Ga verder naar de inhoud

SDG 16: Vrede, veiligheid en openbare dienst­ver­le­ning

Ecosociaal werk

Vrede, veiligheid en rechtszekerheid zijn essentieel om duurzame ontwikkeling te bevorderen

Dit gaat over de bestrijding van misdaad, corruptie en geweld, ook tegen kinderen, maar ook om het bevorderen van een sterke rechtsstraat waarin fundamentele vrijheden beschermd worden. Effectieve en transparante instituties met aandacht voor burgerparticipatie en inclusieve besluitvorming zijn onmisbaar.

Wat betekent dit voor Brussel?

De Verenigde Naties ijveren in heel de wereld voor vreedzame samenlevingen. Toch heerst er in veel regio’s instabiliteit en conflict. Om internationale samenwerking te bevorderen, dienen nationale instellingen op alle niveaus bij te dragen aan de strijd tegen geweld, terrorisme en criminaliteit.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
We pleiten voor participatie van het personeel en van onze doelgroep. We streven naar verbindende communicatie in het team waar verschillende meningen aan bod mogen komen. We creëren een veilige werksfeer. Alle personeelsleden nemen deel aan het teamoverleg.

Als opdracht voor Brussel:
 

  • We werken verschillende instrumenten uit ter bevordering van inclusieve besluitvorming en hebben aandacht voor participatie. Zo bieden we o.a. de vorming kruispuntdenken aan, waarbij diversiteit het uitgangspunt is.
  • Als Kenniscentrum WWZ stellen we ons zo veel mogelijk verbindend op met sectoren en voorzieningen, gemeenschappen en uiteenlopende werkvormen. We verbinden welzijn, wonen en zorg om tot gedragen oplossingen en voorstellen te komen. We stimuleren en faciliteren uiteenlopende vormen van samenwerking.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik doe mee aan vredesbetogingen, klimaatbetogingen, betogingen voor gelijkheid en rechtvaardigheid.
  • Ik probeer mijn (klein)kinderen rechtvaardigheid bij te brengen door te luisteren en respect te tonen voor ieders mening.
  • Ik beleg duurzaam en ethisch.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid