen een lamp aan te brengen met schemerschakelaar of bewegingssensor. Tevens is het belangrijk dat u direct bij binnenkomst het licht in de gang of keuken kunt aanschakelen.

Moet u over een hoge drempel heenstappen bij het binnengaan of verlaten van uw woning?

Een veilige woning heeft een voor- en achterdeur zonder opstap. Dit om struikelen te voorkomen, maar het maakt dat uw woning toegankelijk is voor een rollator, rolstoel of kinderwagen. Wanneer er toch op opstapje is dat niet verwijderd kan worden, kunt u een handgreep plaatsen aan de zijkant van de deur zodat u voldoende houvast hebt.

Kunt u zonder de voordeur te openen zien wie er voor uw deur staat?

Wanneer er bij u wordt aangebeld, is het handig dat u binnen kunt zien wie er voor de deur staat voordat u opendoet. U kunt hiervoor een zogenaamd spionnetje laten aanbrengen in de deur.

Ligt de deurmat stevig op de grond en verschuift deze niet?

Om uitglijden of struikelen te voorkomen dient de deurmat stevig op de grond te liggen. De mat heeft een stroeve of rubberen antislip onderkant die zorgt ze niet over de vloer glijdt.

Moet u bukken om de post op te rapen?

U kunt aan de brievenbus een netje, mandje of brievenkast aanbrengen die de post opvangt.

De gangen zijn voorzien van stevige leuningen

U geeft aan dat uw woning meerdere verdiepingen telt. Om deze te bereiken maakt u gebruik van een trap. Vooral wanneer u minder mobiel bent of last hebt van duizeligheid is het gebruik van een trap niet zonder risico’s. Om ongelukken te voorkomen is het van groot belang om een goed houvast te hebben bij gebruik van de trap.

Trap

Moet u gebruikmaken van een trap in uw woning?

Vooral wanneer u minder mobiel bent of last hebt van duizeligheid is het gebruik van een trap niet zonder risico’s. Om ongelukken te voorkomen is het van groot belang om een goed houvast te hebben bij gebruik van de trap.

Zijn de treden van de trap voldoende stroef?

Om uitglijden te voorkomen dienen de treden van de trap stroef te zijn. Het is zinvol om uw trap te laten bekleden met een antislip vloerbedekking.

Heeft de trap aan beide zijden een leuning?

Het aanbrengen van een tweede trapleuning geeft extra steun. Als de plaatsing van een tweede leuning niet mogelijk is, kunt u één of meerdere beugels aanbrengen daar waar mogelijk.

Kan het licht op de trap zowel boven als beneden worden aangeschakeld?

Het beste is een wisselschakelaar te installeren zodat u zowel boven als beneden het licht kan bedienen.

Keuken

Is er voldoende verlichting op het keukenblad en de kookplaat?

U kunt boven uw kooktoestel een afzuigkap ingebouwde verlichting plaatsen. Indien u reeds een afzuigkap heeft, kunt u overwegen om een verlichtingsarmatuur te plaatsen boven het aanrecht.

Liggen er elektriciteitskabels om of nabij uw kooktoestel?

Werk de kabels weg en zorg dat deze niet in aanraking kunnen komen met hete onderdelen van uw kooktoestel of oven. Laat een deskundige de situatie beoordelen en u adviseren.

Maakt u wel eens gebruik van een stoel of trapje om iets uit de bovenkastjes te halen?

Overweeg de aanschaf van een veilig huishoudtrapje. Dit is een stabiele trap, voorzien van treden met antislip en een steunbeugel om u goed houvast te geven. U kunt keukengerei dat u vaak gebruikt beter op een goed bereikbare plaats zetten, zodat u zich zo weinig mogelijk hoeft te verplaatsen.

Moet u bukken om alle compartimenten in uw koelkast of vaatwasser te bereiken?

Iets onder uit de koelkast of vaatwasser halen, kan duizeligheid veroorzaken door het vooroverbuigen. Keukengerei dat u vaak gebruikt, heeft een goed bereikbare plaats. Verder zijn er mogelijkheden om de apparaten op een verhoog te plaatsen waardoor u zich niet of nauwelijks hoeft te bukken. Problemen met het bukken om iets uit onderkastjes in de keuken te nemen, kunt u ondervangen door hierin speciale laden, korven of draaiplateaus te monteren.

Badkamer

Is de vloer in uw badkamer voorzien van antislipmateriaal ?

Maak de vloer antislip door een antislipmat te leggen, de vloerbedekking te vervangen met stroeve tegels of de bestaande tegels te voorzien van een antislipcoating.

Uw badkamer is voorzien van een douchecabine?

Een douchecabine is beperkt in omvang en zodoende is er geen ruimte voor een douchezitje of -stoel. Indien een persoon geholpen moet worden bij het wassen/douchen, is er onvoldoende ruimte voor een tweede persoon. Het vervangen van de douchecabine door een douchegordijn kan een oplossing zijn.

Uw badkamer is voorzien van een douchebak met verhoogde instap?

Om struikelen en vallen te voorkomen, kunt u in de douche enkele handgrepen of beugels voorzien, bij voorkeur gemonteerd op ongeveer 1 meter boven de vloer. Om gemakkelijk uit de douchebak te stappen, monteert u een handgreep aan de wand buiten de douche. Voorzie de douchebak van antislipmateriaal zoals een rubber matje of antislipstickers.

Uw badkamer is voorzien van een badkuip met douche?

Een bad heeft een hoge instap. Dit vergt enige lenigheid om veilig in en uit het bad te stappen. Om vallen of uitglijden te voorkomen, voorziet u best enkele handgrepen, die zo geplaatst zijn dat u uzelf makkelijk kunt optrekken om van een lig- tot zitpositie te komen. Bovendien worden handgrepen gemonteerd die houvast bieden bij het in- en uitstappen van het bad. Voorzie de badbodem van antislipmateriaal zoals een rubber matje of antislipstickers.

Is de douchebak en/of badbodem voorzien van antislipmateriaal?

Voorzie de bak of bodem van een rubber matje of antislipstickers.

Beschikt uw douche over een thermostaatkraan?

Een thermostaatkraan is veilig en comfortabel omdat er geen temperatuurschommelingen zijn tijdens het wassen.

Is in de douche en/of bij het bad een handgreep aanwezig?

Om gemakkelijk uit de douche te kunnen stappen, is een handgreep gemonteerd aan de wand buiten de douche. De handgrepen bij het bad zijn zo geplaatst dat u uzelf makkelijk kunt optrekken om van een lig- tot zitpositie te komen.

Kunt u zittend douchen?

Om te voorkomen dat u ten gevolge van duizeligheid of andere oorzaken uw evenwicht verliest, is zittend douchen veilig en comfortabel. Zittend douchen is bovendien aangewezen wanneer het vermoeiend is om lang te staan. Douchezitjes en stoelen zijn verkrijgbaar via thuiszorgwinkels of speciaalzaken.

Toilet

Beschikt uw woning over een toilet op de verdieping waar u slaapt?

Indien u niet over een toilet beschikt op de verdieping waar u slaapt, betekent dit dat u steeds de trap moet gebruiken. Goede verlichting van de trap is belangrijk om gevaarlijke situaties te voorkomen. U kunt u overwegen een toiletstoel in uw slaapkamer te plaatsen of, indien mogelijk, een toilet te installeren.

Is de vloer van uw toilet voldoende stroef of voorzien van antislipmateriaal?

Indien de vloer van uw toiletruimte een glad oppervlak heeft, kunt u de bestaande tegels voorzien van een antislipcoating. De beste oplossing is het vervangen van de bestaande vloer door stroeve tegels.

Is het toilet voorzien van een verhoogde toiletpot?

Wanneer zitten en opstaan problemen oplevert, kan een verhoogd toilet uitkomst bieden. Een verhoogd toilet wordt vaak gecombineerd met de plaatsing van wandbeugels.

Zijn naast of voor het toilet handgrepen aangebracht waaraan u zich kunt optrekken?

Om u voldoende steun te geven bij het opstaan en zitten, kunt u handgrepen aanbrengen naast of voor het toilet. Indien dit niet mogelijk is, kan een opklapbare beugel aan de achterwand of een staande beugel op de vloer een oplossing zijn.

Slaapkamer

Is in de slaapkamer een automatisch nachtlampje aanwezig?

Wanneer u ’s nachts uit bed moet en niet direct de verlichting kunt aanschakelen, is een automatisch nachtlampje met bewegingsdetector een oplossing om te zien waar u stapt.

Kunt u het licht vanuit het bed bedienen?

Wanneer u ’s nachts uit bed moet en niet direct de verlichting kunt aanschakelen, kunt u een afstandsbedieningsset kopen. Hierop kunt u één of meerdere lampen aansluiten en de verlichting aan- en uitschakelt.

Heeft u telefoon in uw slaapkamer?

Een draadloze telefoon kunt u meenemen naar uw slaapkamer.

Verblijfsruimten algemeen

Is uw woning toegankelijk voor een rollator?

Zijn de deuren breed genoeg, staan er meubels in de weg of heeft uw woning treden? Neem uw woning eens goed onder de loep en pas aan waar nodig.

Is uw woning toegankelijk voor een rolstoel?

Indien u in uw woning gebruik moet maken van een rolstoel en dit niet mogelijk is, adviseren wij u om contact op te nemen met uw mutualiteit of het Steunpunt Woningaanpassing Brussel. Misschien komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming bij het aanpassen van uw woning.

Zijn de lichtschakelaars en stopcontacten in uw woning goed bereikbaar (95cm hoogte)?

De advieshoogte voor lichtschakelaars en stopcontacten ligt tussen 0,75 en 1,5 meter.

Zijn de ramen eenvoudig te openen?

Indien u gebruik moet maken van een stoel of krukje om ramen te openen en te sluiten, loopt u een risico. Afhankelijk van de situatie en het type raam zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar die het openen en sluiten van vergemakkelijken.

Zijn er in de woning drempels aanwezig of andere niveauverschillen?

Drempels en niveauverschillen in de woning kunnen, naarmate de mobiliteit vermindert, echte obstakels vormen. Bij eventuele verbouwingsplannen, nu of in de toekomst, is het zinvol om die zoveel mogelijk weg te werken.

Heeft u losliggende tapijten of matten?

De ideale woning heeft geen losliggende tapijten. Indien u ze toch wilt houden, zorg dan dat ze vast liggen. Dit kan door er een antislip ondermat of antislipstrips onder te leggen.

Beschikt uw woning over rookmelders?

Een rookmelder is een toestel dat u waarschuwt in geval van rook of brand. Rookmelders worden meestal geplaatst in centrale ruimten van de woning zoals de gang en de overloop. Het is aangewezen op elke verdieping een rookmelder te plaatsen.

Beschikken anderen (bijv. buren of kinderen) over een sleutel van uw woning?

Het is raadzaam dat uw kinderen of buren een sleutel van uw woning hebben. In geval van nood kunnen zij snel en makkelijk in de woning zonder schade aan te brengen.

Is uw woning beveiligd tegen inbraak?

Het integraal beveiligen van uw woning tegen inbraak is zeer moeilijk, maar u kunt maatregelen nemen om een inbraak te bemoeilijken of te ontmoedigen.

Woningcomplex

Zijn de vloeren van de hal en gangen voorzien van antislipmateriaal?

Om te voorkomen dat u uitglijdt, dient de vloer stroef te zijn. Op sommige oppervlakken is het mogelijk een antislipcoating aan te brengen. Een deskundig aangebrachte, grote mat kan eveneens een oplossing zijn.

Zijn er drempels of niveauverschillen in de hal of in de gangen?

Indien deze hoger zijn dan 2 cm, bestaat het gevaar van struikelen en/of vallen. Een oplossing kan zijn om de vloer op bepaalde plaatsen te verhogen of een drempelbrug te laten plaatsen. Dit is een plaat, ontworpen om relatief kleine niveauverschillen van 2 cm tot 7 cm (zoals deurdrempels of schuiframen) te overbruggen. Handgrepen bieden ondersteuning bij het overbruggen van grotere niveauverschillen.

Zijn de gangen / galerijen voorzien van leuningen?

Een armleuning aan de wand in het gebouw bieden ondersteuning voor mensen die wat minder mobiel zijn. Indien u één arm of hand niet of moeilijk kunt gebruiken, zijn armleuningen aan beide zijden van de gangen wenselijk.

Zijn er toegangsdeuren aanwezig waar veel kracht voor nodig is om ze te openen?

Een eenvoudige, doch ingrijpende oplossing is het aanbrengen van een automatische deuropener.

Voelt u zich veilig bij het binnenkomen en verlaten van de woning en wooncomplex?

Om het gevoel van veiligheid te verhogen, zijn de wanden van de gangen bij voorkeur licht van kleur en is er voldoende verlichting. In onoverzichtelijke hoeken kunnen bolspiegels geplaatst worden. Een gezellige aankleding van de hal met planten en een zitje, en afsluitbare deuren verhogen het veiligheidsgevoel.

Zijn de hal en gangen van het wooncomplex voldoende verlicht?

Belangrijk is dat de gemeenschappelijke ruimten voldoende verlicht zijn zodat u goed kunt zien waar u bent en stapt. Een goede verlichting draagt bij tot het veiligheidsgevoel.

Gaat de centrale toegangsdeur automatisch open?

Vooral mensen die gebruik maken van hulpmiddelen zoals krukken, rollator of rolstoel ondervinden problemen bij het openen van (zware) toegangsdeuren.

Moet u om uw woning te bereiken gebruikmaken van een trap?

Naarmate u ouder wordt, kan dit moeilijker worden. Ook het naar boven brengen van boodschappen, kan op termijn leiden tot gevaarlijke situaties.


Voor meer informatie: neem contact op met het Steunpunt Woningaanpassing Brussel. Bel het nummer 02 240 80 81 en maak een afspraak. Of contacteer onze medewerker Luc Lampaert: 02 211 02 44 of luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be

Contact 
luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 

Kleine ingrepen maken een groot verschil. Hier en daar een extra lamp, een paar meubels verschuiven om vlotter door te kunnen

Wonen