Ga verder naar de inhoud

Zorg voor voedselveiligheid, -zekerheid en promoot duurzame landbouw: Iedereen moet toegang hebben tot betaalbare voeding. Nieuwe, landbouwtechnieken moeten gezond en kwalitatief voedsel op een duurzame manier verbouwen. Zo heeft elke mens voedselzekerheid.

Wat betekent dit voor Brussel?

Van veld tot bord wordt in de wereld voldoende voedsel geproduceerd om elke mens op aarde van 4600 kcal per dag te voorzien. Dat is natuurlijk veel te veel. Maar na aftrek van oogstverliezen, veevoeder en voedselverspilling blijven er nog maar 2000 kcal per wereldburger beschikbaar. Dat is te weinig en verklaart waarom zoveel mensen honger lijden. De macht in de internationale voedselketen is handen in van slechts een aantal grote spelers. Hierdoor krijgen de boeren een oneerlijke prijs voor hun producten en betaalt ook de consument meer. (https://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/machtsconcentratie)

In België loopt namelijk 45% van de 70-plussers risico op ondervoeding, terwijl meer dan 10% effectief ondervoed is. Deze cijfers zijn zelfs nog hoger in woonzorgcentra. (https://docs.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2016-2017/g1086-1.pdf)

Een derde van de Brusselaars (33 %) moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens. Dit armoederisico ligt bijzonder hoog bij personen die leven in een huishouden zonder werk of met een lage werkintensiteit. In het Brussels Gewest leeft één volwassene (18-59 jaar) op vijf en meer dan één kind (0-17 jaar) op vier in een huishouden zonder inkomen uit werk.

Uit Welzijnsbarometer Brussels Armoederapport 2019

Wat doet het Kenniscentrum WWZ

In onze eigen organisatie:
Er is gratis koffie en thee. Collega’s kopen samen brood en (vegetarisch) beleg in de buurtwinkel. Zo kan iedereen gevarieerd en goedkoop lunchen. In de winter wordt regelmatig een grote pot soep voor alle medewerkers gemaakt. Overschot van broodjes worden aan een sociale organisatie in de buurt geschonken.

Als opdracht voor Brussel:
Sociale restaurants, acties en burgerinitiatieven voor voedselbedeling, initiatieven waar armen het woord nemen,… worden in de kijker gezet. De armoedeorganisaties worden betrokken bij de werking van het Kenniscentrum.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik zet me in voor een organisatie die strijd voor eerlijke lonen en rechtvaardige arbeidsomstandigheden in de landbouw en de voedingssector.
  • Ik gooi geen voedsel weg.
  • Ik heb aandacht voor zorgbehoevende buren.
  • Ik zet me als vrijwilliger in voor sociale organisaties in mijn buurt of voedselbedeling.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid