U bent hier

Energiecrisis : ondersteuning van organisaties die armoede bestrijden om hun dienstenaanbod te kunnen garanderen

De energiecrisis treft de hele samenleving. Hoewel de stijgende prijzen veel mensen zorgen baren, hebben ze ernstige gevolgen voor de armste en meest kwetsbare mensen.

Op het terrein worden de organisaties voor armoedebestrijding geconfronteerd met een aanzienlijke toename van het aantal aanvragen van de meest kwetsbaren. Nieuwe mensen kloppen op hun deur. Tegelijkertijd ondervinden deze verenigingen zelf ook financiële moeilijkheden om het hoofd te bieden aan de stijging van hun kosten (verwarmings- en elektriciteitskosten, indexering van de lonen, stijging van de huur, enz.). In sommige gevallen dreigt daarbij de continuïteit van hun dienstverlening in gevaar te komen (vermindering van de openingsuren, vermindering van het aanwezige personeel, enz.) 

De Koning Boudewijnstichting wil dankzij een versnelde en vereenvoudigde procedure zo snel mogelijk middelen toekennen aan organisaties die armoede bestrijden, zodat ze hun doelpubliek kunnen blijven opvangen, ondersteunen en begeleiden.

Als uw organisatie aan de volgende 3 criteria voldoet, dient u een aanvraag in.

  • Uw organisatie is in Brussel, Wallonië of Vlaanderen gevestigd en actief
  • Uw organisatie is rechtstreeks in contact met mensen in armoede (sociale restaurants, voedselhulporganisaties, hulp voor daklozen, opvang van jongeren in precaire situaties, vrouwenopvangcentra, enz.)
  • Uw organisatie verkeert in ernstige moeilijkheden door kostenstijgingen ten gevolge van de hoge energieprijzen, waardoor hun bestaande dienstenaanbod aan de meest kwetsbaren in gevaar komt.

Meer weten? Lees de website of de folder van de projectoproep.

Deze dringende oproep werd mogelijk gemaakt door de Nationale Loterij en haar spelers, door Fonds Steldust, Fonds Barones Monique van Oldeneel tot Oldenzeel, Fonds Josette Delvenne beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en met donaties die ieder jaar de oproep “Armoede” financieren. 

(Foto door Designecologist)