Ga verder naar de inhoud

SDG 17: Part­ner­schap om doel­stel­lin­gen te bereiken

Ecosociaal werk

Wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling revitaliseren

De VN beoogt meer samenwerking tussen bedrijven, regeringen, burgers en organisaties. Technologie, het delen van kennis, handel, financiën en data zijn heel belangrijk.

Wat betekent dit voor Brussel?

Het Brussels Gewest huisvest de officiële hoofdzetels van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad en de tweede zetel van het Europees Parlement. Brussel is een politiek centrum met ambassadeurs bij België, de NAVO en de Unie, waardoor er in de stad meer ambassadeurs te vinden zijn dan in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het aantal journalisten is er ook groter, met correspondenten uit alle lidstaten, en het aantal geregistreerde lobbyisten bedraagt ongeveer 10.000.

De Commissie stelt 25.000 mensen te werk en het Parlement ongeveer 5.000. Gegeven deze hoge concentratie, is Brussel de meest gewenste locatie voor een eventuele stap naar de centralisatie van alle Europese instellingen. Brussel heeft een centrale positie in het Europese hogesnelheidsnetwerk, op slechts 1 tot 2 uur van Parijs, Amsterdam, Londen, Keulen.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Het Kenniscentrum wil iedereen, ook de meest kwetsbaren, een volwaardige plaats geven in onze samenleving. Dat kan enkel als Welzijn, Wonen en Zorg onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vrijwilligerswerk neemt daar altijd een bijzondere plaats in.

Het Kenniscentrum WWZ:
 

  • zet zich in voor een beter welzijn, vernieuwende woonvormen en toegankelijke zorg voor alle Brusselaars, met extra aandacht voor kwetsbare bewoners. Het vrijwilligerswerk krijgt hierin een bijzondere plaats. bouwt expertise op en stelt die ter beschikking van het werkveld en het beleid, stimuleert innovatie en projectontwikkeling, ondersteunt welzijnswerkers, initiatiefnemers en zorgvoorzieningen en investeert in de uitbouw van een toekomstgericht beleid.
  • werkt steeds samen met en in opdracht van organisaties.
  • stimuleert verbinding tussen doelgroepen en werkvormen, tussen sectoren en beleidsdomeinen, tussen Welzijn, Wonen en Zorg.



Als opdracht voor Brussel:
Het Kenniscentrum WWZ stimuleert samenwerkingen, partnerschappen, netwerkvormingen in de Brusselse welzijnssector. Dit is de essentie van ons werk.

Het zal de volgedne jaren ook expliciet trachten om de banden tussen social profit en burgerinitaitieven en tussen social profit en profit verder aan te halen.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik probeer solidair te zijn en sluit me actief of passief aan bij een organisatie die ik belangrijk vind voor vrede.
  • Ik vertel over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
  • Ik toon betrokkenheid in de wijk of gemeente.
  • Ik steun goede doelen wereldwijd.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid