Ga verder naar de inhoud

Situering : Klimaatverandering is onrechtvaardig: haar impact op de mens en natuur is ongelijk.

De klimaatcrisis treft ons allemaal. Voor mensen in kwetsbare leefsituaties is de impact het grootst. Denk bijvoorbeeld aan de hoge woontorens met hittestress of hoge energierekeningen in slecht geïsoleerde woningen. Tegelijk hebben zij minder middelen om zich te weren tegen de gevolgen of om duurzame maatregelen te nemen. Klimaatverandering is voor hen niet altijd een prioriteit. We onderschatten de werklast die de klimaatverandering met zich meebrengt voor het sociaal werk.

Als we willen zorgen voor een leefbare aarde, is een fundamenteel andere visie op samenleven nodig. Het sociaal werk kan daarin een grote rol spelen en het ecosociaal perspectief centraal stellen. We moeten opkomen voor de belangen van kwetsbare groepen én voor de kwetsbare natuur. Het doel moet zijn om sociale en ecologische gelijkheid te bevorderen en voorwaarden te realiseren die het recht op gezondheid, werk, goede huisvesting en kansengelijkheid verzekeren.

Heel wat organisaties verkennen al het ecosociaal werk. Kenniscentrum WWZ ondersteunt de Brusselse welzijns- en zorgsector om de ecologische en sociale transitie waar te maken aan de hand van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Armoede en ongelijkheid de wereld uithelpen is een werk van lange adem, wat enkel kan slagen door met z’n allen samen te werken.

De SDG's als kader voor duurzame ontwikkeling

Het Kenniscentrum WWZ zet in op vertaling van de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Elke Brusselse welzijnsorganisatie maakt al werk van de SDG’s, vaak zonder zich daar bewust van te zijn. Wij willen hen helpen om de SDG's verder te vertalen naar de eigen praktijk. 

Praktische tips en tools zetten je op weg bij je strategische meerjarenplanning en je intern beleid. 

 

Kalender
Binnenkort op de agenda

22 okt.
Studiedag door Kenniscentrum WWZ

Sociaal werk, bondgenoot in de ecologische transitie

Bekijk de kalender

Kennis en tools : Aan de slag met ecosociaal werk

Reportage 'De pla­neet­in­spec­teurs: co-creaties in beeld'

6 Brusselse organisaties begonnen in 2021 aan een uitdagende reis om samen met hun doelgroep de klimaatverandering tegen te gaan. Met veel…
Reportage 'De pla­neet­in­spec­teurs: co-creaties in beeld'

Sustainable Development Goals in de Brusselse wel­zijns­sec­tor

Maak kennis met de 17 SDG's, en wat deze doelstellingen betekenen voor Brussel en voor jouw organisatie.
Sustainable Development Goals in de Brusselse wel­zijns­sec­tor

Hoe zet je marketing- en com­mu­ni­ca­tie­stra­te­gie­ën in om duurzame keuzes te maken?

Hoe zet je marketing- en com­mu­ni­ca­tie­stra­te­gie­ën in om duurzame keuzes te maken?

Vorming : Duurzaamheid in jouw organisatie

Klimaatactieplannen, ecosociaal werk, duurzaamheidslabels, maatschappelijk verantwoord ondernemen … geraak je er niet meer wijs uit? Roep onze hulp in! 

Wij zetten je graag op weg bij de opmaak van je actieplan.

Wil je zelf met ecosociaal werk aan de slag?

Veerle helpt je met veel plezier verder

Veerle Leroy - Medewerker duurzaamheid