Ga verder naar de inhoud

SDG 14: Leven in het water

Ecosociaal werk

Bescherming en duurzaam gebruik van de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling

Ecosystemen op de kust en in zeeën en oceanen moeten beschermd worden. Overbevissing, vervuiling van de mariene ecosystemen en illegale visserij moeten bestreden worden.

Wat betekent dit voor Brussel?

De installaties van Vivaqua om rioolwater te zuiveren, bootsen het zuiveringsproces na dat spontaan in de natuur gebeurt. Om het afvalwater goed te kunnen behandelen, mag het water dat je naar de riolering laat weglopen alleen volgende restanten bevatten: urine en uitwerpselen, droog toiletpapier en vochtig papier, voedingsmiddelen die door het zeefje in de gootsteen kunnen, restanten van zeep en (niet-bijtende) schoonmaakproducten. Frituurvet en (motor)olie daarentegen zijn zeer moeilijk af te breken in het zuiveringsproces. Chemische producten zoals verf, thinner of zoutzuur worden nog veel minder verwijderd. Breng ze naar het containerpark, waarna ze correct worden verwerkt.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
In het Kenniscentrum WWZ zijn we zuinig met water en gebruiken we waar mogelijk ecologische schoonmaakproducten. Aan de ingang staat een asbak zodat peuken niet op de grond of in de riool (= rivieren en de zee) belanden.

Als opdracht voor Brussel:
Het Kenniscentrum heeft geen rechtstreekse opdracht in deze SDG.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik gebruik ecologische huishoudproducten.
  • Ik eet geen vissoorten die met uitsterven bedreigd zijn zoals tonijn, heilbot, tarbot of Atlantische zalm
  • Ik koop enkel vis uit duurzame visvangst of kweek.
  • Ik giet geen vervuild water noch producten in het rioolputje, want daar hoort enkel regenwater in dat naar de beken en rivieren loopt.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid