World Social Work Day: intergenerationele solidariteit
Dinsdag 18 maart 2025 is het World Social Work Day, dé internationale feestdag van het sociaal werk. We laten deze dag uiteraard niet zomaar passeren. We zien wat voor fantastisch werk sociaal werkers elke dag in Brussel waarmaken. Sociaal werk doet ertoe: dat moeten we vieren!
Dinsdag 18 maart 2025 is het World Social Work Day, dé internationale feestdag van het sociaal werk. Samen met het Platform Sterk Sociaal Werk BXL organiseren we een programma om deze dag te vieren.
Het internationale thema van deze World Social Work Day is intergenerationele solidariteit. Sociaal werk erkent het belang van intergenerationele solidariteit voor het welbevinden van iedereen. Zich verbonden voelen, ergens deel van uitmaken,... dat draagt bij aan het individuele en collectieve welbevinden.
We nodigen je daarom graag uit op dinsdag 18 maart om straffe Brusselse sociaalwerkpraktijken te verkennen die aan de slag gaan met dit thema. Daarnaast is het een kans om andere praktijkwerkers ongedwongen te ontmoeten.
We serveren een simpel maar strak menu: praktijkbezoeken en workshops in de voormiddag (van 09u30 tot 12u30), een netwerkmoment met soep over de middag (van 12u00 tot 14u00). Je kan je voor beide momenten apart inschrijven.
Inschrijven kan tot en met vrijdag 7 maart via dit formulier. We vragen je om voor het voormiddagprogramma twee keuzes op te geven. In de week van 10 maart bevestigen we jouw inschrijving en geven we meteen de bezoeken/sessies waar jij aan kan deelnemen door.
Praktijkbezoeken en workshops, van 09u30 tot 12u30
Hieronder ontdek je de inhoud en de locaties van de praktijkbezoeken en workshops!
Bezoek 1: regio Anderlecht
Lokaal Dienstencentrum Cosmos is een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners met een speciale aandacht voor ouderen. Je kan langskomen voor een babbel, een koffie, om vrijwilligerswerk te doen of om deel te nemen aan één van de vele activiteiten. Cosmos stimuleert interculturele ontmoeting tussen verschillende generaties en is een actieve partner in het buurtwerk in Kuregem.
In de sociale woonwijk Peterbos werkt SAAMO Brussel samen met diverse bewoners aan een solidaire en levendige wijk waar het goed wonen is en sociale rechten gewaarborgd zijn. STEK Peterbos zet, via kleinschalige burenontmoetingen, ontspannende activiteiten, lessen Frans en Nederlands, digitale oefenmomenten én het aanbod om een vrijwilligersrol op te nemen, in op een brede waaier aan ontmoetings- en leerkansen in de wijk.
We zijn nog volop in overleg met de derde organisatie. Meer info volgt later. Het wordt ongetwijfeld interessant, laat je gerust verrassen!
Bezoek 2: regio Etterbeek
Les Trois Pommiers is een intergenerationele en solidaire woonvorm voor mensen in kwetsbare situaties: eenoudergezinnen in moeilijkheden en hun kinderen, geïsoleerde volwassenen of ouderen, gezinnen in precaire situaties, volwassenen met psychiatrische problemen en personen met een lichte fysieke en/of mentale handicap.
Al 30 jaar is Les Trois Pommiers een toonbeeld van wonen met zorg op mensenmaat. We worden er ontvangen door directrice Catherine Verdickt en Sylvie Theys, verantwoordelijke van het onthaalhuis.
In het wijkhuis Chambéry reflecteren we over de film ‘Entre femmes’. De film toont de intergenerationele en interculturele ontmoeting en dynamiek tussen jonge moeders van de oudergroep van D’Broej en de oudere dames van het dienstencentrum in het wijkhuis Chambéry. De nabespreking wordt begeleid door Johanna Cardon, projectverantwoordelijke bij D’Broei en haar collega Laila.
1 Toit 2 Ages asbl promoot en ondersteunt het kotwonen van studenten bij ouderen in Brussel en Wallonië. Wat klein begon in 2009 is intussen uitgegroeid tot bijna 700 ‘binômes’. Directrice Claire de Kerautem en haar collega’s vertellen enthousiast over de kracht van deze vorm van intergenerationeel samenwonen.
Let op, de toelichtingen tijdens dit werkbezoek zullen deels in het Frans gebeuren. Passieve kennis van het Frans is aangewezen.
Bezoek 3: regio Brussel centrum
Lokaal Dienstencentrum Forum is een ontmoetingsplek waar alle buurtbewoners welkom zijn, met een bijzondere aandacht voor ouderen. Men kan er langskomen voor een babbel, om een koffie te drinken of gewoon even op adem te komen. Met het intergenerationele woonproject Casa Viva zetten ze in op kwalitatief (samen)wonen in de stad.
De RainbowAmbassadors streven naar een inclusieve samenleving waar genderidentiteit en seksuele diversiteit bij de LGBTQI+ senioren erkend en omarmd wordt. De Ambassadors richten zich naar de zorgsector, ouderenzorg, seniorenraden, (zorg)opleidingen, …..en bevorderen het bewustzijn rond diverssensitieve zorg. In die strijd nemen ze ook jongere generaties mee.
DUO for a JOB organiseert intergenerationele en interculturele mentoring om enerzijds de tewerkstelling van jonge werkzoekenden te vergemakkelijken, en anderzijds de ervaring van 50-plussers te valoriseren
Workshop 1: Entr’âges en Labolo
Bij Entr’âges ASBL staan intergenerationeel werken en bewustmaking rond leeftijdsdiscriminatie centraal. In deze workshop geeft Entr’âges eerst een korte toelichting over hun werking, gevolgd door een interactieve workshop waarin we ageisme onder de loep nemen. We verkennen hoe leeftijdsstereotypen ons eigen denken en handelen beïnvloeden – vaak zonder dat we het zelf beseffen - en hoe we hiermee aan de slag kunnen gaan.
Let op, Entr’âges is actief in Brussel en Wallonië en door de Franse Gemeenschap erkend in volwasseneducatie. De workshop zal in het Frans plaatsvinden. Passieve kennis van het Frans is aangewezen. We zorgen voor ondersteunende vertaling waar nodig.
Labolobo is een referentie in Brussel als het gaat om intergenerationeel werken. Ze verbinden talent over generaties heen en staan voor een groeiende community die de levenskwaliteit voor jong en oud wil boosten in verschillende wijken van de stad. Ze werken samen over grenzen heen (kunst, onderwijs, zorg, ….). Ze stellen hun werking interactief voor.
De workshops vinden plaats in de Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis.
Workshop 2: Integratieve en systemische gemeenschapstherapie (AETCIS-BE)
AETCIS-BE is een praktijkvoorbeeld van een Braziliaanse geïnspireerde zelforganisatie gebaseerd op de kracht van gemeenschapsvorming voor een zeer breed publiek.
In Brussel komen mensen vanuit alle hoeken van de wereld samen om vanuit een solidaire werkvorm kracht te vinden in hun leven. Dit kan gaan over heel veel uiteenlopende onderwerpen zoals eenzaamheid, psychisch lijden, verlies van eigenwaarde, burgerschap,...
Bij deze specifieke werkvorm delen mensen tijdens praatrondes, levenservaringen op een informele manier.
De methode van ‘gemeenschapstherapie’, is een hulpmiddel om solidariteitsnetwerken op te bouwen met als doel een toegankelijke, goedkope, op een niet medische manier psychisch lijden te verlichten. De benadering werd ontwikkeld door de Braziliaanse psychiater Adalberto Baretto in de favela’s van Fortaleza in het noordoosten van Brasilië. De ‘ciranda da palavras’ zijn gebaseerd op de pedagogie van Paulo Freire, culturele antropologie, systeemdenken…
De AETCIS-BE-tool is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie op basis van de criteria innovatie, interculturaliteit en duurzame ontwikkeling. Sinds 2017 is het opgenomen in het nationale beleid van het Braziliaanse verenigde gezondheidssysteem.
Deze kaders benadrukken zeer sterk het belang van de gemeenschap en van collectieve actie voor het versterken van het individueel welzijn.
Kom ervaren wat deze methode voor jou en je cliënten kan betekenen.
Wat kan je verwachten van de workshop AETCIS-BE?
- een korte toelichting over het ontstaan ervan en gebruik in verschillende landen
- een AETCIS-BE sessie zodat jullie zelf de mogelijkheden en welwillendheid kunnen ervaren
- een collectieve reflectie over de sessie, over jullie eigen ervaringen en hoe deze methode kan dienen in jullie dagelijkse werk.
De workshops vinden plaats in de Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis.
Lunchen en ontmoeten, van 12u00 tot 14u00
Liever over de middag genieten van broodjes en een tas soep met collega's en mede-sociaal werkers?
Tussen 12u00 en 14u00 komen we samen in de polyvalente ruimte van de Pianofabriek (Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis) voor een goed gesprek, fijne ontmoetingen, een drankje en een warme kom soep. DJ WhiteWash neemt ons mee in zijn muzikaal universum.