U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Help mee om de sportparticipatie van personen met een beperking in Vlaanderen in kaart te brengen

maandag, 19 februari, 2024 - 09:29

G-sport Vlaanderen is momenteel bezig met een grootschalige studie, waarbij ze samen met KU Leuven de sportdeelname bij personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening in kaart brengen. Sommige mensen doen aan sport, anderen besteden hun vrije tijd liever aan iets anders. Of je nu tot de eerste of tweede categorie behoort, jouw kijk op G-sportparticipatie is van belang!

Deel jouw mening!

De studie loopt volop, maar er is nog heel wat respons nodig om het vooropgestelde aantal antwoorden te bereiken....Lees meer

Boek: Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid

donderdag, 15 februari, 2024 - 09:47

Altijd al waren er mensen die een hoge leeftijd bereikten. Met wat geluk, een sterk gestel, en een goede positie.

Vandaag worden we met velen ouder: we leven langer en blijven langer gezond. Een maatschappelijk succes. Maar ook een uitdaging. Lang niet alle ouderen stellen goed. Werk op de plank voor het beleid, het middenveld en voor ouderen zelf.

Op welke plekken kunnen ouderen het beste wonen? Hoe blijven voorzieningen bereikbaar? Hoe garanderen we kwaliteitsvolle zorg, ook in de buurt? Hoe omgaan met eenzaamheid? Hoe beschermen we onze autonomie?

En vergrijzing schept...Lees meer

Week van de vrijwilliger 2024: nomineer jouw vrijwilliger en win een paneel in onze vrijwilligersexpo!

woensdag, 31 januari, 2024 - 14:48

Wil jij jouw vrijwilligers bedanken? Wil je je organisatie of vereniging promoten? Nog meer vrijwilligers aantrekken?

De week van de vrijwilliger 2024 is in aantocht. Dit jaar loopt die van 2 t.e.m. 10 maart. Dat is de ideale periode om jouw vrijwilligers éxtra te bedanken. Weet je al hoe? Deel een uniek vrijwilligersverhaal en maak kans op een paneel in onze reizende expo! Nomineren kan vanaf nu t.e.m. 15 maart 2024. Op 20 maart maken we de winnaars bekend.

Bonus: de professionele foto’s + een mooi verhaal om te delen met je achterban krijg je er...Lees meer

Dit zijn de handigste vacaturebanken in welzijn en zorg!

maandag, 29 januari, 2024 - 10:53

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers? We maakten een overzicht van vacaturebanken in de Brusselse welzijns- en zorgsector. Zo weet jij in 1 oogopslag op welke websites jij je vacature kan publiceren!

Of ben je zelf op zoek naar een job in welzijn of zorg? Dan biedt het overzicht je heel wat inspiratie voor je zoektocht!

Klik hier om het overzicht te downloaden

1. Welzijnsberoepen en sociocultureel werk

Welzijnberoepen = algemeen welzijn, bijzondere jeugdzorg, personen met een handicap, kinderopvang, geestelijke gezondheid

Brussel:

...Lees meer

HR voor de welzijns- en zorgsector: meertaligheid en verbindende communicatie

vrijdag, 19 januari, 2024 - 11:28Sta jij voor de uitdaging om in het bruisende hart van Brussel nieuw talent aan te trekken en te behouden?

In een tijd waarin de juiste medewerkers vinden en behouden van essentieel belang is, voorzien wij je van de kennis en tools die je daarvoor nodig hebt als leidinggevende/HR-medewerker/teamcoördinator . We organiseren twee workshops over verbindende communicatie op de werkvloer. Je leert hoe je best omgaat met meertaligheid en met generatieverschillen tussen je medewerkers of collega's. Goede communicatie en verbinding zijn immers essentieel voor een positieve werksfeer, een vlotte workflow en vertrouwen in elkaar. Zo zullen je medewerkers meer...Lees meer

Projectoproep Vlaamse Gemeenschapscommissie: 'Verbinding'

woensdag, 10 januari, 2024 - 16:03

Migratie, religie of levensbeschouwing, genderdiversiteit… Verschillende thema’s leiden tot botsende standpunten en tegengestelde groepen. Het wordt schadelijk als we niet meer naar elkaar kunnen luisteren. De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil voor een periode van twee jaar goede praktijken ontwikkelen in het werken aan verbondenheid en het tegengaan van polarisatie.

Merk jij ook steeds meer polarisatie in jouw omgeving, en in de bredere samenleving? Ga je in jouw organisatie aan de slag met een innovatieve methodiek rond dialoog? Hebben jullie expertise rond stereotypen en vooroordelen of het organiseren van safe en brave spaces ? Wil je die verder ontwikkelen en delen?...Lees meer
Cover cahier Digitale uitsluiting in Brussel

Cahier Digitale uitsluiting in Brussel

maandag, 8 januari, 2024 - 16:39

De digitale trein raast al jaren door onze maatschappij, maar niet iedereen is mee. Enerzijds hebben veel Brusselaars het moeilijk om digitale tools te gebruiken. Anderzijds verloopt het leven steeds meer digitaal: denk aan inschrijven voor een school, online bankieren, een doktersafspraak maken of solliciteren. Fysieke loketten verdwijnen. Heel wat initiatieven en organisaties in Brussel kaarten dit probleem aan en ondersteunen mensen waar mogelijk bij hun digitale vragen. Sommige organisaties doen dat bovenop hun andere taken met de weinige middelen die ze hebben.

Van 2021 tot 2023 ging Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg aan de slag met de...Lees meer

Staten-Generaal 2024 'Vlaamse Welzijns- en Zorgsector in Brussel: eiland of archipel?'

maandag, 18 december, 2023 - 14:05

Graag nodigen wij u uit voor de Staten-Generaal Welzijn en Zorg 2024 met als thema: 'Vlaamse Welzijns- en Zorgsector in Brussel, eiland of archipel?' Het wordt een cruciale bijeenkomst voor al wie als terreinwerker of beleidsmaker betrokken is bij het welzijn van de Brusselaar. We verdiepen ons in de slagkracht van de Vlaams-Brusselse welzijnssector en de verwevenheid met beleidsontwikkelingen in zowel Vlaanderen als Brussel.

In het plenaire deel staan we stil bij de plaats van de Vlaamse welzijnssector in het brede Brusselse welzijns- en zorglandschap

Tijdens de sessies in de namiddag leggen we bruggen vanuit...Lees meer

Hybridisering in welzijn en zorg: visienota

vrijdag, 15 december, 2023 - 16:35

De welzijnssector werkt steeds meer in een hybride context. Welzijns- en zorginitiatieven worden uitgewerkt door de social profit maar de laatste tijd evenzeer door profitpartners of burgerinitiatieven. Het werkveld is diverser geworden.

Deze visienota werd geschreven om deze tendens in de sociale sector beter te contextualiseren en te beschrijven. We doen een eerste poging om de grenzen en het kader te bepalen waarin hybridisering het beste kan plaatsvinden. De visienota maakt deel uit van een leerproces: het tracht aan de ene kant een realiteit te beschrijven en aan de andere kant te onderzoeken hoe we daarmee moeten omgaan. Hiervoor...Lees meer

Draaiboek arbeidsimmersieproject De Salto

maandag, 11 december, 2023 - 11:02

‘Sharing is caring’, dat vinden ze bij CAD De Werklijn ook. Daarom brachten ze een draaiboek uit over het arbeidsimmersieproject De Salto. De Salto is een versterkingstraject dat beoogt de maatschappelijke participatie te faciliteren van Brusselaars die om diverse redenen al lang op zoek zijn naar werk.

Het draaiboek is een vlot leesbare weergave van hoe De Werklijn het project in de praktijk organiseert, opgevrolijkt met foto’s, citaten van deelnemers, en handige tips. Naast de verschillende programmaonderdelen, gehanteerde methoden, en succesfactoren, vind je er onder andere geleerde lessen en beleidsaanbevelingen.

De beschreven aanpak is toepasbaar in diverse contexten...Lees meer