U bent hier

Tomaat Farci à la Lucienne

De mensen zijn het gewend om mij hier te zien, dat zorgt voor een band.

Dienstencentrum De Rotonde in Ganshoren is een ontmoetingsplek voor senioren en andere buurtbewoners met een zorgnood of nood aan gezelschap. Lucienne Cremers is er al 17 jaar vrijwilliger.  

Hoe ben je terechtgekomen in De Rotonde? 

Ik was aanwezig op het openingsfeest. Ze waren toen op zoek naar vrijwilligers. Het sprak mij aan omdat ik heel graag kook en graag mensen help. Ik wil er zijn voor andere mensen. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders. 

Ik heb mij toen kandidaat gesteld en 17 jaar later ben ik hier nog steeds.  

Wat doe je als vrijwilligerswerk? 

Als er een verjaardagsfeest is help ik met de hapjes en de drankjes en doe ik de afwas. Ik sta ook in voor de versiering, bijvoorbeeld met kerst. Ik zorg voor de planten en bloemen in en rond het centrum. Als er hulp nodig is bij andere zaken help ik ook. Ik vind het fijn om een keer iets anders te doen, ik ben altijd nieuwsgierig. Vroeger maakte ik ook twee keer per week soep voor de bezoekers. 

Heb je ooit ander vrijwilligerswerk gedaan? 

Vroeger heb ik zo’n 20 jaar vrijwilligerswerk gedaan bij het Rode Kruis. Daar hielp ik met de stickerverkoop en ging ik mee naar voetbalmatchen om mensen te verzorgen als ze iets voorhadden. 

Welke momenten uit het vrijwilligerswerk bij de Rotonde blijven jou bij? 

De leukste momenten waren toen we etentjes organiseerden. Ik maakte dan gerechten die sommige mensen al jaren niet meer gegeten hadden. Zo bereidde ik bijvoorbeeld tomaat Farci: tomaten gevuld met gehakt. Toen vertelde een dame mij dat ze dat al 40 jaar niet meer gegeten had. Zij was zo blij dat ik dat had klaargemaakt. Er zijn hier veel oudere mensen die alleen zijn en niet meer voor zichzelf koken. Het is fijn als zij een zelfgemaakte maaltijd kunnen eten hier bij ons.   

Hoe is jouw band met de bezoekers?  

Ik ben hier al sinds de opstart van De Rotonde. De mensen zijn het gewend om mij hier te zien. Dat zorgt voor een band. Ik voel mij een belangrijk figuur in het dienstencentrum. 

Hoe vind je het om samen te werken met de andere vrijwilligers en het team? 

Dat gaat goed. Ik doe nooit moeilijk. Mij kan je niet kwaad krijgen. Vroeger was ik wel heel nerveus als er bijvoorbeeld een feestje was met veel volk. Ik wil natuurlijk dat alles goed verloopt. Maar over het algemeen ben ik een gemakkelijke en kan ik goed omgaan met iedereen. 

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen in het vrijwilligerswerk? 

Ik ben begonnen met één vrijwilligerstaak: 2 keer per week soep maken. En dan ben ik stilaan meer en meer beginnen doen. Omdat je ziet dat de mensen plezier hebben. Dat kan vermoeiend zijn. Soms komen er bijvoorbeeld 100 mensen naar een buffet en heb ik veel werk met afwassen. 

Kan iedereen hier vrijwilligerswerk doen? 

Ja dat kan. Neem gewoon contact op met De Rotonde en zij vertellen je wat je voor de mensen kan doen. 

Is er iets dat je graag nog wil delen? 

Ik zou graag hebben dat als ik het op een dag niet meer zelf kan, er een andere vrijwilliger is die zich over mij ontfermt zoals ik dat nu doe voor anderen.  

 

Reporter: Nur Layla Hadri
Fotograaf: Hamza Tigrine

Lees ook 

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van Brussel. Daarom zetten wij de Brusselse vrijwilliger graag eens in de kijker.

Overzicht

Het deed deugd om van Similes de ondersteuning en informatie te krijgen die je toen uit de psychiatrische sector, als ouder, niet kreeg. Wanneer...Lees meer

verhaal