Ga verder naar de inhoud

Cul­tuur­sen­si­tie­ve zorg voor personen met een handicap (CuSeHa)

De doelstelling van dit project was om Brusselaars op het kruispunt van een (vermoeden van) handicap en migratieachtergrond beter te bereiken en om de drempels tot zorg te verlagen.

Over het project

In 2021 en 2022 werkte Kenniscentrum WWZ samen met Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant & Brussel aan cultuursensitieve diagnostiek en ondersteuning voor personen met een handicap en een migratieachtergrond. Dit actiegericht onderzoeksproject kreeg de naam CuSeHa en werd mogelijk gemaakt dankzij middelen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). 

Kenniscentrum WWZ: cultuursensitieve hulpverlening aan personen met een handicap 

In een leertraject bouwden we kennis en expertise op met zorg- en hulpverleners over diversiteit en inclusie voor personen met een handicap en een migratieachtergrond. We wisselden ervaringen en lessen uit over de drempels in de ondersteuning voor deze doelgroep. Tijdens workshops bespraken we hoe we de drempels kunnen wegwerken. Als resultaat bundelden we onze aanbevelingen voor ondersteuningsorganisaties en voorzieningen en voor het beleid. 

De waardevolle kennis die we opbouwden tijdens het traject gaat onder andere over:  

  • De vaardigheden van professionals in het aanbieden van zorg, bijvoorbeeld reflectie en bewustzijn over het eigen handelingskader  
  • Toegankelijkheid naar ondersteuning in een complex Brussels landschap 
  • Een handicap herkennen en erkennen  
  • Handelingsverlegenheid bij professionals en vraagverlegenheid bij cliënten 
  • Mechanismen van (onbewuste) uitsluiting en discriminatie 
  • Verschillende referentiekaders en verwachtingen in ondersteuning 
  • Ondersteuning in een context van meertaligheid 
  • Diversiteit en inclusiebeleid op organisatieniveau 

Dienst Ondersteuningsplan: cultuursensitieve diagnostiek 

DOP onderzocht cultuursensitieve diagnostiek voor personen met een vermoeden van een handicap en een migratieachtergrond. Om iemands handicap erkend te krijgen bij het VAPH is een diagnose op papier nodig. Maar de plaatsen waar zo’n diagnose gesteld kan worden, zijn vaak weinig toegankelijk, onder andere door lange wachtlijsten en hoge kosten. Voor mensen met een migratieachtergrond komen er nog drempels bovenop, bijvoorbeeld meertaligheid. Om een correcte diagnose te kunnen stellen is het belangrijk om elkaar te begrijpen en diepgaandere gesprekken te kunnen voeren. Wanneer er geen tolk is, blijven personen die de taal niet machtig zijn in de kou staan met hun vragen. 

DOP wilde deze drempels verkleinen door een gratis traject aan te bieden, tolken te betrekken, meer tijd te voorzien en creatief en cultuurbewust om te springen met bestaand testmateriaal. Om tot een juist beeld komen van de problematiek van een cliënt ontwikkelde DOP cultuursensitief (test)materiaal en tools voor professionals om cultuursensitieve diagnostiek aan te bieden. Voor meer informatie, neem gerust contact op via  info.CuSeHa@dop-vbb.be of bel naar ​0492 34 80 23. 

Ontdek alle resultaten

We verzamelden alle resultaten in een cahier boordevol tips en tricks om zelf mee aan de slag te gaan. Zo kan je de dienstverlening van je organisatie toegankelijker maken voor personen met een handicap en een migratieachtergrond.

Meer over dit thema

Inclusie voor personen met een handicap

'Inclusie' betekent dat iedereen volwaardig participeert aan de samenleving, en dat alle mensen zelf keuzes maken over hoe ze willen leven.
Inclusie voor personen met een handicap

Divers-sensitief werken

Goede zorg- en hulpverlening moet divers-sensitief zijn en aandacht hebben voor alle deelidentiteiten van een persoon.
Divers-sensitief werken

Wil je hierover in gesprek gaan?

Laura hoort het graag! 

Laure Bakker - Medewerker inclusie en beleidsondersteuning