U bent hier

Comunidade

"De oudste persoon aan wie ik les heb gegeven is bijna 90 jaar"

 (*) Comunidade betekent gemeenschap in het Portugees, de officiële landstaal van Brazilië.

 

Ik ontmoet de goedgeluimde Gio bij de Sint-Gilliskerk in het hart van de levendige wijk. Het eclectisch bouwwerk bestaat uit een amalgaam van verschillende stijlen geïnspireerd door romaanse en gotische elementen. Sinds zijn huidige inwijding in 1880 vormt de kerk een plaats van ontmoeting en samenhorigheid. Een rol die steeds meer wordt toebedeeld aan dienstencentra zoals De Kaai vzw. Tussen het geroezemoes van de straten in vinden we plek voor een gesprek.

 

Wat doet De Kaai?

De Kaai vzw is een lokaal dienstencentrum en ontmoetingsplaats voor oudere buurtbewoners met een nood aan zorg waarbij solidariteit de motor is. Bezoekers kunnen in de watten gelegd worden door de plaatselijke kapper of masseur, maar kunnen ook genieten van verschillende daguitstappen. Daarnaast worden er ook feestjes georganiseerd bij festiviteiten, zoals Kerstmis en Pasen. Ook wordt er elke middag een maaltijd voorgeschoteld, waarbij iedereen mee aan tafel kan schuiven. Dit alles voor een dragelijke prijs in een knusse en ongedwongen sfeer.

 

Hoe ben je terechtgekomen bij De Kaai?

Ik kom oorspronkelijk uit Brazilië en ben geoloog van opleiding. Ik werkte voor een Braziliaanse oliemaatschappij en besefte dat ik andere dingen wou uit het leven. Niet veel later ben ik de liefde gevolgd en ben zo terechtgekomen in België. Eens gesetteld begon ik te zoeken naar vrijwilligerswerk waarbij ik mijn Nederlands kon verbeteren. Bij De Kaai zochten ze iemand die tijdelijk de yoga-instructeur kon vervangen. Met mijn ervaring in yoga leek dit de perfecte match, en dat was het ook. Het tijdelijke is nu het definitieve geworden en ondertussen zit ik al 1 jaar bij De Kaai.

 

Wat is je rol binnen de organisatie?

Ik geef yogalessen aan ouderen. Iedereen is welkom om mee te doen. De lessen worden aangepast aan ieders niveau en lichamelijke kunnen. Sommigen hebben problemen met hun balans, anderen met hun gewrichten. Yoga kan hierbij helpen. Ik ga nooit over iemand z’n eigen fysieke of mentale limieten, dat vind ik zeer belangrijk. Ieder moet voor zich z’n eigen grenzen bepalen, tijdens yoga en daarbuiten. Ik wil iedereen zo comfortabel mogelijk laten voelen en hen de opportuniteit geven om bij te leren. Het kan beginnen bij een nieuwe ervaring, neigen tot transcendentie, om zo te eindigen in een familiare situatie.

 

Wat is de filosofie van De Kaai?

Er heerst een groot gevoel van solidariteit waarbij iedereen elkaar wil helpen samengaand met de opportuniteit om bij te leren van elkaar. De oudste persoon aan wie ik les heb gegeven is bijna 90 jaar. Zo zie je maar, het is nooit te laat om met iets nieuw te beginnen.

 

Wat is je eigen levensfilosofie?

Beseffen dat het universum groter is dan ons en dat het binnen onszelf bestaat. We moeten het universum respecteren maar het start met respect tegenover onszelf, het houden van onszelf. Als we dit doen zijn we ook open om de schoonheid binnen de anderen te zien en om dit beter uit te dragen. Dit brengt een hecht gevoel van menselijkheid en samenkomen dat zich kan vertalen in religie of in spiritualiteit. Menselijkheid mag geen hersenschim zijn, toch blijft het vaak verweesd achter door de snelheid van onze maatschappij. Zeker als het om ouderen gaat.

 

Wat volgt er nog voor jou?

Ik ga starten met een opleiding Vertaling aan de universiteit ULB, en op vrijdag blijf ik uiteraard les geven.

 

 

Interview en foto: Yannick S'Jongers

Lees ook 

Sinds 2017 vrijwilligt Yeboah in de foyer van het GC. "Ik serveer tijdens de pauze koffie en thee aan de studenten. Zo ontmoet ik veel mensen en...Lees meer

verhaal

Amid is vrijwilliger bij het Sociaal Vertaalbureau. Lees zijn verhaal over taal, verbintenis en grenzen.

Lees meer
verhaal

Sophia Mesbahi woont in Anderlecht en is Criminologe van opleiding. Ze is sinds de start van de Babytheek in 2018 betrokken als vrijwilliger

Lees meer
verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers