U bent hier

Buurtzorg - zorgzame buurten: online mini-symposium

Door het verbinden van gezondheidsprofessionals met mantelzorgers, vrijwilligers, buurtwerkers, seniorenexperten… kan je samen actief zoeken naar oplossingen voor de toename van complexe zorg bij ouderen in de stad en de regio Antwerpen.

Het tweede (mini)-symposium ouderenzorg op vrijdag 11 september 2020 van 13.15u tot 14.45u gaat in op het thema buurtzorg – zorgzame buurten. Op 23 april 2021 organiseren UAntwerpen en de VUB een breder symposium om dit kader verder uit te diepen met andere praktijkvoorbeelden, samen met de partners in Vlaanderen die rond dit thema gewerkt hebben of willen werken.

Iedereen met interesse en expertise in buurtzorg – zorgzame buurten kan deelnemen.
 
Programma
Er is heel wat expertise over dit thema, maar hoe breng je alle initiatieven samen? De organisatoren laten enkele ervaringsdeskundigen aan het woord en ze geven een overzicht van het buurtzorglandschap in Vlaanderen. Met enkele praktijkvoorbeelden willen ze het opstarten van een buurtzorgproject stimuleren. Ervaringsdeskundigen delen enkele lessen die zij zelf geleerd hebben.

    13.15 uur
    Welkom - Gert Verbruggen (UMCA – UAntwerpen)

    13.20 uur
    Buurtgerichte zorg in Vlaanderen: waarom en waartoe? – Prof. Emily Verté (VUB, UAntwerpen, Academie van de Eerste lijn)

    13.40 uur
    De analysefase: voorstelling ondersteuningspakket Zorgzame Dorpen – Sofie Vanmarcke (Provincie Antwerpen)

    14.00 uur
    De opstartfase van een buurtconcept: een praktijkervaring – Leen Heylen (Thomas More)

    14.20 uur
    De evaluatie van een buurtzorg/project – Prof. Paul Van Royen (UAntwerpen)

    14.25 uur
    Vragenronde

    14.35 uur
    De do’s en dont’s – Prof. Van Royen (UAntwerpen) - Prof. Dominique Verté (VUB)

    14.45 uur
    Einde

Organisatie

Dit mini-symposium is een organisatie van De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UAntwerpen), van de Faculteit psychologie en Educatiewetenschappen (VUB) en de Faculteit Geneeskunde en Farmacie (VUB).

Datum 
vrijdag, 11 september, 2020 - 13:15 tot 14:45
Lees ook 
het sombreromodel

Een buurt met extra aandacht voor kwetsbare groepen met ondersteunings- of zorgbehoeften. Buurtgerichte Zorg ondersteunt de kwaliteit van leven

Wonen
Zorg

Een buurt met extra aandacht voor ouderen, personen met een handicap en andere kwetsbare groepen met ondersteunings- of zorgbehoeften.

Zorg