Ga verder naar de inhoud

Situering : De digitale trein raast aan een hoog tempo voorbij

Online betalingen, inschrijvingen voor school, documenten opvragen bij de gemeente … Het leven speelt zich steeds meer online af en loketten lijken iets van het verleden te zijn. Maar niet iedereen is mee op de digitale sneltrein en veel Brusselaars zijn digitaal kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat ze geen toegang hebben tot internet, omdat ze niet de juiste vaardigheden hebben of omwille van angst voor het digitale. Zij ervaren digitale uitsluiting. Dat kan andere vormen van sociale uitsluiting in de hand werken, zoals armoede of dak- en thuisloosheid.

Hulpverleners proberen hen zo goed mogelijk de weg te wijzen in deze digitale wereld, met een nog zwaarder takenpakket als gevolg. Tal van organisaties reiken digitaal kwetsbare Brusselaars de hand, bijvoorbeeld met openbare computerruimtes, laagdrempelige opleidingen of door oude toestellen te recycleren.

Kennis en tools : Ga aan de slag met materiaal over digitale uitsluiting

'Uit­ge­slo­ten': een kortfilm over digitale uitsluiting

Deze film is een ideale gespreksstarter én bewustmaker over digitale uitsluiting, zowel voor organisaties en professionals die werken rond…
'Uit­ge­slo­ten': een kortfilm over digitale uitsluiting
23

Cahier 23: Digitale uitsluiting in Brussel

De digitale trein raast al jaren door onze maatschappij, maar niet iedereen is mee. Enerzijds hebben veel Brusselaars het moeilijk om…
Cahier 23: Digitale uitsluiting in Brussel

Digitale exclusie: wie is er mee met deze sneltrein?

Het Kenniscentrum WWZ begeleidde 7 studenten van de bachelor Sociaal Werk voor volwassenen van de Odisee co-hogeschool in Brussel tijdens…
Digitale exclusie: wie is er mee met deze sneltrein?

Wil je in gesprek gaan over dit thema of zelf actie ondernemen?

Frank kan je actie ondersteunen en je de nodige input geven. 

Frank Tierens - Medewerker digitale inclusie