U bent hier

Cahier Kotosa, ouder worden in het multiculturele Brussel

Kotosa laat vier vrouwen aan het woord die geboren zijn in Congo, Rwanda en Kameroen

Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. Naar aanleiding van de film, publiceerde het Kenniscentrum WWZ ook een cahier met meer achtergrondinformatie.

De film 'Kotosa' werd gerealiseerd in samenwerking met De Mangoboom in Bloei, een zelforganisatie van Brusselaars met Afrikaanse roots. De mangoboom staat symbool voor een gemeenschap die elkaar solidair steunt en belangrijke zaken op een democratische manier bespreekt. De ouderen, de wijzen, zowel mannen als vrouwen, hebben een cruciale rol onder de palaverboom.

De vier vrouwen in de film hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector en stellen pertinente vragen. Wat betekent het om zorg te krijgen in een totaal andere context dan waar je ooit geboren en getogen bent? Hoe kijken zorgverstrekkers van Afrikaanse afkomst daar zelf tegenaan in de Brusselse context? Wat kan onze westerse zorgcultuur leren van andere culturen? Hoe kunnen we verschillen koesteren, discriminatie tegengaan en leren omgaan met diversiteit? In het cahier Kotosa worden deze vragen verder uitgediept.

Viermaal per jaar brengt het Kenniscentrum WWZ een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel. Kotosa is ons tweede cahier.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Elk Cahier komt tot stand in samenwerking met andere partners. Zo kunnen we steeds weer nieuwe inzichten en concrete praktijken tonen, die inspiratie bieden voor meer Welzijn, beter Wonen en passende Zorg voor kwetsbare bewoners in Brussel en in Vlaanderen.

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 46

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

germaine.vanderstappen@kenniscentrumwwz.be
02 414 15 85

Germaine zorgt mee voor het onthaal, onze administratieve ondersteuning en het informatiesysteem van de adressengids voor welzijn en gezondheid in Brussel; het zakboekje en de Sociale Kaart. Heb je een vraag over de adressengids. Germaine helpt jou graag verder.

Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg
gesprek rond tafel

Een kritische documentaire over Brusselse senioren met Afrikaanse roots

Welzijn
Zorg

Dé Turk bestaat niet en dé Belg bestaat evenmin. We bevorderen divers en inclusief werken door het delen, ondersteunen en ontwikkelen van goede praktijken...

Welzijn
Zorg

Het Brussels Zakboekje, informatieve cahiers, rapporten, gidsen...

Overzicht
verzorgster rusthuis

Kotosa: meer over het project

Kotosa brengt een universele boodschap over diversiteit en zorg in de 21ste eeuw.

filmvertoning

Kotosa: partners aan het woord

Dit was écht een intercultureel project

Kotosa: vrouwen doen hun verhaal

Hoe kunnen we verschillen koesteren, discriminatie tegengaan en leren omgaan met diversiteit?

Derde partijen

Nti ya Mangulu - De Mangoboom in Bloei

Vereniging

De Mangoboom in Bloei...

  • is een ontmoetingsplaats voor jongeren,
    volwassenen en senioren, ongeacht hun kleur, afkomst, geloof of politieke overtuiging,
  • stimuleert gemeenschappen om op een positieve manier samen te leven,
  • ondersteunt projecten in landelijk Afrika,
  • organiseert huiswerkklassen en inhaalcursussen voor jonge nieuwkomers in Brussel,
  • geeft taallessen Frans en alfabetisering voor volwassenen,  
  • brengt Afrikaanse mama’s en ouderen samen om hun isolement te doorbreken, 
  • organiseert culturele activiteiten en ontmoetingen, 
  • en zet mensen aan tot dialoog.