U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Hoe bedank je je vrijwilligers?

donderdag, 2 december, 2021 - 20:53Waar kan je een vrijwilliger voor waarderen? Voor wat iemand heeft gedaan, de inzet Voor de resultaten die iemand heeft bereikt Voor het effect van de inzet Voor de tijd die iemand erin heeft zitten Voor het enthousiasme van de vrijwilliger Voor de kennis die iemand heeft overgedragen Voor het inlevingsvermogen Voor de collegialiteit Voor de flexibiliteit Voor alles waar je blij mee bent! Hoe kan je vrijwilligers bedanken?

Vrijwilligers worden graag gewaardeerd, maar ieder heeft zijn voorkeuren. De één houdt meer van feestjes, de ander krijgt liever een boekenbon. Sommige vrijwilligers zullen ook vinden, dat je niet teveel...Lees meer

Oproep: Platform-K zoekt dansers!

woensdag, 1 december, 2021 - 10:24

Ken of ben jij iemand die ervan droomt om danser te worden? Op een podium te staan? Of mee te draaien in een professionele dansvoorstelling? Maak kennis met Platform-K!

Platform-K dat is …

Een dansgezelschap voor personen met een beperking.

Een hedendaagse dansopleiding voor personen met een beperking, talent en ambitie om professioneel te groeien als danser.

Professionele dansproducties met dansers met en zonder beperking.

En Platform-K is op zoek naar ...

Dansers! In januari 2022 start Platform-K met een dansopleiding in Brussel voor...Lees meer

CuSeHa: Boeiende kijk- en leestips tijdens de winter

dinsdag, 30 november, 2021 - 11:27

Het is zover, de winter is aangebroken en we zitten alweer noodgedwongen thuis te werken. Gelukkig betekent dat ook: gezellige avonden in de zetel met een boek of met een film. Bij het KC WWZ benaderen we het graag positief en geven we je alvast enkele tips mee om je tijd op een boeiende manier in te vullen. Op deze manier kan ook jij op 3 december, op de Internationale dag van personen met een handicap, even stilstaan bij de leefwereld van iemand met een handicap en cultuursensitieve zorg.

Via de web site...Lees meer

Linde Van Ishoven van Unia: "Zelfstandig leven is kiezen, en soms een beetje verliezen"

dinsdag, 30 november, 2021 - 10:06

Dit artikel werd gepubliceerd in het cahier 'Inclusie voor personen met een handicap in Brussel'. Je kan het cahier hier bestellen.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia wil gelijke kansen bevorderen voor iedereen in de samenleving, ook voor personen met een handicap. De-institutionalisering speelt daarin een belangrijke rol. Lees meer

Uitzonderlijk 'Second Life'-meubelinitiatief

vrijdag, 26 november, 2021 - 10:38

Hu-bu verbindt de non-profit community en bedrijven om een meer inclusieve samenleving en circulaire economie te verwerkelijken. Zij vragen onder meer aan bedrijven hun kantoormeubilair niet weg te gooien of te vernietigen maar deze - gratis, eenvoudig en snel - een mooi welverdiend "tweede leven" te bieden in een vereniging of een school?

Er is een uitzonderlijk 'Second Life'-meubelinitiatief . Dit is een grootschalige actie van in totaal +- 3.000 artikelen van onberispelijke kwaliteit aangeboden door een bedrijf dat deel uitmaakt van de Big Four.

Hier zijn enkele belangrijke data met betrekking tot de implementatie:

-...Lees meer

statistiek

Het digitaal gebruik van essentiële diensten, niet gelijk voor alle Belgen

vrijdag, 26 november, 2021 - 09:51

In haar strijd tegen digitale uitsluiting vroeg de Koning Boudewijnstichting onderzoekers van de UCLouvain, in samenwerking met de VUB, om de ongelijkheid in het gebruik van digitale essentiële diensten onder de loep te nemen (e-administratie, e-banking, e-gezondheid, e-commerce).

In 2020 steeg het gebruik van digitale basisdiensten, in meer of mindere mate, onder druk van de Covid-19-crisis. E-banking is de meest gebruikte onlinedienst in België (82%), gevolgd door e-commerce (71%). Het gebruik van e-administratie blijft eerder stabiel (68%), op e-gezondheid wordt weinig beroep gedaan (39%).

Maar achter deze cijfers gaan grote verschillen schuil die nauw samenhangen met...Lees meer

Verslag intersectorale studiedag "Loslaten: het einde van de hulpverlening", 29 oktober 2021

donderdag, 25 november, 2021 - 08:51

Grote opkomst op de intersectorale studiedag van de Week van de Thuislozenzorg op 22 oktober 2021 in het Circularium in Anderlecht. ‘Loslaten: het einde van de hulpverlening’ is een thema dat debat oproept. Enerzijds wordt de hulpverlening uitgedaagd om te gaan werken met kortere termijnen van begeleiding. Anderzijds stijgt de complexiteit van de hulpverleningsdossiers en zijn trage hulpverleningstrajecten vaak de enige weg. Dit spanningsveld stond centraal in de bijeenkomst van hulpverleners uit de thuislozenzorg, geestelijke gezondheidszorg en sector personen met een handicap, en dit over de VGC, ...Lees meer

Sfeerbeeld

Participatie kan op duizend manieren

woensdag, 24 november, 2021 - 14:40

Dit artikel werd gepubliceerd in het cahier 'Inclusie voor personen met een handicap in Brussel'. Je kan het cahier hier bestellen.

In de situatieanalyse over personen met een handicap krijgt de stem van gebruikers een plek. Ook organisaties en het beleid proberen gebruikers inspraak te geven. Maar hoe doen ze dat? En hoe zorgen ze ervoor dat ook de meest kwetsbare personen van zich laten horen? Vijf organisaties uit de zorg- en welzijnssector gingen in gesprek over hun ervaringen met gebruikersparticipatie. “Het is logisch dat je gebruikers inspraak geeft en dat zij centraal staan”,...Lees meer

SAAMO: een nieuwe naam voor Samenlevingsopbouw Brussel

maandag, 22 november, 2021 - 15:41

Samenlevingsopbouw Brussel vzw gaat voortaan door het leven als SAAMO Brussel. Daar ging een uitvoerig participatief traject aan vooraf waarbij mensen die uitsluiting ervaren maximaal werden betrokken.

"‘SAAM’ staat voor samen. ‘MO’ voor maatschappelijk opbouwwerk. Al slaat ‘MO’ even goed op ‘morgen’. Want de toekomst – een samenleving waarin er plaats is voor iedereen – daar zijn we dag in dag uit mee bezig. SAAMO werkte ook aan een nieuwe, krachtige stijl. De combinatie met een nieuwe naam die zacht klinkt maakt ons helemaal tot wie we zijn. We verbinden en we strijden. Vertaald in één slagzin:...Lees meer

Boek een workshop SDG’s in jouw organisatie

maandag, 22 november, 2021 - 12:23

Klimaatactieplannen, duurzaamheidslabels, maatschappelijk verantwoord ondernemen … geraak je er ook niet wijs uit? Roep dan onze hulp in! Wij zetten je graag op weg bij de opmaak van je actieplan en willen je daarbij actief ondersteunen. Duurzame doelstellingen opnemen in je meerjarenplanning is helemaal niet zo moeilijk. Je zal versteld staan wat je nu al (onbewust) doet. Een strategische aanpak helpt natuurlijk om de noodzakelijke vooruitgang te maken met betrekking tot de Klimaatdoelstellingen 2030-2050.

Het Kenniscentrum WWZ hanteert het internationale kader van de 17 SDG’s . Wij nemen je heel graag op sleeptouw.

Boek een workshop:...Lees meer