Ga verder naar de inhoud

SDG 6: Schoon water

Ecosociaal werk

Toegang tot water en sanitair voor iedereen en duurzaam watergebruik

Iedereen heeft recht op veilig drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. Waterschaarste moet worden aangepakt en er moet gewerkt worden aan duurzaam waterbeheer en verhoogde waterkwaliteit. Dit kan door vervuiling te verminderen, een stop op de dumping van chemicaliën en een goede behandeling van afvalwater.

Wat betekent dit voor Brussel?

Ons lichaam bestaat voor 65 procent uit water - bij kinderen zelfs nog iets meer. Per dag verbruikt ons lichaam ongeveer 2,5 liter water. Het water dat we via fruit, groenten en voedingsmiddelen opnemen, is niet voldoende. We moeten regelmatig ‘bijtanken’. Dat kan goedkoop en veilig met kraantjeswater. In Brussel kost leidingwater gemiddeld 3,43 euro per m³ of 0,00343 euro per liter - minder dan een halve cent! Leidingwater is gezond, en goedkoper en minder vervuilend dan water in plastic flessen.

De 60 miljoen m³ water die jaarlijks in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbruikt wordt, is afkomstig van waterwinning aan de bron: in rivieren (in dit geval het Maasbekken), in oude mijnen en steengroeves in het Waals Gewest, in de grondwaterlagen in het Waals Gewest, in het Ter Kamerenbos en in het Zoniënwoud.

De kwaliteit van het kraantjeswater is uitstekend: grondwater is heel zuiver van bij de winning, en de behandeling om oppervlaktewater drinkbaar te maken overstijgt de wettelijke normen die moeten worden nageleefd inzake waterkwaliteit. Het leidingwater wordt zeer streng gecontroleerd. Het is vaak evenwaardig aan flessenwater, het is 200 keer goedkoper en het veroorzaakt geen afval!

Het nieuwe Waterbeheerplan van Brussel richt zich op concrete maatregelen om de kwaliteit van de Brusselse waterlopen te verbeteren, en het grondwater als grondstof te beschermen om de op Europees niveau vastgelegde milieudoelstellingen te bereiken. Het bevat ook alle maatregelen voor de preventie en het beheer van overstromingen. (https://leefmilieu.brussels/themas/water)

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
In het Kenniscentrum WWZ zijn alle plastic waterflessen verbannen. Elke werknemer heeft een drinkflesje voor kraantjeswater gekregen. Tijdens vergaderingen staan er kannen met gefilterd kraantjeswater.

Als opdracht voor Brussel:
Het Kenniscentrum WWZ heeft geen rechtstreekse opdracht voor deze SDG. We verspreiden wel informatie over organisaties die zich inzetten voor de meest kwetsbare Brusselaars. Een voorbeeld daarvan is Doucheflux, een dienst voor dak- en thuislozen.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik drink kraantjeswater.
  • Ik verspil geen water.
  • Ik neem een douche in plaats van een bad.
  • Ik vermijd plastiek wegwerpflessen.
  • Ik installeer een regenwaterput.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid