Ga verder naar de inhoud
door Kenniscentrum WWZ

Sociaal werk, bondgenoot in de ecologische transitie

22 oktober 2024, 09:00
Inspiratiedag Sociaal werk, bondgenoot in de ecologische transitie

Een sterk verhaal voor een veerkrachtige Brusselse welzijnssector :

Het besef groeit dat we sociaal werk niet los kunnen zien van de maatschappelijke stress die de klimaatverandering met zich meebrengt. Heel wat organisaties verkennen het ecosociaal werk. Het sociaal werk moet niet alleen individuen en mensen in kwetsbare situaties ondersteunen; het moet vooral aandacht vragen voor structurele oorzaken die hen achterstellen. Ecosociaal werk streeft naar ecologische rechtvaardigheid, naast mensenrechten realiseren en naar sociale rechtvaardigheid. Het is een holistische benadering van grote maatschappelijke problemen en de omgeving die deels deze problemen veroorzaakt of versterkt.

Tijdens deze inspiratiedag willen we jullie tonen hoe het ecosociaal werk van de toekomst er kan uitzien. Elke deelnemer ontvangt het nieuwe cahier over ecosociaal werk en kan aansluiten voor een netwerkmoment met lekkere lunch.

Misschien weet je het nog niet, maar ook jij bent sociaal werker. Vele handen dragen bij aan de sociaal-ecologische transitie.

Praktisch

  • Waar? Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel
  • Wanneer? Dinsdag 22 oktober, 9u - 13u
  • Prijs? 30 euro (lunch en cahier inbegrepen)
Programma

09u00 Ontvangst

We verwelkomen jou graag met een warm drankje en een hapje om de dag goed door te komen! 

09u15 'Verbeeld de toekomst. Verander vandaag' door Jorn Craeghs, mede-oprichter van toekomstbureau ELDERS

We starten de dag creatief en duiken met Jorn Craeghs in de wondere wereld van de verbeelding. Hoe gekleurd is jouw toekomstbril? Ben je je ervan bewust dat je doorheen een erg individuele lens naar de toekomst kijkt? Dat die erg bepaald wordt door jouw opvoeding, cultuur en andere interne verhalen? En - goed nieuws - dat er dus nog oneindig veel toekomsten buiten jouw blikveld bestaan die jou kunnen inspireren? We gooien de oogkleppen af en bieden je alternatieve lenzen aan om naar morgen te kijken. 

10u15 'Systeem van verandering. Wat is er nodig?' met Frank Monsecour

Het platform Sterk Sociaal Werk Vlaanderen wil ecosociaal werk mee op de kaart zetten - te beginnen met de opmaak van een visietekst gedragen door verschillende experts en academici. Frank Monsecour is één van hen. De voorbije jaren bracht hij die focus in de opleiding sociaal werk van de Arteveldehogeschool te Gent. De aandacht op het politiserende aspect van het ecosociaal werk kan al helemaal niet meer ontbreken. Ter inspiratie en concretisering belicht hij de natuur als partner in het welzijnswerk, een invalshoek waar hij de voorbije jaren rond werkte.

11u Pauze met soep en verbeeldingsoefening door Jorn Craeghs

11u15 Duurzaamheid als sleutel tot een veerkrachtig en aantrekkelijk werkgeversimago in de sociale sector' met Birgit Verspeek van IDEA Consult

Birgit Verspeek verkent met ons de cruciale rol van het werkgeversimago als sleutel om de aantrekkelijkste sociale werkgever van Brussel te worden. De visie van jouw organisatie om duurzaamheid heeft een effect op hoe werkzoekenden je organisatie zien. Aan de hand van enkele goede voorbeelden leer je hoe kandidaat-werknemers bij jou in de rij komen staan, ook al lijkt het werk van zorg geven en onregelmatige uren zwaar. Birgit legt het haarfijn uit. Na de verbeelding mag de verbazing niet ontbreken.

11u45 Getuigenis: Yola Thienpont is klimaatslachtoffer bij de overstroming van de Vesder in 2021

Yola Thienpont getuigt als klimaatslachtoffer van de Vesder (2021) over veerkracht. Over zichzelf en haar partner maar ook over de medeslachtoffers uit haar dorp Fraipont. Veranderingen, stress of tegenslagen kunnen ons uit evenwicht brengen. Hoe sterk je uiteindelijk uit balans geraakt, hoe sterk je te lijden hebt onder druk, hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent. Yola werd op slag van hulpgever naar hulpvrager gekatapulteerd en terug. Welke energie is nodig om deze beweging te maken? En begrijpen we dat sommige mensen wegzinken in het moeras? 

12u15 'Klimaatrobuust aan de slag gaan' met Saskia De Bruyn van hogeschool UC Leuven-Limburg

Saskia De Bruyn wandelt met ons doorheen de verbeelding, verbazing en veerkracht om de het pad te effenen naar een sterke vernieuwende visie en aanpak waarbij iedereen klimaatrobuust de toekomst tegemoet gaat.  

Veerle Leroy van Kenniscentrum WWZ stelt het cahier over ecosociaal werk voor. Iedereen krijgt dan ook een exemplaar van het cahier.  

12u45 tot 14u Netwerkmoment met lunch

Over de sprekers

Jorn Craeghs

Jorn is mede-oprichter van toekomstbureau ELDERS, de maestro van duurzame gedragsverandering en co-curator van de Regenerative Futures nieuwsbrief. Hij geeft workshops over hoe we onze mentaliteit kunnen aanpassen om vooruit te werken naar een positieve en hoopvolle toekomst. “Regeneratie. Deze tongtwister zal je nog lang bijblijven, als je ons de kans geeft om het uit te leggen. We geloven dat naar duurzaamheid streven goed, maar niet goed genoeg is. Duurzaamheid betekent voor velen 'minder schade, maar meer van hetzelfde.' Wij geloven dat we moeten focussen op meer teruggeven dan we nemen, op levensgericht denken en leren van natuurlijke intelligentie.” 

Frank Monsecour 

Frank startte zijn loopbaan als sociaal werker bij een internationale milieuorganisatie, studeerde vervolgens milieuwetenschappen (UA) en begon na tien jaar werkveld als docent Leefomgeving en Internationale Solidariteit in de bacheloropleiding sociaal werk bij Arteveldehogeschool Gent. Heden is hij ook verantwoordelijk lesgever voor het derdejaarsvak Politiek en Beleid – beïnvloeden en realiseren. De voorbije jaren onderzocht hij samen met studenten waar natuur actief als partner wordt ingezet in het brede welzijnswerk in Vlaanderen. Vanaf huidig academiejaar (2024-2025) is hij actief bij Sterk Sociaal Werk en werd hij programmaleider onderzoek Politisering en Beleidsgericht werken in de Arteveldehogeschool.

Birgit Verspeek 

Birgit verkent met ons de cruciale rol van het werkgeversimago als sleutel om de aantrekkelijkste sociale werkgever van Brussel te worden. De visie van jouw organisatie om duurzaamheid heeft een effect op hoe werkzoekenden je organisatie zien. Aan de hand van enkele goede voorbeelden leer je hoe kandidaat-werknemers bij jou in de rij komen staan, ook al lijkt het werk van zorg geven en onregelmatige uren zwaar. Birgit legt het haarfijn uit. Na de verbeelding mag de verbazing niet ontbreken. 

Yola Thienpont

Yola werkte 41 jaar als maatschappelijk werker, als leidinggevende en als freelancer in de sociale sector, onder meer in Limburg en Brussel. Diverse opleidingen en workshops in contextueel denken, Bind-Kracht in Armoede, procesgericht leiding geven in de sociale sector, kernkwaliteiten en kernkwadranten, systemisch werk en opstellingen en traumahealing verrijkten haar leven. Ze verhuisde naar Fraipont om daar het Stiltehuis op te richten tot ze in 2020 met pensioen ging. In 2021 werden zij en haar echtgenoot slachtoffers van de grote overstromingen van de Vesder in Fraipont. Zo goed als de hele inboedel van hun woning ging verloren door het metershoge water. Van de ene seconde op de andere werd zij van hulpverlener zelf een hulpvrager.  

Saskia De Bruyn

Saskia is kernexpert en onderzoeker Participatie en Toegankelijkheid binnen het expertisecentrum Inclusive Society van UC Leuven-Limburg. Ze doet onderzoek naar de stem van mensen in armoede in lokale klimaattransitieprocessen. Voorafgaand aan haar loopbaan als onderzoeker, werkte Saskia in de armoedebestrijding. Als algemeen coördinator van de RuimteVaart vzw zette ze in co-creatie met generatiearme gezinnen een duurzame en empowerende werking op. Via betaald werk en vrijwilligerswerk droegen zij mee de werking en good practices en ervaringskennis werden gedeeld binnen het Netwerk tegen armoede, het Steunpunt Armoebestrijding en de verschillende overheden.

Schrijf je nu in!

Hier kan je je inschrijven voor de Inspiratiedag 'Sociaal werk, bondgenoot in de ecologische transitie'. Deelname aan deze inspiratiedag kost 30 euro. Om iedereen de kans te geven deel te nemen, hebben we bewust de prijs laag gehouden. Mocht dit alsnog een obstakel zijn, gelieve ons te contacteren. 

Na uw inschrijving ontvangt u van ons een factuur met de nodige betaalgegevens. Na betaling is uw inschrijving definitief. Mocht u willen annuleren, bekijk onze annuleringsvoorwaarden.

Voor meer informatie aarzel niet om contact op te nemen met Veerle Leroy: veerle.leroy@kenniscentrumwwz.be of 02 413 01 59

Contactgegevens

Facturatiegegevens

Factuur indienen via e-invoicing 



Blijf je voor de lunch? 
Foto en geluid 

Tijdens het evenement worden beeld- en geluidsopnames gemaakt. Deze zullen onder meer verschijnen op de webpagina's en publicaties gerelateerd aan dit evenement. Ik geef toestemming aan het Kenniscentrum WWZ om dit materiaal te gebruiken voor haar verschillende publicaties of op haar website en verwante websites.




Wil je meer info over deze studiedag?

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid