U bent hier

“De dingen des levens”

18/9 Open Inspiria bijeenkomst: Psychische kwetsbaarheid in Brussel een plaats geven in de welzijns-en zorgsector

11% van de Brusselaars is ontevreden over zijn sociale contacten, bijna 40% voelde zich de voorbije jaren al eens niet zo goed in zijn vel, meer dan 20% heeft een ernstig psychisch aandoening. Psychische kwetsbaarheid is een onmiskenbare realiteit voor veel inwoners van deze stad en kent vele vormen en gradaties.

Tijdens de Open Inspiria van 18 september zetten we het thema centraal en verkennen we hoe eerstelijnsdiensten, welzijnswerkers, buurtwerkingen, sociaal werkpraktijken en vrijwilligerswerk kunnen bijdragen in het normaliseren en verbinding maken met mensen met psychische problemen.

Via interactieve uitwisselingstafels komt de relatie tussen geestelijke gezondheidszorg, psychische kwetsbaarheid en het welzijnswerk vanuit verschillende invalshoeken aan bod:

  • Peter Verduyckt, onderzoeker bij het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn belicht de resultaten van het onderzoek Parcours. Brussel over de zorgtrajecten in de Brusselse geestelijke gezondheidszorg;
  • Koen Weiss, coördinator van dagcentrum Den Teirling, deelt de ervaring van een dagactiviteitencentrum voor mensen met een psychische aandoening;
  • Harm Deleu, onderzoeker bij Odisee Hogeschool, leert ons meer over de rol van het welzijnswerk in de strijd tegen vereenzaming en sociaal isolement;
  • HERMESplus, experimenteert met een wijkgericht model van langdurige psychiatrische zorg.
  • Smes-B, zorgt via intersectorale samenwerking voor een betere toegang tot gezondheidszorg en maatschappelijke hulpverlening voor personen die grote precariteit en psychisch lijden cumuleren.

Een meer gedetailleerd programma volgt later. Het evenement is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Open Inspiria is een initiatief van het Kenniscentrum WWZ en heeft als doel om professionals uit de ruime Brusselse sociale sector samen te laten reflecteren over thema’s die hen verbinden over de grenzen van organisaties en sectoren heen.

Adres 

Odisee Hogeschool, Hermesgebouw, Stormstraat 2, 1000 Brussel

(Opgelet nieuw adres! Dit is tegenover Warmoesberg 26)

Datum 
woensdag, 18 september, 2019 -
09:00 tot 13:00
Lees ook 
samenwerken

Reflectie rond de beleidsevoluties en de tendensen.

Welzijn