Ga verder naar de inhoud

Leertraject cul­tuur­sen­si­tie­ve zorg in woon­zorg­cen­tra

Divers-sensitief werken Ouderen

Hoe de residentiële ouderenzorg aanzetten tot meer diversiteit en cultuursensitiviteit? 

Dit was de vraag die voormalig minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen zich stelde in de aanloop naar het nieuwe woonzorgdecreet. Het woonzorgdecreet stelt scherper dan voorheen dat de woonzorgvoorzieningen werk moeten maken van diversiteit.

De vaststelling luidt immers dat nog (te) weinig ouderen met een migratieachtergrond hun weg naar de ouderenzorg vinden. Maar hoe pak je dit aan? Welke drempels en hefbomen zijn er om tot meer cultuursensitieve zorg te komen?

In 2018 kreeg het Kenniscentrum WWZ samen met de KDG Hogeschool (onderzoeker Saloua Berdai Chaouni) de opdracht om kwaliteitsbevorderende elementen voor meer cultuursensitieve zorg in de residentiële ouderenzorg scherp te krijgen. Hiertoe werd een tweejarig leertraject en actieonderzoek uitgerold, samen met drie Vlaams erkende woonzorgcentra. Deze studie is in Vlaanderen uniek in zijn opzet , maar heeft - zoals elk onderzoek - zijn scope en beperkingen: er werd gekozen om het organisatieperspectief en de ervaringen van drie woonzorgcentra centraal te stellen. We opteerden voor diepgang door deze drie woonzorgcentra anderhalf jaar te volgen, en maakten ruimte om ook personeelsleden met migratieachtergrond te betrekken.

De resultaten van dit actie-onderzoek werden uitgeschreven in het rapport Is iedereen welkom

Olivia Vanmechelen - Medewerker zorg en beleidsondersteuning

Cynthia van Thiel - Medewerker diversiteit en inclusie