U bent hier

Onze leestips voor de zomer

Ontdek onze leestips over welzijn, wonen en zorg!

De zomer staat voor de deur, en dat betekent lange zomeravonden, zonnige weekends en misschien wel een vakantie op het strand of in de bergen! Zoek jij nog leesvoer om je vakantiedagen in te vullen? Bekijk dan snel onze lijst met leestips over welzijn, wonen en zorg! Je vindt in het lijstje een aantal van onze eigen publicaties maar ook interessante boeken en artikels van andere auteurs.

Neem je e-reader erbij of ga eens langs bij de bib en vul je zomer met leerrijke lectuur!

We wensen je veel leesplezier en een mooie zomer

Wonen

  • Brusselse collectieve woonprojecten met sociaal oogmerkKenniscentrum WWZ
    Dit cahier schetst de context van collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk in Brussel. We gaan in op de gemeenschappelijke kenmerken, drijfveren en obstakels en formuleren aanbevelingen om de komst van nieuwe projecten te faciliteren. We zetten elf Brusselse projecten in de kijker en geven het woord aan initiatiefnemers en bewoners.
  • Collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk in het Brussels Gewest, Care in the City
    Dit rapport lag aan de basis van het cahier. perspective.brussels en Kenniscentrum WWZ voerden een nieuwe studie uit waarin 11 uiteenlopende Brusselse huisvestingsprojecten onder de loep werden genomen. Daarmee wordt een beter inzicht verkregen in de hefbomen en obstakels voor de opzet en goede werking van deze projecten.

Digitale inclusie 

  • Kijktip: "Ik kom van een andere planeet" van de Koning Boudewijnstichting
    De film, die in het Nederlands en het Frans ondertiteld is, toont scènes die uit het leven gegrepen zijn, zowel in het noorden als het zuiden van het land. Op die manier krijg je een beter inzicht in de context en impact van digitale exclusie en ongeletterdheid.

Armoede en sociale uitsluiting

  • Kwetsbaarheid en veerkracht in Brussel, Rebecca Thys in opdracht van Inclusief Brussel (Brussels Platform Armoede, CAW Brussel, Kenniscentrum WWZ en Saamo) en Agentschap Opgroeien
    Een groeiende groep van kinderen in Brussel leeft in zeer precaire leefomstandigheden. Aan de hand van diepte-interviews met ouders, eerstelijnswerkers en vrijwilligers wil dit project de mogelijkheden verkennen om de veerkracht van gezinnen te vergroten. In het onderzoek gaan zowel formele als informele actoren én de precaire gezinnen zelf op zoek naar hefbomen voor een kansrijke leefomgeving. 
  • Brusselse gezinnen met kleine kinderen in precaire leefomstandigheden, Kenniscentrum WWZ
    Inclusief Brussel en Agentschap Opgroeien sloegen de handen in elkaar voor een onderzoeksproject om deze ervaringen en signalen te capteren en om initiatieven op de eerste lijn te versterken. We willen de waaier aan hefbomen vergroten die de veerkracht en het welzijn van de gezinnen kunnen ondersteunen. Het traject mondde uit in een onderzoeksrapport en in een zoekconferentie in januari 2021. In het eerste deel van dit cahier vindt u de belangrijkste resultaten van het onderzoek. In het tweede deel vertellen een aantal organisaties over hun werking en hun wensen voor de toekomst. Het derde deel sluit dit cahier af met reflecties op het onderzoekstraject en met aanbevelingen voor het beleid.
  • Alhambra, Filip Keymeulen
    Aangevuurd door hartstocht en mislukking ontvlamt het bijzondere liefdesverhaal van de flamboyante La Flanelle en straatmuzikant Tonio onmiddellijk. Wanneer ze in hartje Brussel hun nachten niet doorbrengen op de spoedafdeling, wordt er gelogeerd in afgeleefde hotels van de Alhambrawijk of duiken ze in het burleske nachtleven.Geholpen door te veel cocaïne en alcohol, zakken ze steeds dieper weg. Filip Keymeulen (1975) duikt met deze beklijvende debuutroman loodrecht in de Brusselse daklozenwereld.
  • Werk is geen oplossing, Marguerite van den Berg
    Werk is geen oplossing, maar een probleem. We proberen onze bestaanszekerheid te verankeren in de stabiliteit van werk, maar juist werk is nu buitengewoon onbetrouwbaar. Het vraagt altijd meer van ons, verandert voortdurend de voorwaarden en is het liefst vaag over de toekomst. We zijn steeds meer gaan werken en krijgen daar steeds minder zekerheid voor terug. Iedereen is moe, niemand heeft tijd. Waarom pikken we dat eigenlijk? In Werk is geen oplossing laat Marguerite van den Berg zien dat het anders kan én moet. Zij deelt verhalen over onzekerheid en over daden van verzet. Hoe kunnen we nieuwe manieren vinden om te staken? En hoe kunnen we voor nieuwe zekerheden zorgen? 

Zorgzame buurten en geïntegreerde zorg

  • The Care Manifesto. The Politics of Interdependence, The Care Collective
  • Van Plek naar gedeelde Wij~K, Greet De Brauwere, Tine Vanthuyne, An Lescrauwaet, Jolijn De Haene 
    Deze publicatie gaat over wijken in verandering waar veel beweegt, gebouwd en verbouwd wordt, onder meer door stadsontwikkelingsprojecten. Al deze veranderingen beïnvloeden het leven en samenleven in deze wijken. Dit vraagt aandacht, ook op het moment dat projecten uitgevoerd worden en nieuwe bewoners hun intrek nemen in de buurt.
  • Zachte stad - Densiteit, diversiteit en nabijheid in het leven van alledag, David Sim
    In deze Nederlandstalige uitgave van het reeds in 20 talen verschenen handboek Soft City staan comfort, veiligheid en nabijheid centraal. De zachte stad is een stad waar densiteit een menselijke schaal heeft. Het is een stad die zich kan aanpassen aan onze veranderende behoeften, die interactie tussen mensen mogelijk maakt en het gemeenschapsleven een boost geeft. De zachte stad biedt een genezend antwoord op wat in onze moderne steden misgelopen is, zoals uit elkaar gehaalde functies en een moeilijk woon-werk verkeer waar je een auto voor nodig hebt. Ze brengt alles terug met elkaar in verbinding, als puzzelstukje die eindelijk weer een juiste plaats krijgen. 

Diversiteit en inclusie

  • Inclusie voor personen met een handicap in Brussel, Kenniscentrum WWZ
    Het Kenniscentrum WWZ en de Vrije Universiteit Brussel onderzochten – met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – wat er nodig is om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te geven in de maatschappij. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het rapport “Personen met een handicap in Brussel - Situatieanalyse 2020”. Dit cahier vat de belangrijkste onderzoeksresultaten samen en neemt een aantal tendensen verder onder de loep. Eerst schetst het cahier het Brusselse landschap voor personen met een handicap. Daarna zijn mensen aan het woord die zich dagelijks inzetten voor inclusie van personen met een handicap. Ze delen hun standpunt over ontwikkelingen in de sector en vertellen hun hoop voor de toekomst. Ten slotte zijn de onderzoekers en het beleid aan het woord. Het cahier is voor iedereen die streeft naar inclusieen geïnspireerd wil worden door goede praktijken, vernieuwende visies en ambitieuze samenwerkingen.
  • Is iedereen welkom? Onderzoeksrapport van het leertraject cultuursensitieve zorgKenniscentrum WWZ
    Hoe de residentiële ouderenzorg aanzetten tot meer diversiteit en cultuursensitiviteit? Welke drempels en hefbomen zijn er om tot meer cultuursensitieve zorg te komen? In 2018 kreeg het Kenniscentrum WWZ samen met de KDG Hogeschool (onderzoeker Saloua Berdai Chaouni) de opdracht om kwaliteitsbevorderende elementen voor meer cultuursensitieve zorg in de residentiële ouderenzorg scherp te krijgen. Hiertoe werd een tweejarig leertraject en actieonderzoek uitgerold, samen met drie Vlaams erkende woonzorgcentra. Deze studie is in Vlaanderen uniek in zijn opzet , maar heeft - zoals elk onderzoek- zijn scope en beperkingen: er werd gekozen om het organisatieperspectief en de ervaringen van drie woonzorgcentra centraal te stellen. We opteerden voor diepgang door deze drie woonzorgcentra anderhalf jaar te volgen, en maakten ruimte om ook personeelsleden met migratieachtergrond te betrekken.
  • 'We zijn dubbel onzichtbaar', Birsen Başar
    Deze tekst is een door het Kenniscentrum WWZ geschreven verslag in de ik-vorm van het boeiende relaas van Birsen Başar op de Intersectorale Netwerkdag "Samen op weg: op het kruispunt van migratie en handicap". Birsen weet sinds 2007 dat ze autisme heeft. Ze komt uit Nederland en heeft roots in Turkije en nam ons mee in haar verhaal over autisme binnen de Turkse cultuur.
  • Autisme in andere culturen van Birsen Başar
    In dit boek spraken volwassenen met ASS en ouders over wat autisme deed met hen zelf, over de reactie van de omgeving en over hun ervaringen met de hulpverlening. Op de website van Birsen Başar kan je verschillende trailers en documentaires vinden die je meenemen in haar leven met autismespectrumstoornis (ASS). Ze vertelt bijvoorbeeld over haar jeugd, hoe het is om ASS te ontdekken op latere leeftijd en hoe haar dagelijks leven eruit ziet.
  • 'Mensen met een handicap worden onzichtbaar gemaakt, en dat besef ik nu pas', Kelia Kaniki Masengo (MO* magazine)
    MO*columniste Kelia Kaniki Masengo beschouwde zichzelf als iemand die opkomt tegen onrecht. ‘Maar ik had geen flauw benul van de strijd die mensen met een handicap dagelijks leveren.’ Daarom smeert ze haar stem, scherpt ze haar pen. Ze werd bondgenoot in de strijd tegen validisme, een vorm van discriminatie die evenveel aandacht verdient als pakweg racisme of seksisme.
  • 'Ouderen met migratieroots krijgen minder kwalitatieve zorg', Sociaal.Net
    Al vijftien jaar doet gerontologe Saloua Berdai Chaouni onderzoek naar de toegankelijkheid van de ouderenzorg voor mensen met een migratieachtergrond. Ze wijst op structureel racisme en discriminatie. Maar het is een moeilijke boodschap.
  • 'Blinde vlekken in onze gezondheidszorg', Sociaal.Net
    Is onze gezondheidszorg vrij van vooroordelen en racisme? Verschillende onderzoekers, een huisarts en student geneeskunde gingen met Sociaal.Net in gesprek. “Patiënten vermelden discriminatie meestal niet expliciet, maar ze voelen wel aan wanneer ze anders behandeld worden.”
  • 'Sociale professionals getuigen over racisme', Sociaal.Net
    Zorgkundigen, verpleegkundigen en artsen geven dagelijks het beste van zichzelf om anderen te helpen. Hun huidskleur doet er niet toe. Of toch? Niet-witte sociale professionals ervaren vaak racisme van cliënten en collega’s. Toch blijven werkgevers en de maatschappij meestal doof.
     
Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg

In deze Rondleiding blikken we terug op 2021 en gidsen we jou langs een aantal van onze projecten, events, vormingen, publicaties en andere acties.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg