U bent hier

PECHA KUCHA

Een manier om snel iets te presenteren

Maak een Pecha Kucha : een opeenvolging van beelden die je in een powerpointpresentatie laat zien. 

Je hebt 2’ de tijd om te vertellen. PechaKucha is een manier om snel iets te presenteren. Het daagt je uit creatief te zijn. De naam PechaKucha komt van het Japans en betekent ‘prietpraat’. De oorspronkelijke formule bestond uit 20 beelden in 6 minuten. Wij gebruiken een verkorte versie van 6 beelden in 2 minuten. Kies zelf wat het beste past in jouw concept en tijdsframe.

Deze 6 beelden vertellen iets over een good practice of een succesful failure - een ervaring waarbij de zaken niet zo verliepen als je had verwacht en/of gewenst-. Je deelt deze ervaringen omdat jij er iets uit hebt geleerd en anderen er iets van zouden kunnen leren.

 

 

Het helpt om vooraf even volgens de STARRmethode over deze ervaring na te denken.

De vragen uit de STARRmethode helpen ons stil te staan bij een leerervaring. Van onszelf (hier ik de JIJvorm geformuleerd) of van een ander (je kan JIJ vervangen door HIJ/ZIJ en iemand interviewen met deze vragen).

  1. Situaties verkennen: Hoe was de situatie? Wie was betrokken? Welke voorgeschiedenis? Wat speelde er?
  2. Taak: Welke taak had jij in dit verhaal? Wat werd er van jou verwacht? Welke rol nam jij op?
  3. Acties: Wat heb je daadwerkelijk gedaan? Zijn er alternatieve  opgekomen? Wie was betrokken? Wat bracht jou ertoe zo te handelen? Met welke bedoelingen deed je dit?
  4. Resultaten: Welke resultaten leverden de acties op: op korte termijn, op middellange en lange termijn? Welke technische resultaten? Welke relationele resultaten?
  5. Reflectie: terugblik: Zou je dezelfde situatie opnieuw zo aanpakken? Wat zou je veranderen? Wat heb je er voor jezelf uit geleerd?

 

 

Bekijk ook 

Een inspirerend verhaal met een voorbeeld van een Pecha Kucha: