U bent hier
Abdulmajid helpt vluchtelingen
Abdulmajid helpt vluchtelingen en asielzoekers aan werkervaring in NGO’s
Wat als je dagen voorbijgaan zonder dat je iets nuttig kan doen? Als je een opleiding of een beroep hebt waar je niks mee kan aanvangen? Als je graag deel wil uitmaken van de samenleving nu je nieuw bent in België? De organisatie Tandem biedt vluchtelingen en asielzoeker de kans om als vrijwilligers werkervaring op te doen in een Europese NGO.
Tandem werd opgericht door Maarten Coertjens en Mark Perera. Een van hun eerste vrijwilligers was Abdulmajid Abdulrahim. Hij zet zich nu in om andere vrijwilligers binnen te loodsen bij NGO’s.
Wat is het doel van Tandem?
“We willen mensen vooral laten ervaren hoe het er in België aan toe gaat. Je kennis en kunde met anderen kunnen delen, geeft bovendien een boost aan je gevoel van eigenwaarde. En het is uiteraard altijd prettig om nieuwe mensen te leren kennen en zo je sociale kring uit te breiden. Veel van onze vrijwilligers hebben gedurende een lange periode niets kunnen doen. Het is alsof ze in een diepvries leefden, hun persoonlijk leven stond op ‘off’. Dan duurt het lang om te kunnen ontdooien en een nieuw leven op te bouwen. Veel vluchtelingen en asielzoekers staan er alleen voor en hebben weinig handvaten om zich te kunnen integreren in een voor hen totaal nieuwe wereld.”
Hoe werkt Tandem?
“Zowel vluchtelingen, asielzoeker als bedrijven kunnen zich aanmelden op onze website. Het is mijn taak om contacten te leggen met mogelijke kandidaten, zodat ze hun profiel goed invullen op de site. Ik bel vaak vrijwilligers om hun kennis Engels te checken en hun cv te bespreken, zodat ik een goed beeld krijg van hun capaciteiten. Pas dan kan ik op zoek gaan naar een goede functie waar ze voor in aanmerking komen.”
Over welk soort taken gaat het?
“Vaak zijn het taken die enkel door vluchtelingen of asielzoekers kunnen uitgevoerd worden. Ze schrijven mee aan blogs, verzamelen getuigenissen, fotograferen lotgenoten, geven beleidsinput, werken mee aan campagnes, ondersteunen onderzoek onder vluchtelingen, treden op als vertaler, geven interviews, bieden logistieke steun bij evenementen, enzovoort.”
Wat zijn de eisen?
“Als vrijwilliger moet je een cv opstellen, waarin staat welke opleiding je volgde en welk werk je al gedaan hebt. Je moet voldoende Engels kennen. En je moet voor een periode van minstens twee weken beschikbaar zijn om in Brussel te werken.”
Waar liggen de uitdagingen?
“In het begin hadden we veel vacatures maar niet voldoende vrijwilligers. Nu is dat andersom. Wij hebben zeker 100 vrijwilligers en ongeveer 40 vacatures. Ik hoop de komende jaren meer werkplekken te vinden, zodat steeds meer nieuwkomers een goede start kunnen nemen in België. We krijgen nu steun van de Koning Boudewijnstichting en van de Nationale Loterij, zodat we ons werk kunnen verderzetten. Die continuïteit is belangrijk.”
Interview: Marielle Zoon | Foto: Tandem
Hannes Saeid Bakhsh is de tel kwijt. “Een keer of twintig, dertig?” Feit is dat hij al jaren vrijwilliger is bij...Lees meer
Wouter Heymans is vrijwilliger bij jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren. Als voorzitter maakte hij van deze rustige afgelegen plek in Brussel een...Lees meer
“Vrijwilligerswerk, wie heeft dat woord uitgevonden”, zegt Frans waarbij Nika aanvult dat je als je sociaal bent, interesse hebt in de ander en...Lees meer
Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s