Ga verder naar de inhoud

SDG 11: Duurzame steden en ge­meen­schap­pen

Ecosociaal werk

Inclusieve, veilige, veerkrachtige en duurzame steden en gemeenschappen

Steden en gemeenten hebben een grote milieu-impact, en dienen te investeren in adequate en betaalbare woningen, duurzame mobiliteit, veilige en groene publieke ruimtes, rampenbestrijding, duurzame ruimtelijke ordening en erfgoedbeheer.

Wat betekent dit voor Brussel?
  • De Brusselse Regering heeft een Energie- en Klimaatplan. De doelstelling is om tegen 2030 de vermindering van de CO2-uitstoot met 40% te realiseren. Om dit te bereiken, wil het Gewest werken aan de problematiek van de isolatie van gebouwen, de hernieuwbare energie, het afval en de mobiliteit. Het zal erop aankomen om een transitie te bewerkstelligen van een lineair economisch model, waarin consumptie en vernietiging centraal staan, naar een circulaire economie, waarin het hergebruik en de valorisatie van grondstoffen en andere materialen centraal staan. Zowel de directe als de indirecte CO2-uitstoot worden aangepakt in het plan.
  • Tussen 2003 en 2016 is in Brussel minstens elf vierkante kilometer aan groen verdwenen, blijkt uit onderzoek. Dat is 14,4 procent van alle groen in de stad, of het equivalent van bijna 1.600 voetbalvelden. De groene ruimtes zijn ongelijk verdeeld over het Brussels Gewest, gaande van 70 % aan de rand van het gewest tot 10 % in het stadscentrum. En toch heeft het Brussels gewest meer dan 8000 hectare groene ruimten: parken, bossen, het Zoniënwoud, kerkhoven, sportterreinen, enz. Dat is de helft van het Gewest!
Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

Als opdracht voor Brussel:
 

  • Het Kenniscentrum WWZ begeleidt sociale organisaties om Brusselse energiesubsidies aan te vragen via Bruxeo of beroep te doen op de Vlaamse middelen VIPA voor welzijnsgebouwen van erkende Vlaamse zorginstellingen.
  • Een gezonde leefomgeving met voldoende groen op wandelafstand heeft impact op het welzijn van zijn bewoners. Daarom pleit het Kenniscentrum al langer voor een betere ruimtelijke ordening, duurzame infrastructuur voor welzijnsorganisaties en hun doelgroepen, en ‘meer/ betere ruimte voor zorg’.
  • Het Kenniscentrum WWZ begeleidt alternatieve vormen van (samen)wonen voor kwetsbare Brusselaars in energiezuinige en duurzame woningen.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik participeer als burger aan info- en overlegmomenten.
  • Ik maak er werk van om het energieverbruik van mijn woning te verminderen.
  • Ik koop groene stroom.
  • Ik heb respect voor de natuur in mijn omgeving en draag er mee zorg voor door. Ik zet me in als vrijwilliger om zwerfvuil op te ruimen of om actief mee te werken met Natuurpunt.
  • Ik overweeg of samenhuizen, woningdelen of kangoeroe-wonen iets voor mij is.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid