Ga verder naar de inhoud

SDG 1: Geen armoede

Ecosociaal werk

Beëindig armoede overal en in al haar vormen

In ontwikkelingslanden overleven veel mensen met minder dan 1,25 dollar per dag. Ook in het westen is armoede op veel plaatsen een prangend probleem. Het doel is om tegen 2030 de armoede op nationaal vlak te halveren, met als uiteindelijke doel ze overal en in al haar vormen uit te roeien.

Wat betekent dit voor Brussel?

Elf procent van de Belgen bevond zich vorig jaar in een toestand van financieel precaire situatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het statistisch bureau Statbel (maart 2020). Er zijn uitgesproken verschillen tussen de gewesten. Zo bevond liefst 21,5 procent van de Brusselaars zich in een precaire situatie, terwijl het in Vlaanderen om 6,6 procent ging. Vooral eenoudergezinnen hebben het moeilijker.

Ruim een kwart van de bevolking kan geen onverwachte uitgaven doen. In Brussel en Wallonië is dat zelfs 37,9 procent, terwijl het in Vlaanderen om 16 procent gaat. Een week op vakantie gaan, blijkt onmogelijk voor 22,4 procent van de Belgen. In Vlaanderen is dat 15,5 procent, terwijl het percentage oploopt tot 28 en 33 procent in respectievelijk Brussel en Wallonië. Ook bij de andere parameters keert dat onderscheid terug.

Eenoudergezinnen lopen traditioneel een groter armoederisico.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Niet iedereen heeft het financieel even breed, zo ook in het team. Waakzaam zijn voor sociale noden en daar rekening mee houden is belangrijk. Samen gaan eten, wordt bescheiden gehouden zodat iedereen mee kan en iedereen zich op zijn/haar gemak voelt. Voor gelegenheidsgeschenken voor collega’s kan een vrije of geen bijdrage gegeven worden.

Als opdracht voor Brussel:
 

  • Het Kenniscentrum WWZ wil dat iedereen, ook de meest kwetsbaren, een volwaardige plaats heeft in de samenleving. Dat kan enkel als Welzijn, Wonen en Zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We kiezen consequent voor de belangen van de meest kwetsbaren en geven in onze acties, samenwerkingen en onderzoek een stem aan organisaties voor mensen in precaire situaties. We stimuleren verbinding tussen doelgroepen en werkvormen, tussen sectoren en beleidsdomeinen, tussen Welzijn, Wonen en Zorg.
  • Veel Brusselse welzijns- en zorgvoorzieningen zijn niet voldoende toegankelijk voor de meest kwetsbare inwoners. Het platform Inclusief Brussel wil daar aandacht voor vragen en dit via actieonderzoek onderbouwen. Het Kenniscentrum WWZ coördineert dit overleg, waaraan ook het CAW, Samenlevingsopbouw Brussel en het Brussels Platform Armoede (BPA) deelnemen.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik heb aandacht voor verborgen armoede in mijn omgeving.
  • Ik zet me in als vrijwilliger bij een sociale organisatie.
  • Ik spoor de school van mijn (klein-)kinderen aan om 1 euro-maaltijden aan te bieden.
  • Ik spoor mijn (klein)kinderen aan om bij bv. (verjaardags-)feestjes niemand uit te sluiten.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid