Ga verder naar de inhoud

Dringende maatregelen nemen om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te bestrijden: De klimaatverandering treft elk land in elk continent. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moet de CO2-uitstoot verminderen en moeten burgers zich leren aanpassen aan de klimaatverandering. De VN wil kwetsbare naties weerbaarder maken tegen natuurrampen.

Wat betekent dit voor Brussel?

Volgens het Brusselse klimaatplan moet de CO2-uitstoot met 40 procent dalen tegen 2030. Twintig jaar later, in 2050, moet het hele gewest dan klimaatneutraal zijn. Het is een “transversaal” plan waarbij de accenten liggen op mobiliteit, de bouwsector en de lokale economie. Brussel is het eerste van de drie gewesten met een klimaatplan.

Mensen en bedrijven zullen dus nog meer moeten worden aangepord om te renoveren. Maar dat kost geld. De Brusselse regering voorziet fiscale incentives, subsidies en speciale groene leningen. Voor wie voor de renovaties z’n spaargeld aanspreekt wil de Brusselse regering tegemoetkomingen in het leven roepen.

De extra inspanningen die nodig zijn in de bouwsector kunnen ook positief uitvallen voor de Brusselse werkgelegenheid.

Het autoverkeer is in het gewest goed voor 30 procent van alle CO2-uitstoot. Met andere woorden: de autodruk moet omlaag. Dat is niet alleen goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit; de stad worden er aangenamer door.

In het klimaatplan houdt de Brusselse regering vast aan de invoering van de dieselban in 2030. Vijf jaar later moeten ook alle andere verbrandingsmotoren de stad uit. Dan zal de stad vrij zijn van wagens op diesel, gas of benzine.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Het Kenniscentrum WWZ zet in op vertaling van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling voor de Brusselse Welzijnssector. Het Kenniscentrum WWZ neemt daarin het voortouw in haar eigen organisatie dit samen met alle werknemers. De medehuurders van het Lakenhuis zullen eveneens worden betrokken. Werken aan een klimaatbestendige stad zal pas lukken wanneer iedereen eraan meewerkt en dat begint in eigen organisatie. Iedereen kan bijdragen om de ecologische voetafdruk van de stad te verminderen.

Als opdracht voor Brussel:
Vanuit onze eigen ervaringen, willen we via sensibilisering bij welzijns- en zorgorganisaties ook de meest kwetsbare Brusselaars meenemen in het verhaal van duurzaamheid. ‘To leave no one behind’ begint bij jezelf, jouw collega’s, team, organisatie en de doelgroep waarvoor je werkt.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik ben me bewust van de klimaatverandering en wil mijn bijdrage leveren.
  • Ik vind het niet moeilijk om enkele maatregelen toe te passen om mijn voetafdruk te verminderen.
  • Ik denk bewuster na over hoe ik me verplaats, ook voor mijn vakanties.
  • Ik compenseer mijn CO2 uitstoot door aanleg van nieuw bos via www.treecological.be

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid