U bent hier

Nieuws rond welzijn, wonen en zorg

Primaire tabs

Enquête: Helden voor mens en planeet!?

woensdag, 20 maart, 2024 - 11:18

De zorg- en welzijnssector vangen mee de fysieke, mentale en sociale gevolgen op van de klimaatverandering en een vervuilde leefomgeving. Met deze bevraging willen we nagaan hoe klimaatrobuust je organisatie is zodat we ons aanbod beter kunnen afstemmen op jullie noden. Bovendien willen we graag te weten komen welke factoren jullie gestimuleerd hebben om de voorbije jaren acties te ondernemen op vlak van duurzaamheid, of welke factoren ervoor gezorgd hebben dat jullie vastlopen of geen actie kunnen ondernemen.

Help jij ons de zorg- en welzijnssector te verduurzamen?

Vul...Lees meer

Dossier Vlaamse Gezinszorg in Brussel

maandag, 4 maart, 2024 - 12:13

De Vlaamse gezinszorg in Brussel is goed voor 14% van het totaal aantal uren gezinszorg. Dat aandeel zou hoger kunnen zijn, maar de diensten hebben het moeilijk om potentiële gebruikers te bereiken, medewerkers te vinden en op te boksen tegen de lagere gebruikerstarieven die gelden bij de diensten van de Franse en Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Dit alles werd gedocumenteerd in het dossier ‘Vlaamse thuiszorgdiensten in Brussel’ dat we opstelden in samenspraak met Familiehulp en I-Mens met het oog op experimenteerruimte om hun positie in Brussel te versterken.Lees meer

GEZOCHT: Organisaties die vernieuwend willen werken rond personeelsschaarste

woensdag, 28 februari, 2024 - 10:13

Uit demografische prognoses van Statbel blijkt dat het verschil tussen de actieve bevolking en de uitstromende pensioengerechtigde bevolking zal blijven toenemen tot het jaar 2060. Er gaan dus steeds meer mensen op pensioen en er komen minder werkkrachten bij. We worstelen nu al met hevige tekorten, maar de situatie zal zichzelf niet zomaar oplossen op de korte termijn. Het is meer dan nodig dat de Brusselse welzijns- en zorgsector zich goed voorbereidt op moeilijke tijden.

Om jullie daarbij te helpen, organiseren we de volgende twee acties voor organisaties die actief zijn in Brussel. 1. Pooling tussen welzijnsorganisaties

...Lees meer

GE-START - de stoomcursus voor sociale doeners

woensdag, 28 februari, 2024 - 08:42

GE-START is een opleidingstraject om mensen te versterken die werkzaam in de sociale sector en/of die zich willen voorbereiden op de instroom in een opleiding binnen het sociaal agogisch werk (bachelor of graduaat, bv. gezinswetenschappen, sociaal werk, orthopedagogie).

Klik hier voor meer info over de opleiding!

Georganiseerd door: Odisee Hogeschool

Wanneer: De opleiding start op 16 april 2024 . Overige lesdagen: 23 en 30 april, 14, 21 en 28 mei, 4 en 11 juni 2024, telkens van 9 tot 13 uur.

Waar: Odisee - Campus Schaarbeek , Huart Hamoirlaan 136...Lees meer

Help mee om de sportparticipatie van personen met een beperking in Vlaanderen in kaart te brengen

maandag, 19 februari, 2024 - 09:29

G-sport Vlaanderen is momenteel bezig met een grootschalige studie, waarbij ze samen met KU Leuven de sportdeelname bij personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening in kaart brengen. Sommige mensen doen aan sport, anderen besteden hun vrije tijd liever aan iets anders. Of je nu tot de eerste of tweede categorie behoort, jouw kijk op G-sportparticipatie is van belang!

Deel jouw mening!

De studie loopt volop, maar er is nog heel wat respons nodig om het vooropgestelde aantal antwoorden te bereiken....Lees meer

Dit zijn de handigste vacaturebanken in welzijn en zorg!

maandag, 29 januari, 2024 - 10:53

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers? We maakten een overzicht van vacaturebanken in de Brusselse welzijns- en zorgsector. Zo weet jij in 1 oogopslag op welke websites jij je vacature kan publiceren!

Of ben je zelf op zoek naar een job in welzijn of zorg? Dan biedt het overzicht je heel wat inspiratie voor je zoektocht!

Klik hier om het overzicht te downloaden

1. Welzijnsberoepen en sociocultureel werk

Welzijnberoepen = algemeen welzijn, bijzondere jeugdzorg, personen met een handicap, kinderopvang, geestelijke gezondheid

Brussel:

...Lees meer

HR voor de welzijns- en zorgsector: meertaligheid en verbindende communicatie

vrijdag, 19 januari, 2024 - 11:28Sta jij voor de uitdaging om in het bruisende hart van Brussel nieuw talent aan te trekken en te behouden?

In een tijd waarin de juiste medewerkers vinden en behouden van essentieel belang is, voorzien wij je van de kennis en tools die je daarvoor nodig hebt als leidinggevende/HR-medewerker/teamcoördinator . We organiseren twee workshops over verbindende communicatie op de werkvloer. Je leert hoe je best omgaat met meertaligheid en met generatieverschillen tussen je medewerkers of collega's. Goede communicatie en verbinding zijn immers essentieel voor een positieve werksfeer, een vlotte workflow en vertrouwen in elkaar. Zo zullen je medewerkers meer...Lees meer

Projectoproep Vlaamse Gemeenschapscommissie: 'Verbinding'

woensdag, 10 januari, 2024 - 16:03

Migratie, religie of levensbeschouwing, genderdiversiteit… Verschillende thema’s leiden tot botsende standpunten en tegengestelde groepen. Het wordt schadelijk als we niet meer naar elkaar kunnen luisteren. De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil voor een periode van twee jaar goede praktijken ontwikkelen in het werken aan verbondenheid en het tegengaan van polarisatie.

Merk jij ook steeds meer polarisatie in jouw omgeving, en in de bredere samenleving? Ga je in jouw organisatie aan de slag met een innovatieve methodiek rond dialoog? Hebben jullie expertise rond stereotypen en vooroordelen of het organiseren van safe en brave spaces ? Wil je die verder ontwikkelen en delen?...Lees meer
Cover cahier Digitale uitsluiting in Brussel

Cahier Digitale uitsluiting in Brussel

maandag, 8 januari, 2024 - 16:39

De digitale trein raast al jaren door onze maatschappij, maar niet iedereen is mee. Enerzijds hebben veel Brusselaars het moeilijk om digitale tools te gebruiken. Anderzijds verloopt het leven steeds meer digitaal: denk aan inschrijven voor een school, online bankieren, een doktersafspraak maken of solliciteren. Fysieke loketten verdwijnen. Heel wat initiatieven en organisaties in Brussel kaarten dit probleem aan en ondersteunen mensen waar mogelijk bij hun digitale vragen. Sommige organisaties doen dat bovenop hun andere taken met de weinige middelen die ze hebben.

Van 2021 tot 2023 ging Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg aan de slag met de...Lees meer

Staten-Generaal 2024 'Vlaamse Welzijns- en Zorgsector in Brussel: eiland of archipel?'

maandag, 18 december, 2023 - 14:05

De Staten-Generaal Welzijn en Zorg van 26 maart 2024 'Vlaamse Welzijns- en Zorgsector in Brussel, eiland of archipel?'   in de KBR was een cruciale bijeenkomst voor al wie als terreinwerker of beleidsmaker betrokken is bij het welzijn van de Brusselaar. We verdiepten ons in de slagkracht van de Vlaams-Brusselse welzijnssector en de verwevenheid met beleidsontwikkelingen in zowel Vlaanderen als Brussel.

In het plenaire deel stonden we stil bij de plaats van de Vlaamse welzijnssector in het brede Brusselse welzijns- en zorglandschap

Tijdens de themasessies legden we bruggen vanuit verschillende perspectieven

We...Lees meer