U bent hier

Prodec sessie. Intra-Europese migranten en de situatie van dakloosheid in Brussel

Burger van de Europese Unie zijn maar geen toegang hebben tot je rechten in de lidstaten? Een antithese die nochtans een reële toestand beschrijft, te wijten aan het bestaande rechtsvacuüm binnen de EU. De lidstaten nemen niet echt een standpunt in over de kwestie van mobiele burgers op hun grondgebied, wat deze mensen onzichtbaar maakt in de ogen van de wet. Maar wie zijn ze? Welke hinderpalen ervaren ze bij hun migratietraject en met welke gevolgen? En welke besprekingen zijn er aan de gang binnen de Brusselse en Europese beleidsinstanties? Allemaal vragen waarop de studie PRODEC (Protect the Rights of Destitute EU Mobile Citizens) antwoorden probeert te geven.

Dankzij een nauwe samenwerking tussen de FEANTSA, Bruss’help en de vzw DIOGENES bracht een eerste rapport gefinancierd door het EPIM (European Programme for Integration and Migration) de dakloosheid in Brussel in kaart, op basis van de cijfers die de straatwerkers van DIOGENES in 2018 verzamelden. Op het einde van dit jaar 2020 wordt de studie uitgediept via het leggen van oorzakelijke verbanden en de integratie van gegevens van het jaar 2019. Het doel van de sessie van 9/12/20 is de resultaten van deze PRODEC studie uiteen te zetten en de politieke verantwoordelijken te vragen om te reageren.

> Het eerste rapport van PRODEC lezen

In een debat geleid door FEANTSA beloven de gesprekken tussen spelers van het terrein en Brusselse en Europese politieke instanties al rijkelijk en vruchtbaar te zijn. Gezien de huidige gezondheidscontext zal het conferentie-debat via een interactief online webinar worden gehouden.

Het evenement

De PRODEC-sessie vindt plaats op 9.12.2020 van 14 tot 16 uur in de vorm van een onlineconferentie-debat. In een eerste deel worden de resultaten van het PRODEC-project voorgesteld en geconfronteerd met de ervaringen op het terrein. Het tweede deel zal bestaan uit een interactief debat tussen Brusselse en Europese politici over de dakloze intra-Europese migranten in Brussel. Het debat wordt getolkt in het Frans, het Nederlands en het Engels.

Hieronder vindt u het voorlopige programma van het evenement:

DEEL 1: PRESENTATIE VAN HET PROJECT EN TERREIN-SITUATIES (BRUSS’HELP, DIOGENES)
DEEL 2: INTERACTIEF POLITIEK DEBAT GELEID DOOR FEANTSA

De volgende sprekers hebben hun aanwezigheid al bevestigd:
- Saskia Bricmont
- Marc Botenga
- David Leisterh
- Delphine Chabbert
- Bénédicte Hendrick
De volledige lijst wordt kort voor het evenement onthuld.

Inschrijving
Inschrijven gebeurt via Eventbrite. Reserveer gewoon uw plaats via deze link. Enkele uren vóór de start van de sessie ontvangt u dan een Zoom-link.
U kunt echter al het nieuws over het evenement volgen op de overeenkomstige Facebook-pagina.

Datum 
woensdag, 9 december, 2020 - 14:00 tot 16:00
Prijs 
gratis