U bent hier

Forum Casa Viva

Aanspreekpunt 
luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Ook interessant: 

Interessante links

De Muggenstraat loopt parallel met de Anspachlaan en verbindt het Fontainasplein met het Anneessensplein, niet ver van het Zuidstation in Brussel. Na twee en een half jaar jaar renovatie opende in februari 2018 het solidair woonproject Casa Viva met 12 woningen: drie studio’s, vier appartementen met één kamer, drie met twee kamers en twee met drie kamers.

De bewoners van dit woonproject zijn heel divers: jong en oud, met of zonder kinderen, autochtoon, Zuid-Europees, Marokkaans, Afrikaans, Centraal-Aziatisch … een afspiegeling van de buurt. De lift werd doorgetrokken tot op het dak, waar een collectieve moestuin is voor de bewoners. Op het gelijkvloers is sinds februari 2020 het lokaal dienstencentrum Forum, voorheen operationeel in de Papenvest, gevestigd. LDC Forum krijgt er een grote polyvalente ruimte, enkele kleinere ruimtes en sanitair.

Verschillende partners

De LDC’s Forum, Het Anker en Miro vormen samen de organisatie LD3. Samen met Samenlevingsopbouw Brussel dachten zij na over deze collectieve woonvorm en de wisselwerking tussen het dienstencentrum en de bewoners. Zij begeleiden samen de groep kandidaat-bewoners, met bijzondere aandacht voor de bewoners als groep en wat hen verbindt. De bewoners namen er hun intrek in het voorjaar van 2019.

Het Kenniscentrum initieerde het project, nam deel aan de stuurgroep solidair wonen, zette mee zijn schouders onder de realisatie van de daktuin, en begeleidde LD3 bij de erkenning en de werken van het lokaal dienstencentrum.