Ga verder naar de inhoud

SDG 9: Industrie, innovatie en in­fra­struc­tuur

Ecosociaal werk

Robuuste infrastructuur, inclusieve en duurzame industrialisering, en innovatie

Een sterke economie en maatschappelijk welzijn steunen op een degelijke en duurzame infrastructuur. Ook innovatieve industrie en internet voor iedereen zijn essentieel.

Wat betekent dit voor Brussel?
  • Industrie maakt een vitaal deel uit van het rijke economische en stedelijke weefsel van een veerkrachtige stad. Het onderzoek en tentoonstelling 'A good city has industry Atelier Brussels’ belicht de noodzaak om een omgeving te ontwikkelen waarin een gezonde en diverse economie kan bloeien.
  • Het economisch zwaartepunt bij de Belgische industrie ligt nu rond de havens in Vlaanderen en diensten in Brussel. Gemeten in tewerkgestelde arbeidskrachten neemt het belang van de industrie in de economie van België steeds meer af ten opzichte van de diensten, vervoer en handel. De toegevoegde waarde van de industrie blijft op een vrij constant peil door de toegenomen automatisering.
  • België moet haar uitstoot van broeikasgassen met 35% verlagen tegen 20301. De sector van woningen en kantoren vertegenwoordigt 74% van het energieverbruik van het Brussels Gewest. 85% van de 573.276 Brusselse woningen werden gebouwd vóór de jaren 60. Met de Brusselse renovatiestrategie wil het Gewest zijn gigantische renovatiepotentieel benutten. 30% van de gebouwen in Brussel zijn namelijk helemaal niet geïsoleerd.
  • De strijd tegen de klimaatopwarming en het Brusselse energiebeleid werd op geïntegreerde, ambitieuze wijze gevoerd en zet het Gewest op het noodzakelijke spoor van de energietransitie. De afgelopen vijf jaar werd dit parcours gekenmerkt door een aantal belangrijke momenten, die allemaal bijgedragen hebben tot een langetermijnvisie van onze toekomst op vlak van energie. Met deze visie wil Brussel de doelstelling van een koolstofarme samenleving tegen 2050 halen

https://leefmilieu.brussels/

Wat doet het Kenniscentrum WWZ?

In onze eigen organisatie:
Een goede toegang tot internet, een eigen computer of laptop, téléwerken in tijden van oa corona,... het zijn, naast de nodige bijscholingen, allemaal noodzakelijke basisinstrumenten om je job goed te kunnen uitoefenen.

Als opdracht voor Brussel:
 

  • Het Kenniscentrum WWZ stimuleert en helpt welzijnsorganisaties om hun infrastructuur energiezuiniger te maken. Dit doet ze door, samen met de subsidiërende instanties, de bestaande subsidiekanalen beter bekend te maken, en welzijnsorganisaties op weg te helpen om duurzaam te verbouwen.
  • De digitalisering van de samenleving heeft een grote impact op kwetsbare Brusselaars. Het Kenniscentrum WWZ blijft deze groeiende digitale kloof onder de aandacht brengen. Samen met de sector doen we aanbevelingen om deze kloof te dichten.
Wat kan ik zelf doen?
  • Ik maak ouderen of kansarmen wegwijs online.
  • Ik schenk mijn afgeschreven maar nog bruikbare pc of laptop aan een goed doel.
  • Ik deel innovatieve ideeên in mijn netwerk, hoe klein of groot ze ook zijn.

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid