Ga verder naar de inhoud

Gestippeld wonen

Wonen met zorg

De term komt uit Nederland en verwijst naar het model waarbij leden van een woongroep verspreid in een groter gebouw, vaak een appartementsgebouw, wonen. Niet alle bewoners van het gebouw maken deel uit van de groep, maar zij die hiervoor kiezen, huren samen een appartement dat ze gebruiken als gemeenschappelijke ruimte. Daar zoeken ze elkaar op voor gezelschap of om samen te eten, en ook de thuiszorg of de verpleging maken er gebruik van.

Gestippeld wonen kan gemakkelijk gerealiseerd worden in een bestaand gebouw. Zowel private als publieke verhuurders (OCMW’s, gemeenten of sociale huisvestingsmaatschappijen) kunnen hierop inspelen. In de stad is dit een woonvorm met veel mogelijkheden. 

Bij gestippeld wonen heb je een eigen appartement in een appartementsgebouw. In datzelfde gebouw wonen een aantal andere ouderen – niet naast elkaar maar verspreid (gestippeld) over het hele gebouw. De groep ouderen gebruikt samen één extra appartement waar ze elkaar opzoeken voor gezelschap, tv-kijken, samen eten, enzovoort. Dat appartement kan ook gebruikt worden door de diensten thuiszorg, waar men al dan niet samen een beroep op doet. 

Om de huurkost van het extra appartement betaalbaar te houden, moet de groep groot genoeg zijn. Ze staan samen in voor de inrichting en het onderhoud ervan en kunnen de kosten voor thuiszorg en schoonmaak delen. 

De groep spreekt met de eigenaar van het gebouw het recht op coöptatie af. Zo kunnen ze zelf bepalen wie er in een vrijgekomen appartement intrekt. De samenstelling van de groep verandert af en toe. Er kunnen leden uitstappen, andere kunnen toetreden, sommige verhuizen. En uiteraard hebben de leden van de groep niet alleen contact met elkaar, maar ook met andere bewoners in hun appartementsblok. Dat is echter meer op individuele basis. 

In de meeste cohousing-projecten in Vlaanderen en Brussel zijn de bewoners eigenaar van het pand, na gemeenschappelijke aankoop. In Nederland werden veel projecten gerealiseerd door huisvestingsmaatschappijen en bewonersgroepen – zij gebruiken daar de term ‘centraal wonen’ voor. Het Kenniscentrum ijvert en ondersteunt cohousing-initiatieven voor huurders, met bijzondere aandacht voor kwetsbare bewoners, ouderen en personen met een beperking. 

Luc Lampaert - Medewerker alternatieve woonvormen