Ga verder naar de inhoud

SDG 8: Eerlijk werk en economische groei

Ecosociaal werk

Langdurige, inclusieve en duurzame economische groei, volledige tewerkstelling en waardig werk voor iedereen

De VN wil slavernij, dwangarbeid en kinderarbeid uitroeien. Jeugdwerkloosheid moet aangepakt worden. Ondernemerschap moet ondersteund worden en we moeten streven naar economische groei, maar zonder schade toe te brengen aan het milieu.

Wat betekent dit voor Brussel?
  • Wie geen of weinig werk heeft, loopt een hoog risico op armoede. Eén op vijf actieve Brusselaars (20,8%) is werkzoekend. Bij jongvolwassenen (-25 jaar) is dat één op drie (30,2%). Een kwart van de Brusselse kinderen jonger dan 18 jaar (25,7%) groeit op in een huishouden zonder inkomen uit werk. Nochtans worden meer dan de helft van de Brusselse jobs uitgevoerd door pendelaars van buiten het Gewest.
  • In Brussel werken mensen in de verborgen economie. Laaggeschoolde jobs leveren zelden een waardig loon op dat voldoende is om in Brussel van te leven en huishuur te betalen. Ook in Brussel zijn er verschillende vormen van moderne slavernij, zoals verborgen huishoudhulpen, onderbetaald zwartwerk,… Het comité tegen moderne slavernij ijvert voor meer aandacht voor deze typische grootstedelijke problematiek.
  • De internationale handel kent zeer ongelijke machtsverhouding tussen grote bedrijven en boeren uit het Zuiden. Die werken niet alleen om hun gezin te voeden, maar ook de rest van de wereld. In plaats van de symptomen van armoede aan te pakken, vertrekt fair trade (FT) vanuit het principe ‘trade, not aid’. In Brussel vindt je verschillende initiatieven om fair trade onder de aandacht te brengen. Veel horecazaken gebruiken expliciet fairtradeproducten en meer en meer kledingszaken verkopen FT-gelabelde kledingstukken.
Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
In de welzijnssector zijn de loonschalen wettelijk vastgelegd. De rechten en plichten van de werknemer zijn duidelijk omschreven. Een aantal werknemers van het Kenniscentrum WWZ werken onder Geco-statuut of volgen een Individuele Beroepsopleiding. Zo’n IBO-contract gaat nadien over in een vast contract.

Als opdracht voor Brussel:
Volwaardige jobs zijn noodzakelijk om uit de armoede te blijven. In Brussel is er een grote discrepantie tussen lage lonen en hoge huurprijzen. Daar maken we de overheid telkens weer op attent.

We pleiten er steeds voor om de financiering aan de organisaties te indexeren, omdat dit anders leidt tot jobverlies.

Wat kan ik zelf doen?
  • Ik kies voor lokale handelaars en lokale boeren zowel hier als op vakantie.
  • Ik kies voor “schone kleren” en fairtrade producten.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid