Ga verder naar de inhoud

SDG 10: On­ge­lijk­heid verminderen

Ecosociaal werk

Vermindering van ongelijkheid binnen en tussen landen

Sociale bescherming is belangrijk. Discriminerende wetgeving en beleid op basis van verschil in inkomen, leeftijd, sekse en beperking kunnen niet. Ontwikkelingslanden moeten meer inspraak krijgen in de besluitvorming van internationale financiële en economische instellingen.

Wat betekent dit voor Brussel?
  • In het Brussels Gewest zijn er grote verschillen tussen de Brusselse gemeenten en wijken.
  • In Sint-Joost-ten-Node is het mediaan inkomen per belastingaangifte 14.579 euro, in Sint-Pieters-Woluwe 24.822 euro.
  • Van de Brusselse leerlingen in het eerste jaar secundair onderwijs loopt 15,3 procent minstens twee jaar schoolachterstand op. In de armste gemeenten loopt dit cijfer op tot ongeveer 20 procent, met het hoogste aandeel in Sint-Joost-ten-Node (22,6%). In gemeenten met een hoge sociaaleconomische status ligt dat aandeel opmerkelijk lager. In Sint-Pieters-Woluwe bijvoorbeeld bedraagt dat 6,8 procent.
  • Veel mensen die in armoede leven, ontbreken in de statistieken. Mensen die geen toegang hebben tot de sociale zekerheid of bijstand, mensen die geen officieel werk hebben, dak- en thuislozen en mensen zonder wettelijke verblijfplaats worden veelal niet meegeteld. Er wordt ook geen armoede-informatie verzameld over mensen in rusthuizen of gevangenissen. Het zijn net deze groepen die maatschappelijk erg kwetsbaar zijn.
Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
De regels van de arbeidswetgeving worden strikt en correct gevolgd. Zowel mannen als vrouwen doen in onze organisatie hetzelfde werk. Ook worden de huishoudelijke taken van iedereen verwacht.

Als opdracht voor Brussel:
 

  • Wij ijveren samen met onze partners voor een gewaarborgde toegang tot sociale grondrechten, bijvoorbeeld via automatische rechtentoekenning.
  • Via kruispuntdenken maken we organisaties bewust van ongelijkheden in kansen en bieden we handvatten om ongelijkheid weg te werken.
  • We ijveren via verschillende overlegplatformen (BROG, ROTB …) voor een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik sta open voor kennismaking met alle mensen in mijn buurt, ongeacht leeftijd, geloof, ras,…
  • Ik zet me (als vrijwilliger) in voor een organisatie met sociaal doel en help lokaal ongelijkheid te verminderen.
  • Ik meld discriminatie op de werkvloer of elders.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid