U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Geestelijke gezondheidszorg van ouderen en hun omgeving: spreek erover. Colloquium door Home-Info - Infor-Home

woensdag, 15 september, 2021 - 16:39

In het kader van de werelddag van de ouderen, organiseert de coördinatie VZW Infor-Homes-Home-Info een moment van reflectie.

De voorbije periode van Covid en de sanitaire crisis heeft ons sterk doen nadenken over de mentale gezondheid van ouderen. Individueel heeft eenieder zich sterk moeten aanpassen aan een bijzondere situatie, zelfs wanneer dit thema reeds voorheen aanwezig was.

De meer en meer complexe beleving en de psychosociale of psycho-medische uitdagingen worden groter : daarom is het belangrijk om deze vraagstelling verder uit te diepen.

Hoe preventie organiseren voor de bevordering van de geestelijke gezondheid voor ouderen? Welke begeleiding...Lees meer

Toekomstig en wenselijk grondbeheer

woensdag, 15 september, 2021 - 13:16

Onze medewerker alternatieve woonvormen schreef een bijdrage in de publicatie van Solidary Mobile Housing, een project van Samenlevingsopbouw Brussel. Lees de tekst via deze link.

Foto van website https://solidhomes.be/?p=773 Lees meer

Intersectorale Smes Connect intervisies 2021-2022

donderdag, 9 september, 2021 - 09:32

Al meer dan 25 jaar bieden de Smes-intervisies aan werknemers uit de geestelijke gezondheidszorg en de sociale sector (eerstelijns sociale diensten, geestelijke gezondheidsdiensten, psychiatrische ziekenhuizen, opvanghuizen, OVM’s, SVK’s, gemeentelijke diensten, OCMW’s, medische huizen, …) de mogelijkheid om van elkaar te leren aangaande complexe situaties van een doelpubliek dat met zowel psychische als sociale problemen kampt.

Van oktober tot juni komt elke groep maandelijks drie uur samen. Ze wordt begeleid door twee animatoren die zelf werkzaam zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg en de sociale sector. De groep is mobiel: elke deelnemer verwelkomt om de beurt de anderen...Lees meer

Projectoproep 'Gemeenschapsinfrastructuur als broedplek in Brussel'

dinsdag, 7 september, 2021 - 14:51

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle lanceert vandaag het concept van ‘Broedplekken’ in Brussel. Concreet wordt er 2 miljoen euro aan financiële ondersteuning uit het Vlaams relanceplan voorzien voor organisaties uit verschillende sectoren in Brussel die samen willen werken en daarvoor ook fysieke ruimte met elkaar willen delen. Op die manier moeten de krachten nog meer gebundeld worden om de uitdagingen in de hoofdstad aan te pakken. “Brussel heeft schitterende organisaties die echt weten wat leeft in de hoofdstad en hierop inspelen. Via de broedplekken willen we hen helpen om nog beter samen te werken zodat er nieuwe ideeën...Lees meer

Projectoproep Actiris 'Begeleiding van specifieke doelgroepen'

maandag, 6 september, 2021 - 08:46

Actiris lanceert een nieuwe oproep voor 'Begeleiding van specifieke doelgroepen (2022-2025)'. De projectoproep beoogt de inschakeling op de arbeidsmarkt (regulier of aangepast circuit) van werkzoekenden die te maken krijgen met een specifiek probleem dat hun beroepsinschakeling in de weg staat of verhindert.

Deze projectoproep voorziet op termijn de integratie van de partners in de Oplossingsgarantie.

Het principe van deze Oplossingsgarantie is dat aan alle werkzoekenden binnen een bepaalde termijn na hun inschrijving een oplossing wordt geboden. Deze oplossing kan bestaan uit een job, een stage, een opleiding, de validering van competenties of een studiehervatting.

Doelgroepen: ...Lees meer

Gemeenschapswoning Het Anker

woensdag, 1 september, 2021 - 15:31

In het renovatieproces van LDC Het Anker werd de bouw van een gemeenschapswoning mee opgenomen. Momenteel wonen er 3 personen samen. Het betreft een appartement van 104 m², waarbij enkel de slaapkamers privéruimtes zijn en de rest gemeenschappelijke ruimtes. “Een belangrijk doel van dit project is solidariteit” zegt Mia. Mia is buurt- en...Lees meer

De combinatie wonen en voor elkaar zorgen moet een evidentie worden

woensdag, 1 september, 2021 - 15:28

Op zoek naar verbinding in Sint-Jans-Molenbeek

Kan je in een kwetsbare buurt een netwerk realiseren van mensen die voor elkaar zorgen? Het klinkt als een moeilijke opdracht, maar het project Begijnenpassage in de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek laat zien dat het mogelijk is. “Zorgzaamheid is als een virus. Wie ermee in aanraking komt, verspreidt het verder.”

Ben je benieuwd naar het volledige artikel van Weliswaar? Lees het hier !Lees meer

Projectoproep Digital Belgium Skills Fund 2022

woensdag, 25 augustus, 2021 - 11:25

De digitale transformatie, die al volop bezig was, is door de coronacrisis nog enkele versnellingen hoger geschakeld. Het is, nu meer dan ooit, van cruciaal belang dat jongeren en jong(volwassenen) de juiste digitale vaardigheden ontwikkelen om vlot hun weg te vinden in deze nieuwe, digitale realiteit.

Het Digital Belgium Skills Fund (DBSF) investeert sinds 2016 in projecten die deze digitale vaardigheden van maatschappelijk kwetsbare jongeren en (jong)volwassenen versterken. Hierbij richt het zich vooral op de maatschappelijke en sociaaleconomische integratie van deze groepen. Heel wat organisaties en projecten kregen reeds een “kick-start” van het DBSF en boekten mooie...Lees meer

1,2 miljard mensen hebben een handicap

vrijdag, 20 augustus, 2021 - 12:38

Wist je dat 15% van de wereldbevolking een handicap heeft? En dat van alle mensen die een rolstoel nodig hebben, slechts 15% toegang heeft tot een rolstoel? 40% van alle mensen met een handicap wereldwijd leeft onder de armoedegrens.

WeThe15 is een wereldwijde campagne voor meer inclusie en gelijkheid voor personen met een handicap. Het is een coalitie van 15 internationale organisaties op het gebied van sport, mensenrechten, kunst en cultuur, entertainment, economie enzovoort. Met de campagne wil de organisatie bewustzijn aanwakkeren rond handicap, onze houding tegenover handicap veranderen en meer kansen creëren...Lees meer

Projectoproep zorgzame buurten VGC

woensdag, 18 augustus, 2021 - 12:43

De VGC lanceert samen met de Vlaamse Gemeenschap de projectoproep 'Zorgzame buurten in Brussel'.

Deze oproep is het Brusselse luik van de Vlaamse projectoproep ‘Zorgzame buurten’ en richt zich naar lokale besturen, buurtwerk, welzijns- en zorgorganisaties en zorgraden van eerstelijnszones. Doel is om organisaties te ondersteunen en te inspireren om zorgzame buurten te ontwikkelen in Vlaanderen en in Brussel. Via de Vlaamse projectoproep zal de Vlaamse overheid minstens 95 projecten selecteren in het Nederlandse taalgebied. Via de oproep in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad worden minstens 5 zorgzamebuurtprojecten ondersteund.

Financiële impuls om zorgzame buurten uit te bouwen ...Lees meer