Ga verder naar de inhoud

Brug­gen­bou­wer in 2023: een jaar vol ontmoeting, warme koffie en strijd voor grond­rech­ten!

Wegwijs in Brussel voor professionals Modellen van samenwerking

Met het einde van het jaar in zicht, is het tijd om terug te blikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Bruggenbouwer, een intersectoraal leerplatform voor hulpverleners uit verschillende sectoren, bracht bezoeken aan Aprestoe vzw, Tandemplus, JAC Brussel,  Groep INTRO en SAAMO Brussel. Bruggenbouwer is een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking en kennisdeling kunnen bijdragen aan de verbetering van de begeleiding van cliënten.

17 januari 2023: Ontvangst bij Aprestoe

  • Waar waren we? Aprestoe is een werking voor woonbegeleiding voor vrouwen.
  • Wat deden we? 15 hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg, sector personen met een handicap en dak- en thuisloosheid bespraken samen in de diepte een aantal casussen van Aprestoe.
  • Evaluatie: Krachtig en leerrijk om als hulpverlener weer verder te kunnen met de begeleiding.

Moeilijke casussen van zeer precaire gezinssituaties draag je best samen als netwerk

28 februari 2023: Ontvangst bij Tandemplus

  • Waar waren we? Tandemplus, mobiel crisisteam
  • Wat deden we? Met 22 deelnemers kwamen we luisteren naar de expertise van Tandemplus. We leerden Tandemplus kennen als een flexibele en laagdrempelige, psychosociale werking die kort op de bal kan spelen in crisissituaties.
  • Evaluatie: Alweer een topeditie!

We kunnen heel snel een interventie doen. We zijn laagdrempelig en hebben geen intakeprocedure, geen eigen agenda, niet gemedicaliseerd. We gaan met de cliënt wandelen of een koffie drinken. Vaak beginnen we met iets praktisch: bijvoorbeeld papieren in orde brengen of de schulden aanpakken. Daardoor kunnen we razendsnel een vertrouwensband opbouwen en de spanning in de crisis naar beneden halen.

18 april 2023: het JAC ontvangt ons

  • Waar waren we? Bij het JAC Brussel, een organisatie die jongeren tussen 12 en 25 jaar helpt met al hun vragen en problemen. Het is gratis en anoniem. 
  • Wat deden we? Julia stelde de werking van het JAC voor en deelde met ons een casus. Zij begeleiden ook thuisloze en zeer kwetsbare jongeren. De groep luisterde met gespitste oren: de problematiek van de jongeren is bij velen gekend. Zij willen vooral goed weten waar en wanneer ze kunnen doorverwijzen of samenwerken en zo een jongere toch een veilig ankerpunt kunnen bieden.
  • Evaluatie: enorm nuttig voor doorverwijzers!

6 juni 2023: Op bezoek bij Groep intro

  • Waar waren we? Groep Intro
  • Wat deden we? Onder begeleiding van Groep INTRO deden we aan expertisedeling rond het thema “Hoe motiveer ik mijn cliënt? Hoe kan ik ze in beweging brengen om verandering te creëren?” De bedoeling was dat de kennis die in de groep zit naar boven gehaald wordt, gedeeld en gebundeld.
  • Evaluatie: Een echte workshop waarin de kennis uit de groep zelf werd gehaald!

Ik werk al 28 jaar in de Brusselse welzijnssector en dit is de 'warmste' groep die ik ooit heb meegemaakt

19 en 21 november 2023: twee bijeenkomsten over leefloongerechtigden

  • Waar waren we?  Op bezoek in de tijdelijke ‘Woonbox’ van SAAMO Brussel in de zeer speciale Heyvaertstraat (loop er zeker eens door als je dat nog niet deed!)
  • Wat deden we? Sara kan je zonder schroom de expert van het recht op leefloon noemen. Zij deelde haar rijk gedetailleerde kennis en tips met ons. We zaten ook samen met de mensen van Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO), ook een groep Brusselse hulpverleners. Misschien is een andere uitwisseling in de toekomst hier wel eens aan de orde!
  • SAAMO Brussel werkte met het project Baskuul reeds 5 jaar rond de toegang tot het recht op leefloon. Sara werkte een brochure uit voor Brusselse hulpverleners over hoe ze hun cliënt kunnen ondersteunen om toegang te verkrijgen tot het OCMW.  
  • Evaluatie:  Dit was een opportuniteit die we als Bruggenbouwer niet mochten laten liggen. Sara heeft de verwachtingen meer dan ingevuld.

Individueel sociaal werk kan heel bevredigend zijn, maar wanneer op structurele manier grondrechten geschonden worden, wanneer het met andere woorden dweilen met de kraan open wordt, dan moet je op een gegeven moment aan de kraan gaan sleutelen. Dat is structureel werken

Wil jij er de volgende keer bij zijn?

Stuur dan een mailtje naar Els voor meer informatie over de volgende bijeenkomst! 

Els Nolf - Medewerker "werken in welzijn"

Meer over netwerken en uitwisseling

Brug­gen­bou­wer

Bruggenbouwer is een intersectoraal leer- en ontmoetingsplatform. Deelnemers komen uit de thuislozensector, sector personen met een…
Brug­gen­bou­wer

Academie

De academie legt de nadruk op interactief leren, ontmoeten en uitwisselen voor professionals en organisaties in de welzijns- en zorgsector.…
Academie