Ga verder naar de inhoud

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie:

Ecosociaal werk

Iedereen moet toegang hebben tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie

Energie moet efficiënter geproduceerd en gebruikt worden, met toenemend belang voor hernieuwbare energiebronnen. Energiearmoede moet bestreden worden.

Wat betekent dit voor Brussel?

De Brusselse Regering heeft een energie- en klimaatplan om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen. Dit kan door het gebruik van hernieuwbare energie, de vermindering van afval, het terugdringen van de automobiliteit en door gebouwen te isoleren. In Brussel is 73 procent van het energieverbruik immers toe te schrijven aan gebouwen. Ook kleine ingrepen thuis, op kantoor of op school kunnen de energiefactuur doen dalen.

(https://be.brussels/files-nl/over-het-gewest/de-gewestelijke-bevoegdheden/gemeenschappelijke-algemene-beleidsverklaring-van-de-brusselse-hoofdstedelijke-regering-en-het-verenigd-college-van-de-gemeenschappelijke-gemeenschapscommissie)

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Bij de verbouwing van de lokalen van het kenniscentrum WWZ wordt aandacht besteed aan energie-efficiëntie. De energiescan van Bruxeo is daarbij een handig hulpmiddel.

Als opdracht voor Brussel:
 

  • Door de SDG’s in de kijker te zetten en ‘to leave no one behind’, dragen we bij aan de vermindering van energiearmoede.
  • Het project Reno-Lab C draagt bij aan beter geïsoleerde, duurzame woningen voor kwetsbare Brusselaars.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik kies voor duurzame energiemaatregelen in mijn woning en laat een energiescan doen.
  • Ik kies een leverancier van hernieuwbare energie.
  • Ik maak gebruik van energiesubsdies om mijn woning aan te passen.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid