Ga verder naar de inhoud

SDG 12: Ver­ant­woor­de consumptie en productie

Ecosociaal werk

Zorgen voor duurzame consumptie-en productiepatronen

Onze consumptiemaatschappij produceert veel afval. Grondstoffen duurzaam beheren en efficiënt gebruiken is dan ook een must. Daarnaast moeten we inzetten op een minder vervuilende en afval-armere productie, een duurzaam aankoopbeleid en duurzaam toerisme. Duurzaam consumeren kan ook door voedselverlies tegen te gaan en door recyclage en hergebruik van afvalproducten.

Wat betekent dit voor Brussel?
  • Verschillende Brusselse verenigingen zoals CollectMet en Cultureghem adviseren burgers om meer oog te hebben voor duurzame ontwikkeling in hun productenkeuze en consumptiegedrag. Ze promoten gezonde voeding met een minimale impact op het leefmilieu. 
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt het duurzame voedingsaanbod zichtbaarder via het Good Food label. De criteria voor dit label zijn: de consumptie van lokale en seizoensproducten, van voeding zonder dierlijke eiwitten, en van voedingsproducten met respect voor het milieu, in combinatie met minder voedselverspilling.
  • In veel Brusselse wijken stelt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest terreinen ter beschikking waar buurtbewoners samen een moestuin kunnen starten. Een goedkope manier om actief te zijn in openlucht en om gezonde voeding te kweken.
  • Op het vlak van economie wil de Brusselse regering de kaart trekken van de circulaire economie. Dat is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen zoveel mogelijk hergebruikt worden.

    Winkels met opgeknapte vintagemeubelen, die in Brussel een groot succes kennen, zijn een mooi voorbeeld van die kringloopeconomie. En dat kan toegepast worden op heel wat sectoren. Brussel is verantwoordelijk voor een grote indirecte uitstoot. Die ligt voor Brussel vijf keer hoger buiten dan binnen Brussel.
Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
We vermijden afval en sorteren consequent. Plastic flessen worden verbannen. We gaan zuinig om met (kleuren)afdruk en wegwerpspullen. We kiezen bij voorkeur voor fairtrade-producten zoals koffie en thee.

Als opdracht voor Brussel:
Het Kenniscentrum WWZ werkt niet rond consumptie. Ze kan deze SDG wel ondersteunen op vlak van afval verminderen, sorteren en recycleren. Dat is immers een opdracht voor iedereen, en daarbij kan de welzijnssector het goede voorbeeld geven. Eerstelijnswerkers kunnen kwetsbare groepen sensibiliseren, en in samenhuisprojecten kunnen bewoners gestimuleerd worden om afval te voorkomen en te recycleren. Cfr. Casa Viva.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik probeer afvalvrij te kopen. Ik sorteer mijn afval.
  • Ik composteer mijn groenten- en fruitafval.
  • Ik pas mijn aankoopgedrag aan en probeer zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten te gebruiken.
  • Ik maak zelf mijn huishoudproducten.
  • Ik eet minder/geen vlees noch vis.
  • Ik breng nog bruikbare spullen naar de kringloopwinkel.
  • Ik bezoek het Repair Café voor herstel van kapotte spullen.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid