U bent hier

Ga eens bij een ander kijken: fysiek of virtueel

Hoe wat waarom? 

Wat? 

Met onze "Kijkstages" willen we medewerkers binnen Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel aanmoedigen om in elkaars werkveld een kijkje te nemen. We beogen een kennismaking met andere organisaties en/of sectoren d.m.v. een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Een soort meeloopstage met als doel elkaar en elkaars werking beter te leren kennen, de samenwerking te bevorderen, van mekaar te leren en zo expertise bij medewerkers te vergroten om uiteindelijk te komen tot een betere zorg.  

Vanuit het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (Kenniscentrum WWZ) willen we de coördinatie van deze kijkstages opnemen. Het model is geïnspireerd op het project ‘Vreemd gaan’ ontwikkeld in Oost-Vlaanderen door Radar-Crosslink.   

Waarom? 

Wil je graag weten hoe het er op een ander écht aan toegaat? Of je kent iemand al jaren via telefoon of e-mailconversaties, maar je zou graag eens zien wat hij of zij precies doet. Dan kan je er eens gaan kijken en op de werkvloer mee lopen. 

Een ‘kijkstage’ biedt de mogelijkheid voor medewerkers om een kijkje te nemen binnen organisaties uit een andere sector om daarna nog gerichter en beter samen te werken. Je weet beter dan voorheen hoe het er op de andere dienst aan toe gaat. Door zelf lijfelijk aanwezig te zijn op een andere werkplek krijg je een meer beklijvende interactie met de collega's van een andere dienst of sector. Uit vorige kleinschalige experimenten weten we ook dat meelopen op de werkvloer de meest directe vorm van leren is.  

"Nu heb ik wel zoiets van, als ik bijvoorbeeld naar een organisatie bel, dat ik gewoon tegen een persoon zeg: ‘Hé, jij was op onze kijkstage!’. Dat is echt een aanknopingspunt nu." ~ Edith

Bovendien stap jij met jouw kennis en ervaringen deze nieuwe omgeving binnen. Zo lever je van jouw kant een inbreng waarvan de ontvangende organisatie eveneens kan leren.

Na afloop neem je al deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden terug mee naar je oorspronkelijke werkomgeving en zorg je ervoor dat jouw collega's hierin kunnen delen waardoor het leereffect maximaal wordt verspreid.    

"We kunnen de kijk van mensen op armoede en de Brabantwijk veranderen." ~ Thomas     

 

Promotie van de kijkstages door studenten maatschappelijk werk
Promotie van de kijkstages door studenten maatschappelijk werk
Lees ook 
netwerk

Het kenniscentrum zet in op duurzaam intersectoraal samenwerken met begeleiding, een community; bruggenbouwers, kijkstages...

Welzijn
Zorg