Ga verder naar de inhoud

Leef­ge­meen­schap van religieuzen

Wonen met zorg

In een woongemeenschap leven de bewoners echt samen. Behalve de slaapkamers en eventueel de badkamer, zijn alle ruimtes gemeenschappelijk. In een woongemeenschap voor ouderen kunnen de bewoners altijd rekenen op iemand die voor hen klaar staat. Die begeleiding kan zowel door professionelen als door vrijwilligers geboden worden.

Van bij hun intrede in hun orde of congregatie wonen religieuzen in een leefgemeenschap. Ze delen eenzelfde spirituele en religieuze visie en dat ze in gemeenschap wonen, is daar het logisch gevolg van. Hoewel een leefgemeenschap van religieuzen in principe enkel voorbehouden is voor leden van de religieuze orde, is het een goed voorbeeld van een woongemeenschap. En misschien stellen zij zich op termijn ook open voor niet-religieuzen of wordt hun patrimonium beschikbaar voor anderen. 

Zeer vergelijkbaar, maar ontstaan uit andere noden, is het toenemend aanbod van coliving (woningdelen), vooral in de steden. Het spreekt hoofdzakelijk jongeren aan, maar dat kan nog uitbreiden naar andere doelgroepen.  

Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat alle bewoners zijn gelijk en de taken onderling worden verdeeld. De gemeenschappelijke ruimtes staan centraal: leef- en eetkamer, keuken, sanitair, tuin, enzovoort.  

Luc Lampaert - Medewerker alternatieve woonvormen