Ga verder naar de inhoud

SDG 15: Leven op het land

Ecosociaal werk

Bescherming, herstel en duurzaam gebruik van ecosystemen op het land

Ecosystemen op land zoals bossen, moerassen en gebergten dienen beschermd te worden. Behoud van de biodiversiteit is prioritair. Stropen en smokkel van beschermde diersoorten moeten we tegengaan en aangetaste natuurgebieden moeten worden hersteld.

Wat betekent dit voor Brussel?

Brussel heeft meer dan 8.000 hectare groene ruimten: parken, bossen, het Zoniënwoud, kerkhoven, sportterreinen, enzovoort. De helft van de oppervlakte van het Brussels Gewest is groen! Die groene ruimtes liggen echter ongelijk verdeeld, van 70 procent aan de rand tot amper 10 procent in het centrum. Brussel heeft bovendien de grootste verkeersvrije zone van Europa.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Het lijkt alsof we als dienstverlenende organisatie in het centrum van Brussel weinig vat hebben op dit thema. Toch leveren we een bijdrage door met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. Bij onze verbouwingen kiezen we voor een groendak en dakterras. Wie weet composteert een wormenbak op termijn ons groente- en fruitafval en planten we snoepgroenten in potten.

Als opdracht voor Brussel:
Het Kenniscentrum WWZ heeft geen rechtstreekse opdracht in deze SDG. Bij bouwprojecten voor kwetsbare groepen geven we advies over dak- en moestuinen.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik leg een ecologische tuin, daktuin of terras aan.
  • Ik doe mee aan boomplantacties.
  • Ik help mee in een gemeenschappelijke moestuin.
  • Ik sluit me aan bij natuurvereniging en bescherm zo de kwetsbare natuurgebieden.
  • Ik zorg voor voederplaatsen en schuilplekken voor dieren in mijn tuin of op mijn terras.
  • Ik geef geen broodoverschot aan eenden in vijvers of duiven op pleinen.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid