U bent hier

Palestijns bier als middenweg

Palestijns bier als middenweg

We bevinden ons in een Cultuurlaboratorium in hartje Brussel, dat volledig gedragen en gecoördineerd wordt door vrijwillig.st.ers.

Het volgende vraagstuk stelt zich:

Serveren we alcohol (bier) in het café van ons Cultuurlaboratorium?

Het Cultuurlaboratorium bestaat uit en wordt gedragen door een diverse ploeg van vrijwillig.st.ers met hybride identiteiten.
Het café wordt tevens uitgebaat door de vrijwillig.st.ers. Ieder van hen heeft een dag of een shift en staat bij als barmedewerk.st.er tijdens de evenementen. Tijdens hun shift is het Cultuurlabo ook van hen en zijn ze vrij de ruimte te gebruiken hoe ze willen. Het café is één van de manieren om ons laboratorium te auto-financieren.

Al van bij de opstart van ons project en café bestaat er het vraagstuk of we al dan niet  alcohol zullen serveren.

Dit om verschillende redenen:

  • Ten eerste zijn we geen klassiek café maar een cultuurlaboratorium met café dat bottom-up wordt uitgedragen door de medewerk.st.ers zelf, dus eigenlijk zijn we zelf vrij om in te vullen hoe het café er uitziet en wat het serveert.

  • Ten tweede zijn er vrijwillig.st.ers die zelf geen alcohol drinken en het liever ook niet serveren.

  • Ten derde zijn er vrijwillig.st.ers die graag alcohol drinken en geen graten zien om het te serveren.

  • Ten vierde is het financieel voordelig om alcohol te serveren.

 

Oplossing:

Na verschillende gesprekken met alle vrijwillig.st.ers is er gezocht naar een oplossing die voordelig is voor zowel het Cultuurlaboratorium en de identiteit die het uitdraagt als de vrijwillig.st.ers zelf.
Iemand van de vrijwillig.st.ers kwam op de proppen met het voorstel om TayBeh bier te serveren.
Dit bier is Palestijns en wordt in België gebrouwen door de organisatie Geneeskunde voor de Derde wereld. De opbrengt van het bier dat gebrouwen wordt in België gaat integraal naar Palestijnse organisaties die strijden tegen de apartheid in Israël. Het bier wordt gebrouwen in België met toestemming van de Palestijnse brouwer Taybeh.
Alle vrijwillig.st.ers van ons cultuurlaboratorium konden zich achter deze opzet scharen. Zeker omwille van het financiële aspect en dat dit ten goed komt aan de Palestijnse vrijheidsstrijd.

 

TOEPASSING TOOLS

INCLUSIEF DENKEN & HANDELEN

De oplossing die werd aangereikt was een voorbeeld van INCLUSIEF DENKEN & HANDELEN. Door Taybeh bier te serveren, vonden we een oplossing die voor zoveel mogelijk mensen in de organisatie kan gelden.  Enerzijds is er de erkende gelijkheid dat we ons allemaal vrijwillig inzetten en elkaars normen en waarden willen respecteren, anderzijds erkennen we het verschil dat niet iedereen alcohol wil drinken en serveren. Als inclusieve oplossing serveren we een bier waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat waar iedereen achter staat, waardoor ook wie het niet zelf wil drinken of serveren wel akkoord is dat het door anderen gedronken kan worden op onze plek. De vrijwillig.st.ers die het bier niet willen serveren, vragen aan de klanten om hun pintje Taybeh zelf uit de koelkast te nemen. In deze koelkast zit alle drank samen. Tijdens evenementen zoals de Iftar wordt er geen alcohol geserveerd.
 

Agenda