U bent hier

De gesMAAKte de stad van de toekomst: Digestieve wandeling doorheen de duurzame voorbeeldwijk Tivoli

Schuif mee aan tafel en proef de smaak van een toekomst die niemand achterlaat

In onze reeks "De gesMAAKte stad van de toekomst" serveren we verschillende luchtige gerechten zodat we samen van de transitie in Brussel kunnen proeven. De Brusselse welzijnssector draagt onmiskenbaar bij tot de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, ook de SDG’s  genoemd. Door jullie heerlijk te laten meekoken, komen we tot de juiste smaak. De kwaliteitsvolle basis ingrediënten zijn jullie, een nieuwe smaak te pakken krijgen doen we samen.

Tijdens de smaakmakers bekijken we hoe iedereen op elk niveau een bijdrage kan leveren aan de realisatie van de SDG’s , hoe we er ons meer bewust van kunnen zijn, én hoe we er samen werk van maken om niemand achter te laten. Een goede maaltijd bestaat immers uit verschillende gangen. Elk onderdeel prikkelt andere smaakpapillen en voorziet in een evenwichtige opname van voedingstoffen die we nodig hebben.

Ons sterrenrestaurant “To leave no one behind” is geopend

De laatste gang is een...

Digestieve wandeling doorheen de duurzame voorbeeldwijk Tivoli

Donderdag 3 juni van 16.00-18.00 uur           ter plaatse

Na een heerlijke maaltijd strekken we de benen en gaan we op stap. Bewegen is gezond en bevordert de vertering. We vinden nabij groen in de stad, een verademing voor iedereen. Zorg en preventie, kinderopvang en scholen, winkels en diensten hebben we graag dichtbij. Duurzame wijken groeien gestaag, ook in verloederde delen van de stad. 

Tivoli GreenCity is een  grootschalig project van citydev.brussel. Tivoli GreenCity, een wijk in de Brusselse deelgemeente Laken, mag zich de duurzaamste wijk ter wereld noemen. We nemen jullie graag mee op stap in deze wijk. Met onze sociale bril op de neus luisteren we naar Isabelle Pennemans van Citydev en naar de ervaring van enkele bewoners om in deze voorbeeld wijk te wonen. Wat zijn de uitschieters om tot duurzaamste wijk uitgeroepen te worden? Hoe is het sociaal vangnet opgebouwd? Zijn er nabijheidsdiensten of gemeenschappelijke ruimtes? Hoe verliep het participatieproces? Hoe wordt het sociale netwerk uitgebouwd?

"De wijk weerspiegelt de corebusiness van citydev.brussels: een nieuwe wijk creëren die past in haar stedelijke omgeving en die harmonieus samengaat met de productieactiviteiten van greenbizz.brussels. Dit in vele opzichten duurzame project zet ook in op sociale gemengdheid en omvat openbare voorzieningen met een plein, twee crèches en winkels",  zegt Isabelle Pennemans van Citydev

De ervaring van de bewoners om in deze "wijk van de toekomst" te wonen laten we ruim aan bod komen, want mensen zijn geen stenen die je zomaar bij elkaar legt. Het pleidooi van Eric Corijn in de smaakmaker van 6 mei benadrukt het belang van samenwerking tussen burgers, overheid en private sector op wijkniveau. We zoomen graag in op de evolutie naar de 15-minuten-stad waarbij de co-creatie van de wijk centraal staat.

Twee rondleidingen afwisselend door Isabelle Penneman van citydev.brussels en door bewoners van de wijk.

Hierbij werken we aan SDG 1 armoede  SDG 7 duurzame energie  SDG 9 innovatie  SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Praktisch

  • Na je inschrijving ontvang je een factuur. 
  • Na inschrijving ontvang je de exacte plaats in de wijk waar de wandelingen starten.
  • € 10 voor de duurzame wandeling  

Informatie nodig over de voorbije smaakmakers? Stuur ons een mail.

  • 18/3, 09u: Ontbijt aan bed met koffiekoek en ontwaken met project Papillon (digitaal)
  • 22/4, 12u: Lunchbabbel met soep op de stoep en Ilse Marien van de VUB over de digitale kloof (digitaal)
  • 06/5, 15u: Koffieklets met gebak en Eric Corijn -VUB- over ecosysteemdenken en vermaatschappelijking van de zorg (digitaal)
  • 03/6, 16u: Digestieve wandeling doorheen de duurzame voorbeeld wijk Tivoli (ter plaatse)
Meer info over de smaakmakers vind je op www.kenniscentrumwwz.be/de-gesmaakte-de-stad-van-de-toekomst
(Foto door Eva Elijas via Pexels)
Adres 

Tivoliwijk, Brussel

Datum 
donderdag, 3 juni, 2021 - 16:00 tot 18:00
Prijs 
10 euro
Begeleider 
Veerle Leroy
Lees ook 
de 17 sdgs

Het Kenniscentrum WWZ engageert zich de SDG's te implementeren in eigen organisatie en de Brusselse welzijnssector hierbij te begeleiden. Voor gratis...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
lamp met blad in

Stappenplan "Een blik op de buurt": omgevingsanalyse en begeleiding energierenovatie van de welzijnsinfrastructuur.

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg