U bent hier

Klankbordgroep 19/05/2022

De 2de klankbordgroep 'vrijwilligerswerk in Brussel' van 2022 is in aantocht.

Je bent van harte welkom op donderdag 19 mei 2022, van 13u tot 15u in Muntpunt. 

Deze keer focussen we op vrijwilligers in een kwetsbare positie

Werken aan een toegankelijke organisatie voor vrijwilligers is slim. Maar het is een utopie om te denken dat je toegankelijk kan zijn voor iedereen. Bepaal je focus. Kiezen houd je sterk. Zet een eerste stap en doe dit bewust! Je laagdrempelig openstellen voor een specifieke doelgroep is sowieso een meerwaarde voor je vrijwilligersteam. Deze klankbordgroep staan we stil bij wat het betekent om een toegankelijke organisatie te zijn. Waarom werken met vrijwilligers van een specifieke doelgroep?  Wat is de meerwaarde? Is je organisatie een spiegel van de Brusselse bevolking? Wil je dit?   

Als inspiratie nodigen we 3 sprekers uit:

Nele Verbist, coördinatrice van de organisatie Pigment vzw. Uit haar ervaring met mensen die zich in een precaire verblijf- en/of woonsituatie bevinden licht zij toe hoe het vrijwilligerswerk belangrijk kan zijn. Iedereen heeft namelijk recht op een persoonlijke ontwikkeling, met of zonder papieren. Vrijwilligerswerk geeft voor velen vaak zin aan een moeilijk bestaan. Zij geeft ook concrete tips en valkuilen mee wanneer deze mensen bij een organisatie komen aankloppen… 

Jirka Bosmans van de organisatie Hubbie vzw. Ze is Jobcoach Begeleid Werken en is steeds op zoek naar organisaties die een plaatsje hebben in hun vrijwilligersteam voor één van haar gasten met een beperking. Hierbij ondersteunt ze zowel de gast als de organisatie. Ze geeft een woordje uitleg over de doelgroep en de praktische begeleiding bij de organisatie tijdens het vrijwilligerswerk. Dit doet ze aan de hand van inspirerende voorbeelden.

Ingrid Vandervelden, consulent integratie van het Agentschap Integratie en Inburgering – Bon vzw. Ingrid organiseert maandelijks infosessies over vrijwilligerswerk voor inburgeraars die interesse tonen. Ze helpt in de zoektocht naar het geschikte vrijwilligerswerk en volgt de eerste stappen van de inburgeraar in de organisatie nauw op. Door Ingrid ontdek je hoe je mensen met een migratieachtergrond in je organisatie kan inzetten.

Interesse om deel te nemen aan de klankbordgroep? 

  • Wij horen graag van jou ten laatste tegen woensdag 11 mei 2022 of je zal deelnemen.  
  • We sturen je een herinneringsmail één week voor de klankbordgroep.

Deelname

De klankbordgroep is voor organisaties en initiatieven met een werking in Brussel en personen die het Brussels vrijwilligerswerk aanhangt, vertegenwoordigt of lief hebt. Als lid van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel neem je gratis deel. Sinds dit jaar betaal je als niet-lid 35 euro. Onze leden hebben tal van voordelen, check ze hier. Heb je hier een vraag over, aarzel niet ons te contacteren.

Is dit de eerste keer dat je deelneemt?

Een woordje uitleg over de klankbordgroep.

 

Foto: Jonas Denil on Unsplash bewerkt door Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel
Adres 

Bibliotheek Muntpunt
Munt 6 , 1000 Brussel
Zaal Zinneke

Datum 
donderdag, 19 mei, 2022 - 13:00 tot 15:00
Prijs 
leden: gratis | nt-leden: €35
Begeleider 
Barbara Fruyt | Sarah Eelen
Lees ook 

actuele thema’s, uitwisseling en het laatste nieuws over vrijwilligerswerk

Vrijwilligers

Als lid geniet je van extra hulp in je zoektocht naar vrijwilligers en krijg je korting op ons vormingsaanbod en in onze shop

Vrijwilligers

Met vrijwilligers werken is een vak apart. Daar willen wij je graag bij helpen.

Vrijwilligers

Is jouw cliënt of cursist toe aan vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers

Op zoek naar vrijwilligerswerk of vragen over vrijwilligerswerk? Dan ben je bij ons op de goede plaats

Vrijwilligers