Ga verder naar de inhoud

SDG 5: Gen­der­ge­lijk­heid

Ecosociaal werk

Gender gelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes

Er moet een einde komen aan de ongelijkheid tussen de geslachten, het glazen plafond voor vrouwen die carrière willen maken, de loonkloof tussen mannen en vrouwen, en gendergeweld. Vrouwen hebben, net zoals mannen, recht op een goede gezondheid en kennis over seksualiteit. Er is nood aan een beleid en rechtspraak dat inzet op gendergelijkheid.

Wat betekent dit voor Brussel?

Het federale Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen wil de gelijkheid van vrouwen en mannen beschermen en bevorderen. De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen verbiedt elke vorm van discriminatie, waaronder (seksuele) intimidatie, maar ook elke handeling die aanzet tot discriminatie van personen of groepen omwille van hun geslacht. Wanneer een organisatie of bedrijf via een publieke campagne een bepaald gedrag verheerlijkt of mensen aanzet om iemand omwille van zijn geslacht op een nadelige wijze te behandelen, kan het Instituut actie ondernemen.

België scoort goed voor de kansen van vrouwen in het onderwijs. Ons land staat er op een gedeelde eerste plaats, samen met 26 andere landen. Toch blijft de last van de zorg nog steeds vooral bij vrouwen liggen en wordt dit zorgwerk niet op waarde geschat. Met als gevolg een loon- én pensioenkloof. Een van de organisaties die zich richt op bewustwording van de loonkloof is Zij-Kant. De groep begon in 2005 in België met de Equal Pay Day om de discussie over dit onderwerp op gang te brengen.

Het informeren en vormen van de Brusselse bevolking rond partner- en intrafamiliaal geweld is één van de prioriteiten van het gewestelijk gelijke kansenbeleid Equal Brussels. Uit het Brussels onderzoek Zerosexism blijkt dat 8/10 vrouwen in Brussel te maken heeft met seksuele intimidatie, 1 op de 2 vrouwen in Brussel heeft in haar leven te maken met een vorm van partnergeweld, slecht 13% dient klacht in bij de politie, 1 op de 3 vrouwen heeft in haar leven te maken gehad met fysieke kindermishandeling.

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Alle personeelsleden in het Kenniscentrum WWZ hebben dezelfde rechten. Iedereen is welkom in het team. Aanwerving gebeurt op basis van competenties, niet op basis van gender, etniciteit of godsdienst. Bij de selectie van een nieuwe medewerker wordt er altijd één kandidaat uitgenodigd die minder aan het profiel voldoet. Met deze joker krijgen minder sterke profielen eveneens een kans.

Als opdracht voor Brussel:
We streven naar een zo divers mogelijk en evenwichtig samengesteld panel van sprekers en deskundigen voor onze activiteiten en onderzoeken.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik heb respect voor ieders eigenheid en discrimineer niet.
  • Ik reageer in het dagelijkse leven op discriminatie of geweld tegen vrouwen, meisjes of andere geaardheid.
  • Ik kies voor meer vrouwen in de politiek, de wetenschap en leidinggevende functies.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid