U bent hier

Woningaanpassing

Kleine ingrepen maken een groot verschil. Hier en daar een extra lamp, een paar meubels verschuiven om vlotter door te kunnen

Wordt u soms duizelig als u iets opraapt? Geraakt u moeilijk in of uit uw bad? Hoort u de bel niet altijd? Bent u al eens (bijna) gevallen? Of zijn er andere dagelijkse handelingen die soms moeizaam verlopen? Om aangenaam en comfortabel te wonen, moet de woning aangepast zijn aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van de bewoners. Om zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen, maken enkele kleine of grotere aanpassingen vaak een groot verschil. Ze maken het leven in huis gemakkelijker en veiliger.

Hulpmiddelen

Wie ouder wordt, wordt ook wat trager, strammer, onzekerder in zijn bewegingen. Dan kan een hulpmiddel vaak van pas komen: een hulpstuk om sokken aan te trekken, een extra lange schoenlepel, een horloge met een trilfunctie die als wekker dient, een grijptang om iets op te rapen, een zitplank om vlot in of uit bad te geraken. Eenvoudige hulpmiddelen zoals een handgreep, een opstapje of een antislip-strip maken de woning meteen veel veiliger.

Er zijn hulpmiddelen voor problemen met het gehoor, het zicht, de mobiliteit, en voor spraak, taal of stem.

 

Kleine ingrepen maken een groot verschil

Hier en daar een extra lamp, een paar meubels verschuiven om vlotter door te kunnen, een huishoudtoestel op een verhoogje om het vlotter te kunnen bedienen ... Kleine ingreep hoeven niet duur te zijn. Soms zijn grotere werken nodig zoals de badkamer verbouwen of een traplift plaatsen.

 

Op een dag wordt de badkamer aangepast

 
Dit filmpje werd gerealiseerd door het Kenniscentrum WWZ in samenwerking met Landelijke Thuiszorg vzw.

Het Steunpunt Woningaanpassing Brussel

  • biedt advies en ondersteuning aan iedereen die baat heeft bij een kleine aanpassing in zijn woning.
  • richt zich vooral tot ouderen en personen met een beperking.

... biedt gratis begeleiding aan.

Wilt u een beroep doen op het Steunpunt Woonaanpassing Brussel?
Neem dan zeker contact. Dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken.

  • Bel het nummer 02 414 15 85 en maak een afspraak.
  • Of stuur een email naar info@kenniscentrumwwz.be
  • U krijgt thuis bezoek van een ergotherapeut. U maakt samen een analyse en krijgt tips en advies. Deze dienst is gratis.
  • U krijgt enkele voorstellen om mogelijke problemen op te lossen. U weet dan ook hoeveel dit ongeveer zal kosten. Op basis daarvan maakt u een keuze wat u wenst.
  • Als u een hulpmiddel nodig heeft, zorgen wij daarvoor. Als er een kleine aanpassing nodig is, maken we samen een afspraak met een klusjesdienst.
  • Bij de aankoop van een hulpmiddel of de uitvoering van een kleine aanpassing, zoeken we samen naar de goedkoopste oplossing.

Bent u op zoek naar hulpmiddelen?

Hier vindt u meer informatie

Contact 
Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 498 10 97 11

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 
plaatsen extra trapleuning

Test hier of je woning klaar is voor jouw oude dag

Wonen

Een levensloopbestendige woning is aangepast aan de noden van ouder wordende bewoners, een levensloopbestendige buurt is afgestemd op álle bewoners

Wonen

Wanneer een gebouw op een doolhof lijkt, een bel te hoog staat of het voetpad versperd is, levert dat problemen op voor iedereen

Wonen

Praktische en comfortabele woningen die geschikt zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, lichamelijke kenmerken of capaciteiten

Wonen

Voor ouderen die alleen thuis wonen, bestaan tal van technologische hulpmiddelen die het leven aangenamer en veiliger kunnen maken.

Wonen

Praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie over wonen

Wonen

Onze taak is om de ontwikkeling van nieuwe woonzorgprojecten te initiëren, te ondersteunen en te begeleiden.

Wonen