U bent hier

Jalel, ambassadeur bij het Kaaitheater

Iemand met een open kijk op de wereld, die wil leren, helpen en veranderen

Een vlotte vent met een flinke bos zwarte krullen komt op me afgelopen. 'Wij hebben een gesprek over mijn vrijwilligerswerk' vraagt hij? En direct zijn een aantal van mijn vragen beantwoord: iemand met een open kijk op de wereld, die wil leren, helpen en veranderen.

Jalel is 19 jaar. Hij deed mee aan een theaterproductie over jongeren met een migratie-achtergrond. Hij zit op school in Anderlecht, waar hij een werk-leertraject volgt. En hij is ambassadeur van het Kaaitheater.

 

Hoe ben je vrijwilliger geworden?

Ik ben in Brussel opgegroeid, samen met mijn zus. Omdat mijn moeder voltijds werkte, ging ik naar de buitenschoolse opvang. Daar heb ik alleen maar goede herinneringen aan. Ik speelde ook in de fanfare. Daar werden soms professionals ingehuurd om ons nieuwe muziekstukken aan te leren. Ik vond het superleuk dat ik daar kon aan meedoen. Zonder dat ik het besefte, was dat mijn eerste stap naar vrijwilligerswerk.

Nadien ben ik via de school in contact gekomen met theater, en dat vond ik ook heel interessant. Voor mij was dat een totaal nieuwe wereld die openging. Via via ben ik dan bij het theaterstuk 'Sorry' van de Bronx terecht gekomen, waarin jongeren met een migratieachtergrond spelen. Mijn vrienden zijn toen komen kijken en ze vonden het wel oké, maar zelf hebben zij helemaal niets met theater, en dat is prima.

Maar ik vind het wel heel leuk om jongeren te leren kennen met dezelfde interesses. Die kom ik nu tegen in de groep ambassadeurs van het Kaaitheater, een groep jongeren tussen 16 en 22 jaar. Ons doel met het Kaaiteam is theater aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor iedereen. Wij bedenken alle mogelijke manieren om dat te bereiken en ik hoop dat ik dat nog lang kan doen.

 

Waarom doe je vrijwilligerswerk?

Ervaringen! Het verruimt je blik. Wat ik nu allemaal leer! De mensen die ik ontmoet! Die ervaringen had ik nooit gehad als ik me niet had opengesteld voor nieuwe dingen. Dat raad ik andere vrijwilligers ook aan: doe iets wat je leuk vindt, een paar uurtjes per week. Daar krijg je sowieso veel voor terug. Je maakt nieuwe vrienden, je krijgt een bredere kijk op het leven, je leert ook veel. In mijn geval is dat ook handig als ik later werk zoek."

 

En later ...

Jalel droomt ervan om zelf iets met jongeren te doen. Misschien zelf wel een theaterstuk maken. Later liefst gecombineerd met een vaste baan. Met wat hij leert op school en zijn ervaring in het vrijwilligerswerk, moet dat toch mogelijk zijn? Wij duimen alleszins voor hem. Want een jongen van 19 met zo'n positieve houding, die zich openstelt voor nieuwe ervaringen ... die moet toch alle kansen krijgen!

 

Reportage en foto: Marielle Zoon

Lees ook 

Wouter Heymans is vrijwilliger bij jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren. Als voorzitter maakte hij van deze rustige afgelegen plek in Brussel een...Lees meer

verhaal

Hannes Saeid Bakhsh is de tel kwijt. “Een keer of twintig, dertig?” Feit is dat hij al jaren vrijwilliger is bij...Lees meer

verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers