U bent hier

De gouden vrijwilligers van GOLD Sportaanbod

Toen ik na de les thuiskwam, zei mijn man “je hebt het gevonden". Blijkbaar was het van mijn gezicht te lezen!

Lore en Liliane zijn vrijwilligers bij GOLD Sportaanbod, het Nederlandstalige sportaanbod voor ouderen in Brussel, georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en het Brussels Ouderenplatform (BOp). Op een donderdagochtend ontmoet ik beide dames in een zaaltje bij het Brussels Ouderenplatform, net na hun sportlessen: QI Gong (Liliane) en Speels Boksen (Lore). Kathleen, werknemer bij de VGC, sluit ook aan bij ons gesprek. 

 

Dag Lore en Liliane, bedankt om tijd te maken voor dit interview. 
Jullie zijn allebei vrijwilligers bij GOLD Sportaanbod. Wanneer en waarom zijn jullie hier beginnen helpen? 

Liliane: in 2018 ging ik op pensioen na 33 jaar werken als housekeeper in een viersterrenhotel. Eenmaal op pensioen merkte ik dat alleen thuis zitten niets voor mij is. Ik wil omringd zijn door mensen, contacten leggen en luisteren naar anderen. Kortom, ik wil andere mensen kunnen helpen. In een tijdschrift van mijn moeder las ik dat er bij BOp Tai Chi-lessen met waaier werden aangeboden, iets dat ik al lang wou leren. Datzelfde jaar nog begon ik met Tai Chi met waaier, 4 keer per week. Ik merkte dat niet alles vlotjes verliep op vlak van organisatie: aanwezigheden aanduiden, sportkaarten aftekenen, enzovoort. Toen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en mijn hulp aangeboden zodat de juf meer tijd had voor de lessen zelf. 

Lore: Ik ben hier al sinds 2017. Toen ik op pensioen ging, wou ook ik actief blijven. Om gezondheidsredenen raadde de dokter yoga en mindfulness aan. Ik probeerde dat, maar merkte al snel dat beide niets voor mij zijn. Toen kreeg ik een brochure in de bus en las ik over Speels Boksen. Mijn man moest mij wat aanmoedigen maar uiteindelijk deed ik een gratis proefles. Toen ik na de les thuiskwam, zei mijn man “je hebt het gevonden”. Blijkbaar was het van mijn gezicht te lezen! Sindsdien doe ik al bijna 7 jaar aan Speels Boksen. Het is eigenlijk een passie geworden. 

 

Wat is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers? Wat zijn voorwaarden om te mogen deelnemen? 

Kathleen: We mogen in principe de leeftijd niet opvragen. Onze grootste doelgroep is zestigers en zeventigers maar soms hebben we een deelnemer van achttien jaar of eind in de tachtig. Iedereen is welkom! Soms zien we ook mensen van dertig à veertig jaar met een burn-out, mensen die minder goed te been zijn of in een rolstoel zitten. Het sterke van ons aanbod is dat er voor elk profiel iets past. 

Lore: Je kan ook altijd een gratis proefles volgen. Dat helpt mensen die twijfelen over welke sportles het best bij hen past. Dat is het leuke aan ons systeem, je hoeft niet onmiddellijk een abonnement te kopen. Na de gratis proeflessen kan je een beurtenkaart kopen zonder vervaldatum. 

 

Lore, jij focust je voornamelijk op het vlotte verloop van de bokslessen. Wat houdt dat juist in? 

Lore: Ik help inderdaad bij de lessen Speels Boksen. Ik houd de deelnemerslijsten bij en teken de sportkaarten af zodat de lesgever de zaal kan inrichten met de bokszakken. Ik heb ook een WhatsAppgroep opgericht genaamd “Cassius” waarin we wekelijks afspraken maken en informatie en oefenfilmpjes delen. Ik begeleid ook nieuwe leden.  

Tijdens de vakantieperiodes wanneer het geen les is, mogen we de boksclub van de leerkracht Abdel in Kuregem gebruiken, een indrukwekkend initiatief voor kinderen en jongvolwassenen. In het weekend gaan we soms ook samen naar bokswedstrijden kijken of iets eten. 

Kathleen: Lore motiveert vooral veel mensen om deel te nemen! 

 

Liliane, jij zorgt voor het vlotte verloop van de inschrijvingen, het in orde brengen van de zaal, de sportkaarten, enzovoort. Kan je daar meer over vertellen?  

Liliane: Ik help vooral bij de algemene organisatie van de lessen QI Gong en Senioretics. Dat gaat van de aanwezigheden aanduiden, de sportkaarten aftekenen tot de zaal klaarzetten met stoelen en materiaal. Nadien help ik ook om alles weer op te ruimen. Verder verwelkom ik de mensen graag, help ik met documenten invullen en ik herhaal ook vaak om een volle sportkaart niet weg te gooien (hiermee kan je punten sparen op de Paspartoe-kaart). Binnenkort ga ik ook de permanentie van het onthaal bij BOp ondersteunen en helpen bij de jaarlijkse uitstap. Ik voel mij het best als ik mensen gelukkig kan maken. 

 

Welke invloed heeft vrijwilligerswerk op jullie leven?  

Lore: Goh, ik zie dit eigenlijk niet als vrijwilligerswerk. Ik ben gewoon gepassioneerd door boksen! Wie weet geef ik binnenkort ook zelf bokslessen, bijvoorbeeld op scholen om meisjes weerbaarder te maken. Dat zou ik heel graag doen. 

Liliane: Ik zie het ook niet als vrijwilligerswerk. Ik wil contact met mensen, hen helpen en wegwijs maken. Soms kom je met een simpele “goedendag” al heel ver. 

 

Lore en Liliane, jullie zijn duidelijk onmisbaar voor GOLD Sportaanbod. Nog veel succes en nogmaals bedankt voor jullie tijd! 

 

Reporter: Charlotte Foubert

Fotograaf: Birte Verhaegen

Lees ook 

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van Brussel. Daarom zetten wij de Brusselse vrijwilliger graag eens in de kijker.

Overzicht