U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Nieuwe Helpper-app uitgebracht

maandag, 17 juni, 2024 - 10:41Download de Helpper-app, schrijf je in en maak een verschil in je buurt!

In onze samenleving, maar vaak ook in je eigen buurt, misschien zelfs enkele straten verderop, zijn er personen die geregeld hulp zoeken bij allerlei dagelijkse taken. Denk hierbij aan gezelschap, toezicht, begeleiding bij activiteiten en klusjes binnen- en buitenshuis. Vaak vinden zij niet de noodzakelijke ondersteuning. Hier komt Helpper in beeld, een innovatief platform dat deze hulpvragers verbindt met hulpvaardige buurtbewoners die wat tijd vrij hebben om hulp te verlenen.

Een uitdaging voor hulpvragers

Voor mensen met een zorgvraag,...Lees meer

Nieuwe gratis opleidingstrajecten voor beleidsmakers en externe preventieadviseurs

dinsdag, 28 mei, 2024 - 16:44

Inzetten op de mentale gezondheid van medewerkers is van fundamenteel belang, maar blijft op organisatieniveau een hele uitdaging. Daarom lanceert The Human Link , met de steun van de Vlaamse overheid, twee nieuwe opleidingstrajecten om beleidsmakers en externe preventieadviseurs de nodige (praktische) kennis en tools te geven om de mentale gezondheid van hun medewerkers te versterken.

Gratis procesbegeleiding voor beleidsmakers

Word je als beleidsmaker snel verleid door ad hoc acties rond mentale gezondheid? Dan is deze procesbegeleiding iets voor jou. Geleid door de methodiek van het Warm bedrijf , duik je dieper in...Lees meer

Twee Brusselse sociale organisaties gaan out of the box!

dinsdag, 28 mei, 2024 - 12:08

Gewoonten bepalen ons gedrag en ingesleten gewoonten zijn moeilijk te doorbreken.Duurzame keuzes zien maken stimuleert anderen om het zelf te doen. Wat is haalbaar, betaalbaar en aantrekkelijk? Twee groepen masterstudenten Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel verdiepten zich tussen oktober 2023 en mei 2024 in de concrete cases van twee organisaties die deelnamen aan ons Koplopersprogramma om duurzaamheid te verankeren in hun organisatie. De studenten onderzochten hoe welzijnsorganisaties hun doelpubliek kunnen meekrijgen om duurzame keuzes te maken. De resultaten worden in een praktisch eindrapport per organisatie, met heel wat tips en geleerde lessen waar andere organisaties ook heel wat...Lees meer

Memorandum 2024 - Handicap en inclusie in Brussel

dinsdag, 28 mei, 2024 - 11:00Toegankelijkheid , kwalitatieve ondersteuning en zelfregie vormen de bouwstenen van een samenleving waarin de Brusselaar met een handicap gelijke kansen heeft, volwaardig kan participeren en ondersteuning op maat geniet.

De leden van het Brussels...Lees meer

Cahier Hybridisering in welzijn en zorg

maandag, 27 mei, 2024 - 17:38

Hybridisering wijst op het feit dat welzijn en zorg al lang niet meer enkel de taak zijn van het middenveld en de overheid. Het werkveld is diverser geworden; ook commerciële spelers en burgerinitiatieven zijn onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan de commerciële woonzorgcentra, de burgerinitiatieven die in de bres springen om asielzoekers op te vangen, of de organisaties in de sociale economie.

Bij heel wat organisaties ligt wat zij ‘de commercialisering van de sector’ of ‘de niet-professionele insteek van burgerinitiatieven’ noemen, moeilijk. In dit cahier willen Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en Odisee hogeschool de mythes over hybridisering doorprikken en...Lees meer

Digitale hulp nodig? Kom naar de digibank in je buurt

vrijdag, 17 mei, 2024 - 16:09

Met de computer je cv opmaken of een opleiding zoeken, mails versturen, online betalen, tax-on-web invullen, met Smartschool werken, videobellen met je smartphone, een premie online aanvragen … Dat is niet voor iedereen zo eenvoudig als het lijkt. De digibank-vrijwilligers bieden digitale hulp én oplossingen. Ze doen dat rustig aan en leggen alles stap voor stap uit. Dat doen ze gratis en met veel plezier. Zo helpen de digibank-vrijwilligers je weer vooruit. Nieuwsgierig? Stap binnen in de digibank in je buurt.

Ontdek de locaties, het aanbod en de openingsuren op digibanken.vlaanderen.be of bel gratis 1700Lees meer

Ondersteuning bij energie-efficiëntie voor sociale organisaties

vrijdag, 17 mei, 2024 - 15:41

Impact Together by BNP Paribas Fortis wil organisaties ondersteunen om hun koolstofvoetadruk te verlagen.

Voor welke organisaties?

Organisaties zonder winstoogmerk of verenigingen zonder winstoogmerk met hoofdzetel en hoofdactiviteit in België die actief zijn op sociaal en/of milieugebied. De organisatie is geen commerciële organisatie en is gevestigd/actief in België De organisatie is actief op het gebied van sociale integratie en/of milieu De organisatie staat in direct contact met de doelgroep Deze oproep is niet gericht tot overkoepelende organisaties die niet rechtstreeks in contact staan met het doelpubliek Deze oproep is niet gericht tot scholen, ziekenhuizen, overheidsorganen (OCMW's,...Lees meer

Beroepsopleiding Huishoudhulp: word Huishoudheld!

vrijdag, 17 mei, 2024 - 15:27

Dankzij de subsidieoproep ‘Laagdrempelig Aanbod voor Brusselaars’ van VDAB organiseren CAD De Werklijn, De Salto en Familiehulp voor de 2e keer de beroepsopleiding tot huishoudhulp , een spin-off van De Salto (= arbeidsimmersieproject van CAD De Werklijn, gesubsidieerd door Coördinatie Brussel).

De opleiding bestaat uit een combinatie van de Salto-methodiek (versterkingstraject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt) en een technische vorming gegeven door Familiehulp .

Tijdens de opleiding krijgen de cursisten begeleiding en (taal)coaching om de drempels naar werk aan te pakken. Na de opleiding is er trajectbegeleiding naar werk en 6 maanden nazorg...Lees meer

EXPO 'Volunteers of BXL' bij de bib van Sint-Gillis

maandag, 29 april, 2024 - 20:45

Wie op bezoek gaat bij de Bibliotheek van Sint-Gillis kan in de bib kleurrijke en intieme portretten ontdekken van vrijwilligers in Brussel. Elk met een persoonlijk verhaal en unieke kijk op wat iemand drijft om vrijwilligerswerk te doen. De motivatie hiervoor verschilt bij elke vrijwilliger. Maar iedereen beschouwt het als een verrijking van zichzelf. Vrijwilligerswerk binnen een Brusselse context maakt het nog een tikkeltje bonter.

De portretten werden gerealiseerd door de vrijwilligers van het redactieteam van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel .

Wanneer: 23 april tot 16 mei 2024...Lees meer

Renteloze energieleningen voor welzijns - en zorgvoorzieningen

maandag, 29 april, 2024 - 11:49

Heb je een energiescan laten uitvoeren door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) waarvan de werken voor klimaatmaatregelen nog niet zijn aangevat? Vraag dan nu voor het niet-gesubsidieerde deel een renteloze energielening aan!

Schrijf je ten laatste op 4 juni 2024 in op de 3e ‘Oproep renteloze lening voor energiebesparende maatregelen’. Vanuit het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming wordt er voor de renteloze energieleningen in 2023 en 2024 telkens tot 50 miljoen euro financiering ter beschikking gesteld. Klik hier voor meer informatie.Lees meer