U bent hier
Buurtgerichte zorg

Hulp en zorg voor iedereen bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar houden
Organisatiemodel
- is vooral een sociaal model dat het welzijn van alle buurtbewoners beoogt en de versterking van de sociale cohesie.
- stimuleert de aanpassing van woningen en openbare ruimte, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.
- bundelt alle krachten op lokaal vlak om de best mogelijke hulp en zorg te bieden. Dit kan enkel mits een goede samenwerking tussen alle professionele actoren, samen met de informele zorg-verleners: buren, vrijwilligers en mantelzorgers.
Buurtgerichte zorg in de Brusselse praktjk
In Brussel trekt ook de Gemeenschappelijek Gemeenschapscommissie (GGC) de kaart van buurtgerichte zorg voor ouderen. Hiervoor ondersteunt het projecten (2019-2022) in drie Brusselse wijken / gemeenten: Zoom Seniors (Marollen-Anneessens & Laag-Sint Gillis) , Senior Solidarite(it) (Etterbeek- De Jacht/Jourdan) en CitiSen (Brabantwijk). Elk op hun manier en binnen de eigen buurtcontext testen ze een geïntegreerd organisatiemodel uit dat zich toespitst op een vroegtijdige, globale, geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak, de ontwikkeling van een lokaal buurtzorgnetwerk, de bekendmaking van het aanbod en het stimuleren van een kwaliteitsvolle leefomgeving voor thuiswonende oudere.
Buurtgerichte zorg is een organisatiemodel om aan iedereen in een buurt passende hulp en zorg aan te bieden.
Een buurt met extra aandacht voor kwetsbare groepen met ondersteunings- of zorgbehoeften. Buurtgerichte Zorg ondersteunt de kwaliteit van leven
Een ontmoetingsplek in de buurt, waar bewoners van alle rang en stand elkaar beter leren kennen en samen activiteiten doen.
Mensen met een migratieachtergrond opleiden tot zorgambassadeur.
Samen met buurtbewoners bouwen aan een zorgzame buurt waar iedereen zijn talenten kan inzetten en waardig ouder kan worden.