Ga verder naar de inhoud

Het Brussels Regionaal Overleg Ge­han­di­cap­ten­zorg (BROG)

Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) is het overlegplatform van de Vlaams erkende sector voor personen met een handicap en hun partners. Het overleg zet zich in om de situatie voor personen met een handicap in Brussel op te volgen, te analyseren en te verbeteren. 

Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) is een plek waar we noden voor de Brusselaar met een handicap aanpakken. We kaarten noden uit de sector aan bij het beleid, we houden elkaar op de hoogte van nieuwe projecten en zorgen ervoor dat initiatieven niet naast elkaar lopen, maar complementair zijn. Inclusie bereik je immers niet alleen. 

Het BROG tracht de ambities van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap waar te maken in Brussel. Personen met een handicap hebben het recht op toegang en participatie op alle aspecten van het maatschappelijk leven. Daarvoor werken de leden samen met lokale en regionale beleidsmakers en partners om vernieuwende dynamische projecten mogelijk te maken.

Daarnaast houdt het overleg de vinger aan de pols bij het Vlaams beleid wat personen met een handicap betreft. De implementatie van de persoonsvolgende financiering in Brussel is een belangrijk aandachtspunt van het overleg. Daarnaast hebben we het over nieuwe beleidslijnen, financieringskanalen en subsidies. In dit kader kan het BROG overleg faciliteren over de uitbreiding en verdeling van nieuwe middelen voor Brusselse ondersteuningsorganisaties. 

Het BROG

  • zet zich in voor een inclusieve samenleving
  • richt zich tot personen met een handicap, jong en oud
  • stimuleert overleg, samenwerking, zorgafstemming en zorguitbreiding in de Brusselse Vlaams erkende gehandicaptenzorg die inspelen op noden en leemten in Brussel
  • behartigt de belangen van de Vlaams erkende gehandicaptenzorg te Brussel
  • verleent advies over alles wat personen met een handicap aanbelangt
  • telt onder haar leden verschillende voorzieningen, gebruikers en verwijzers uit de sector personen met een handicap, en ook partners uit andere sectoren zoals het BruZEL, thuiszorg, tewerkstelling, enzovoort.
  • zet in op vorming en netwerking, samenwerking en de promotie van nieuwe initiatieven

Kennis en tools

Memorandum Handicap en Inclusie in Brussel 2024

Toegankelijkheid, kwalitatieve ondersteuning en zelfregie vormen de bouwstenen van een samenleving waarin de Brusselaar met een handicap…
Memorandum Handicap en Inclusie in Brussel 2024

Personen met een handicap in Brussel - Si­tu­a­tie­ana­ly­se 2020

Met deze studie willen we een aantal zaken in kaart brengen aangaande de evoluties in het aanbod en de zorgnoden voor personen met een…
Personen met een handicap in Brussel - Si­tu­a­tie­ana­ly­se 2020
22

Cahier 22: On­der­steu­ning voor personen met een handicap in een su­per­di­ver­se context

Met dit cahier hopen we diverssensitieve zorg te stimuleren door diverssensitieve attitudes, kennis en vaardigheden aan te wakkeren bij…
Cahier 22: On­der­steu­ning voor personen met een handicap in een su­per­di­ver­se context

Meer over inclusie voor personen met een handicap

Inclusie voor personen met een handicap

'Inclusie' betekent dat iedereen volwaardig participeert aan de samenleving, en dat alle mensen zelf keuzes maken over hoe ze willen leven.
Inclusie voor personen met een handicap

Cul­tuur­sen­si­tie­ve zorg voor personen met een handicap (CuSeHa)

De doelstelling van dit project was om Brusselaars op het kruispunt van een (vermoeden van) handicap en migratieachtergrond beter te…
Cul­tuur­sen­si­tie­ve zorg voor personen met een handicap (CuSeHa)

Laure Bakker - Medewerker inclusie en beleidsondersteuning