U bent hier

Broer of zus, de match van je leven. Boekvoorstelling & panelgesprek over differentiële opvoeding

Op woensdagvoormiddag 12 mei stelt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool n.a.v. de Internationale Dag van het Gezin hun nieuwe publicatie voor: ‘Broer of zus, de match van je leven. Fairness in siblingrelaties’. Ze organiseren een panelgesprek over differentiële opvoeding en stellen de conclusies uit het boek voor.
 
Broers en zussen, kortweg 'siblings', dat zijn relaties voor het leven. Soms zijn ze de beste vrienden, soms komt er afstand in hun relatie, toch blijven ze voor altijd met elkaar verbonden. Siblings inspireren elkaar, zorgen voor elkaar en delen vaak (zorg)taken. Fairness is daarbij het sleutelwoord. Zowel ouders als siblings streven naar een faire relatie en zoeken naar een fair evenwicht. Maar hoe zit dat met ongelijke behandeling van siblings door hun ouders: een groot taboe? Is ongelijk altijd hetzelfde als unfair? En hoe kan beleid en hulpverlening de siblingrelatie beter ondersteunen, zeker als het wat moeilijker gaat?
 
Op de studievoormiddag zullen ze het met een panel bestaande uit experten ter zake en hulpverleners hebben over differentiële opvoeding, aan de hand van diverse casussen uit de praktijk. Ook worden de conclusies uit het boek gepresenteerd.
 
In het boek bespreken ze siblingrelaties vanuit sociologisch, antropologisch, en pedagogisch perspectief, en zoomen ze op verschillende thema’s in. Als siblings uit huis geplaatst worden, bijvoorbeeld, waarom kan dat niet vaker samen? Als je broer of zus aan suïcide denkt, wie zorgt er dan voor jou? Wat als je een erfelijke ziekte hebt en je alleen gered kan worden met de hulp van een sibling? Het zijn maar enkele voorbeelden van thema’s die siblings raken. Telkens vertrekken ze van het perspectief van broers en zussen zelf, verwikkeld in de match van hun leven.  
 

Praktisch

Woensdagvoormiddag 12 mei. De studievoormiddag zal digitaal plaatsvinden.
 
 
Deelname is gratis. Het boek kan je apart bestellen.
(Foto door Marta Wave via Pexels)
Datum 
woensdag, 12 mei, 2021 - 09:30 tot 12:30